"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ - Ανγκελα Μέρκελ: Η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης γίνεται 60

Ανγκελα Μέρκελ: Η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης γίνεται 60

Είναι η ισχυρή κυρία της Γερμανίας, η Fraulein του πλανήτη, η γυναίκα οι αποφάσεις της οποίας καθορίζουν τη μοίρα της ενιαίας Ευρώπης. Μια μέρα πριν σβήσει τα 60 κεράκια και περάσει το κατώφλι της έβδομης δεκαετίας της ζωής της, η Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει όλα όσα ονειρευόταν από μικρή. Εκτός από λίγη περισσότερη συμπάθεια.

Γεννήθηκε στο Αμβούργο στις 17 Ιουλίου του 1954 και πήρε το όνομα Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ. Βρέφος ακόμη, μετακόμισε με τους γονείς της έναν λουθηρανό πάστορα και μια δυτικογερμανίδα καθηγήτρια αγγλικών στην παραλίμνια κωμόπολη Τεμπλίν της ανατολικής Γερμανίας, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου.

Η παιδική της ηλικία σημαδεύτηκε από το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής – ακόμη θυμάται τους παθιασμένους πολιτικούς λόγους του σοσιαλιστή πατέρα της και των συνδαιτυμόνων του επάνω στο οικογενειακό τραπέζι. Μέλος, όπως οι περισσότεροι μαθητές, της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ), η νεαρή Άνγκελα έμαθε γρήγορα να μην εκφράζει δημοσίως τις πολιτικές της απόψεις καθώς στην ανατολική Γερμανία, με τη Στάζι να παραμονεύει, αυτό μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Έχοντας κάνει ανώτατες σπουδές σε φυσική και χημεία, η Μέρκελ δεν δίστασε να εργαστεί ακόμη και σε ντίσκο προκειμένου να κερδίσει τα προς το ζην. Στα 23 της παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούρλιχ Μέρκελ. Ο γάμος τους διήρκεσε μόνο για λίγο και από αυτόν απέμεινε μόνο το επώνυμό της. Η ίδια η Μέρκελ έχει δηλώσει σχετικά σε συνέντευξή της: «Μπορεί να ακουστεί χαζό αλλά δεν μπήκα σε εκείνο το γάμο με τη δέουσα σοβαρότητα». Όταν βγήκε το διαζύγιό της, το 1982, είχε ήδη γνωρίσει τον άντρα που έμελλε να γίνει ο δεύτερος σύζυγός της, ο χημικός Χόακιμ Σάουερ, ή αλλιώς ο «πρώτος κύριος» της Γερμανίας ή «το φάντασμα της όπερας» όπως αποκαλείται κοροϊδευτικά στην Γερμανία λόγω της μοναδικής ετήσιας εμφάνισής του στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ.
Ανγκελα Μέρκελ: Η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης γίνεται 60
Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου η πολιτική ανέλιξή της ήταν ραγδαία. Λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του τείχους, προσχώρησε στη Δημοκρατική Επαγρύπνηση, το δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας και από τότε η πορεία της ήταν μόνο ανοδική. Μέντορά της ήταν ο Χέλμουτ Κολ, ο οποίος την ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε, την αποκαλούσε μάλιστα και «κορίτσι μου». Οι δυο τους απέκτησαν μία ιδιαίτερα στενή σχέση. Όταν όμως τα σκάνδαλα άρχισαν να αγγίζουν τον Κολ, εκείνη όχι μόνο δεν στάθηκε στο πλευρό του αλλά ζήτησε και την παραίτησή του. Πολλοί είπαν τότε ότι η Μέρκελ ήταν ένας από τους ανθρώπους που έδωσαν τη χαριστική βολή στον Κολ.
Το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της η νεαρή Άνγκελα.

Σκληροπυρηνική διαπραγματεύτρια που δύσκολα βάζει νερό στο κρασί της, μεθοδική, σχολαστική, τελειομανής και φιλόδοξη -ακόμη και εξουσιομανής για κάποιους-, η Άνγκελα Μέρκελ είναι ταυτόχρονα μια γυναίκα που αγαπάει τη διασκέδαση, τα λουλούδια, το λευκό κρασί, το καλό φαγητό, τα μπάνια, το ποδόσφαιρο.
Ανγκελα Μέρκελ: Η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης γίνεται 60
Η ίδια γυναίκα που εμπνεύστηκε και υπερασπίζεται με πάθος τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, σερβίρει η ίδια τον καφέ του συζύγου της κάθε πρωί, είναι ικανή να ξεχαστεί παίζοντας με τα σκυλιά της και καλλιεργεί πατάτες στο εξοχικό της.

Ανγκελα Μέρκελ: Η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης γίνεται 60
Ο ακαδημαϊκός και βιογράφος της, Βόλφγκανγκ Στοκ έχει πει για εκείνη: 
 «Κανείς δεν την αγαπάει, κανείς δεν τη λατρεύει, αλλά όλοι τη σέβονται».
Ο Χέλμουτ Κολ θεωρείται ως ο πολιτικός μέντοράς της.

Σήμερα οι αποφάσεις της καθορίζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν 25 χρόνια μια αίτησή της για μία θέση στο γραφείο τύπου της γερμανικής κυβέρνησης είχε απορριφθεί. Ο λόγος; Οι εξετάσεις της έδειξαν ότι είχε υπέρταση και κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει το στρες της θέσης... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: