Παρότι, όμως, τα νέα καταστήματα αποτελούν εμφανές σημάδι οικονομικής ανάκαμψης, οι παλιοί κάτοικοι του Γαλατά εκφράζουν διαφωνίες για τα αναπτυξιακά πρότυπα αυτά. «Η ανάπτυξη αυτή δεν προστατεύει την Ιστορία, δεν σέβεται την πολιτιστική ιδιαιτερότητα και αποτελεί απλή ανακαίνιση», λέει ο Τσεμ Τουζούν, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γαλατά.
Τα πρόσφατα γεγονότα και ο αγώνας των κατοίκων της Πόλης κατά των σχεδίων ανάπτυξης στο πάρκο Γκεζί, γύρω από την πλατεία Ταξίμ, ατσάλωσαν την αποφασιστικότητα των κατοίκων του Γαλατά, που εκτιμούν ότι η γειτονιά τους είναι η επόμενη στον κατάλογο της αστικής ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι πέφτουν θύματα της διαρκούς αύξησης των ενοικίων, αλλά και της ηχορρύπανσης, που συνοδεύει την έναρξη λειτουργίας δεκάδων καφέ και νυχτερινών κέντρων, δίπλα σε κατοικημένα κτίσματα.
«Οι δρόμοι μας είναι τόσο στενοί, που η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε αυτούς είναι προβληματική. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται, αλλά μάταια...», λέει η πρόεδρος της επιτροπής, Χαϊριγέ Γιλντίζ.
Η Επιτροπή Κατοίκων Γαλατά, που ιδρύθηκε το 1994, προσπαθεί να βοηθήσει τους κατοίκους της συνοικίας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Για να το πετύχει, η επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον δήμο της Πόλης, που μοιάζει να τείνει ευήκοον ους.
Νωρίτερα φέτος, ο δήμαρχος του Μπεϊγιόγλου, όπου ανήκει η Οκμεϊντάνι, παρουσίασε τα φιλόδοξα σχέδιά του για τη συνοικία. «Θέλω να φτιάξω μια εναλλακτική πρόταση των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού», είπε ο δήμαρχος Αχμέτ Ντεμιρτσάν.
«Εμείς πού θα πάμε, όταν ο δήμαρχος φτιάξει τα Ηλύσια Πεδία του;», ρωτάει ηλικιωμένος κάτοικος της Οκμεϊντάνι. Τα σχέδια του δημάρχου κινδυνεύουν, όμως, χάρη στη μαχητικότητα των κατοίκων, καθώς η συνοικία φιλοξενεί επικίνδυνο για την κυβέρνηση μείγμα αριστερών οργανώσεων, σουφικών λεσχών και φοιτητικών συλλόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου