"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Μαύρη λίστα ανεπιθύμητων ΜΜΕ έφτιαξε ο Ερντογάν

Το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), απαγόρευσε σε έναν αριθμό Μέσων Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών εφημερίδων Taraf, Sözcü, Yurt, Birgün, Evrensel, Yeni Asya και Aydınlık όπως και των τηλεοπτικών καναλιών Halk TV, Ulusal Kanal and Hayat TV, να καλύψουν την εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταρτίζεται ανερυθρίαστα μία λίστα ενοχλητικών ΜΜΕ από το κόμμα του Ερντογάν. 
 
Το 2012 είχαν επίσης δεχτεί «κόκκινη κάρτα» μερικές καθημερινές εφημερίδες (οι Cumhuriyet, Aydınlık, Sözcü, Evrensel, Birgün και Yeniçağ) και είχαν μείνει εκτός του τέταρτου επίσημου συνεδρίου του κόμματος. Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την απόφαση του κόμματος, λέγοντας, ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να καλέσει όλα τα Μέσα Ενημέρωσης στο συνέδριο.

Το περιστατικό του 2012 επέφερε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των οργανώσεων για την προάσπιση της ελευυθερίας του Τύπου. Η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι «αυτή η πρακτική δεν έχει θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Η υποψηφιότητα του Ερντογάν για την Προεδρία, ανακοινώθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Εμπρικού Επιμελητηρίου της Αγκυρας. Περίπου 4.000 προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την σχετική εκδήλωση, ανάμεσά τους και 250 δημοσιογράφοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: