"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η ισότητα ως αποβλάκωση

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ/Λ-Τ) γινόταν την περασμένη Παρασκευή μία συζήτηση, σκοπός της οποίας ήταν να αποδειχθεί ότι η τράπεζα θεμάτων (αυτή που θέλει να «βελτιώσει» ο Λοβέρδος...) είναι κακό πράγμα, επειδή είναι «ταξικό». 


Επειδή, με άλλα λόγια, κάνει δυσκολότερη την προαγωγή των μαθητών, ώστε βαθμιαία να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η δημόσια Μέση Εκπαίδευση


Η δημοσιογράφος που είχε την ευθύνη της εκπομπής, προσπαθώντας να εξηγήσει τι είναι η τράπεζα θεμάτων, αναφέρθηκε στον «ολιγάριθμο» στον οποίο βασίζεται. 


Τότε ο συνομιλητής της παρενέβη και το έθεσε σωστά: «αλγόριθμο»


Μικρό το κακό! Τι «ολιγάριθμος» και τι «αλγόριθμος»


Λίγο διαφέρει η σειρά των πρώτων γραμμάτων. Μη σας πω κιόλας ότι ο «ολιγάριθμος» υπερτερεί, επειδή έχει ένα ιώτα παραπάνω από τον «αλγόριθμο». 


Η εμμονή σε παρόμοιες διαφορές είναι και αυτή ένα ταξικό φαινόμενο. Και η παιδεία, για τους συριζαίους και τον ραδιοσταθμό τους, οφείλει ακριβώς να εξαλείφει τις ταξικές διαφορές: 


Η αγραμματοσύνη και, εντέλει, η αποβλάκωση είναι ο συντομότερος και ασφαλέστερος δρόμος για την αταξική κοινωνία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: