"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Τα κινητά θα ξεπεράσουν τον πληθυσμό της Γης!!! - 6,8 δισεκατομμύρια κινητά χτυπούν τώρα στον πλανήτη

6,8 δισεκατομμύρια κινητά χτυπούν τώρα στον πλανήτη

Τον παγκόσμιο πληθυσμό θα ξεπεράσουν την επόμενη χρονιά οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, ενώ χρόνο με τον χρόνο βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στις «έξυπνες πόλεις», στις οποίες συσκευές και αντικείμενα θα είναι δικτυωμένα μεταξύ τους.


Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Ericsson, οι συνδέσεις της κινητής εξακολουθούν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό κατά 7% από έτος σε έτος, ενώ μόνο το α' τρίμηνο του 2014 προστέθηκαν 120 εκατομμύρια νέες συνδρομές παγκοσμίως. Βάσει του ρυθμού της αύξησης σε πέντε χρόνια οι συνδέσεις θα έχουν φτάσει τα 9,2 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και οι ευρυζωνικές συνδέσεις κινητών επικοινωνιών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 7,6 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2019, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80% του συνόλου των συνδρομών.

Αντίστοιχη, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, είναι η τάση και στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο τζίρος από τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων στην Ελλάδα το 2013 έφτασε τα 418 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περίπου 2,8 εκατομμύρια συσκευές, με το 60% από αυτές, δηλαδή περίπου 1,68 εκατομμύρια συσκευές, να είναι smartphones και να αντιπροσωπεύουν αξία που αγγίζει περίπου τα 360 εκατομμύρια ευρώ. Αν και η συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει πτώση σε ποσοστό 10% φέτος, αποδεικνύει ότι παραμένει ζωντανή.

Τα smartphones, άλλωστε, αυξάνονται θεαματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού, βάσει της μελέτης της Ericsson, θα κατέχουν τη μερίδα του λέοντος των συνδέσεων τα επόμενα χρόνια. 

Συγκεκριμένα το 2016 αναμένεται ότι ο αριθμός των συνδρομών που αφορούν smartphones θα ξεπεράσει αυτές των απλών κινητών τηλεφώνων, ενώ έως το 2019 θα φτάσει τα 5,6 δισεκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη αυτός ο αριθμός θα αγγίξει τα 765 εκατομμύρια το 2019, υπερβαίνοντας το σύνολο του πληθυσμού της. 


Η τάση, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τις φετινές πωλήσεις, καθώς το 65% των τηλεφώνων που πωλήθηκαν το α' τρίμηνο της χρονιάς σε όλον τον κόσμο ήταν smartphones.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ο μέσος Ευρωπαίος εμφανίζεται να έχει 1,2 με 1,3 συνδέσεις κινητής, γεγονός το οποίο δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των ανενεργών καρτών SIM.

Η ραγδαία αύξηση των smartphones υπολογίζεται ότι θα κάνει ακόμα πιο... «εξαρτημένους» τους χρήστες τους, καθώς εκτιμάται ότι σε πέντε χρόνια από τώρα ο μέσος χρήστης θα καταναλώνει τέσσερις φορές περισσότερα δεδομένα μέσω κινητών συσκευών απ' ό,τι σήμερα.

Στο μεταξύ, η κινητή τεχνολογία φαίνεται ότι φέρνει όλο και πιο κοντά τη δυνατότητα δημιουργίας «έξυπνων πόλεων», ευρύτερης χρήσης των ευφυών συστημάτων μεταφορών κ.λπ. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των ενεργών συσκευών κινητών επικοινωνιών M2M θα αυξηθεί 3-4 φορές έως το 2019, από τα 200 εκατομμύρια που ήταν στα τέλη του 2013. Επίσης, ενώ η πλειονότητά τους είναι ακόμα αποκλειστικά GSM, μέχρι το 2016 οι περισσότερες ενεργές συνδρομές κινητής για τέτοιου είδους συσκευές θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες 3G και 4G.

Δεν υπάρχουν σχόλια: