"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Γαλατάς θα αλλάξει όψη

Η συνοικία του Γαλατά, στον λόφο πάνω από τον Κεράτιο Κόλπο, κατοικείται από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, ενώ φιλοξένησε και τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της αστικής τάξης στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  

Σήμερα, η συνοικία στεγάζει ευρωπαϊκού ύφους καταστήματα ρούχων, καθώς και μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, με καλαίσθητα προϊόντα, που απευθύνονται σε τουρίστες.

Παρότι, όμως, τα νέα καταστήματα αποτελούν εμφανές σημάδι οικονομικής ανάκαμψης, οι παλιοί κάτοικοι του Γαλατά εκφράζουν διαφωνίες για τα αναπτυξιακά πρότυπα αυτά. «Η ανάπτυξη αυτή δεν προστατεύει την Ιστορία, δεν σέβεται την πολιτιστική ιδιαιτερότητα και αποτελεί απλή ανακαίνιση», λέει ο Τσεμ Τουζούν, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γαλατά.

Τα πρόσφατα γεγονότα και ο αγώνας των κατοίκων της Πόλης κατά των σχεδίων ανάπτυξης στο πάρκο Γκεζί, γύρω από την πλατεία Ταξίμ, ατσάλωσαν την αποφασιστικότητα των κατοίκων του Γαλατά, που εκτιμούν ότι η γειτονιά τους είναι η επόμενη στον κατάλογο της αστικής ανάπτυξης

Η μεγάλη δημοτικότητα του Γαλατά στους Δυτικούς τουρίστες «καταδίκασε» την ιστορική συνοικία. Δρόμοι, που κάποτε ήταν γεμάτοι ερειπωμένα σπίτια, ενίοτε κατοικημένα, διαθέτουν σήμερα ακριβά εμπορικά καταστήματα.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι πέφτουν θύματα της διαρκούς αύξησης των ενοικίων, αλλά και της ηχορρύπανσης, που συνοδεύει την έναρξη λειτουργίας δεκάδων καφέ και νυχτερινών κέντρων, δίπλα σε κατοικημένα κτίσματα.


«Οι δρόμοι μας είναι τόσο στενοί, που η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε αυτούς είναι προβληματική. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται, αλλά μάταια...», λέει η πρόεδρος της επιτροπής, Χαϊριγέ Γιλντίζ.

Η Επιτροπή Κατοίκων Γαλατά, που ιδρύθηκε το 1994, προσπαθεί να βοηθήσει τους κατοίκους της συνοικίας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Για να το πετύχει, η επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον δήμο της Πόλης, που μοιάζει να τείνει ευήκοον ους.

Στο μεταξύ, επικίνδυνη για τη συνοικία τους χαρακτηρίζουν κάτοικοι της Οκμεϊντάνι την ανακήρυξη της περιοχής τους ως σεισμόπληκτης, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών από τον σεισμό του 1999. Παρότι αυτό σημαίνει τη διοχέτευση σε αυτή σημαντικών κρατικών κεφαλαίων για κοινωφελή έργα, η πλειονότητα των κατοίκων, που ανήκει στη μειονότητα των Αλεβιτών, εκτιμά ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί προοίμιο κακώς εννοούμενης αστικής ανάπτυξης.

Νωρίτερα φέτος, ο δήμαρχος του Μπεϊγιόγλου, όπου ανήκει η Οκμεϊντάνι, παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδιά του για τη συνοικία. «Θέλω να φτιάξω μια εναλλακτική πρόταση των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού», είπε ο δήμαρχος Αχμέτ Ντεμιρτσάν.

«Εμείς πού θα πάμε, όταν ο δήμαρχος φτιάξει τα Ηλύσια Πεδία του;», ρωτάει ηλικιωμένος κάτοικος της Οκμεϊντάνι. Τα σχέδια του δημάρχου κινδυνεύουν, όμως, χάρη στη μαχητικότητα των κατοίκων, καθώς η συνοικία φιλοξενεί επικίνδυνο για την κυβέρνηση μείγμα αριστερών οργανώσεων, σουφικών λεσχών και φοιτητικών συλλόγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: