"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Με γραμμή «Αττίλα» ο Γκιουλ στα Κατεχόμενα

Συνεπής στη σκληρή γραμμή για το Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή θεωρούνται «ειρηνευτική επιχείρηση», εμφανίστηκε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, που επέλεξε το τελευταίο ταξίδι της θητείας του ως πρόεδρος της Τουρκίας να είναι στα Κατεχόμενα για νατιμήσει την επέτειο του «Αττίλα».

Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος αποχωρεί από το Προεδρικό Μέγαρο τον Αύγουστο είχε πραγματοποιήσει και πάλι στα Κατεχόμενα το πρώτο επίσημο ταξίδι του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα ότι για το Κυπριακό υπάρχει ενιαία εθνική αντιμετώπιση από την Τουρκία.

Ετσι, με ιδιαίτερη ευκολία, ο κ. Γκιουλ συμφώνησε τον Ντερβίς Ερογλου ότι η «ειρηνευτική επιχείρηση έφερε τη μόνιμη ειρήνη στο νησί», προσθέτοντας μάλιστα ότι ο «Αττίλας» «προσέφερε την ελευθερία στους Τουρκοκύπριους που αποκλείονταν από τη χώρα την οποία ίδρυσαν και μοιράζονταν με τους Ελληνες και έτσι πλέον κοιτάζουν με εμπιστοσύνη το μέλλον τους...».

Η επίσκεψη Γκιουλ όμως συμπίπτει με μια νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, η οποία έχει εισέρθει σε μια ιδιαίτερα λεπτή καμπή, μια και οι Τουρκοκύπριοι σπεύδουν να φορτώσουν την ατζέντα με τρόπο ώστε να είναι αναπόφευκτο το ναυάγιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε και πάλι στο Σχέδιο Ανάν, για να υπενθυμίσει ότι απερρίφθη από τους Ελληνοκύπριους και δήλωσε ότι οι συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα στερούν την ευκαιρία για μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία και προειδοποίησε για το τι θα συμβεί εάν αποτύχουν οι συνομιλίες. «Εάν δεν βρεθεί μια συνεταιριστική συμφωνία, τότε άλλες εναλλακτικές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι...» είπε ο κ. Γκιουλ, παραπέμποντας στις γνωστές απειλές περί επιδίωξης αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του 1974, έστειλε το μήνυμα (και στον κ. Γκιουλ) ότι τα σαράντα χρόνια είναι πολλά «και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους, αλλά και για την Τουρκία, και πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση θα είναι προς όφελος του λαού μας». Στα υποτιθέμενα φιλειρηνικά μηνύματα του κ. Γκιουλ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «δεν είναι οι δηλώσεις καλής θέλησης ή οι προκλητικές δηλώσεις που θα οδηγήσουν στη λύση, αλλά χρειάζεται γενναιότητα και αναγνώριση ότι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις».

Ο κ. Αναστασιάδης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει λύση που θα κατοχυρώνει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο από την Πάφο μέχρι την Καρπασία και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί, εφόσον το αντιληφθεί η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, να βρεθεί λύση «που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων χωρίς να αναιρεί αυτά των Τουρκοκυπρίων», επισημαίνοντας ακόμη ότι με λυμένο το Κυπριακό θα «υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και θα δημιουργηθούν συνθήκες συμφιλίωσης της Ελλάδας και της Τουρκίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: