"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αντί του μάννα



Οταν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ένας Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Λένιν: «Τέλος πάντων, τι σημαίνει για σας ο Σοσιαλισμός;», ο μεγάλος εκείνος πολιτικός ακτιβιστής όρισε: «Σοσιαλισμός σημαίνει εξηλεκτρισμός συν κινηματογράφος»

Το έχω κι άλλες φορές επισημάνει. Σήμερα θέλω να θυμώσω για το πόσο αυτός ο ορισμός έχει όχι μόνο μηδενιστεί, αλλά έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα μαντρί που δυστυχώς το κέντρο της Στάνης κατέχει το Μαζικό Μέσο Ενημέρωσης.

 
Σήμερα ο κινηματογράφος ως μέσον διάδοσης της κουλτούρας στις εσχατιές της οικουμένης έχει δώσει τη θέση του στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο. Αν ο κινηματογράφος της εποχής του βωβού, για τον οποίο μιλούσε ο Λένιν, φορέας τεράστιας ποιότητας κουλτούρας που μπορεί να φτάσει στις αίθουσες προβολής της Σιβηρίας και στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας, τώρα φτάνει στο καθιστικό του αστικού σπιτιού, στην καλύβα του προλετάριου, και στη στάνη.


Αναφέρω πως σήμερα οι τσοπάνηδες μεγάλων κοπαδιών υπογράφουν συμβόλαιο με τους ιδιοκτήτες ποιμνίων, όπου μαζί με το μισθό απαιτούν μια φορητή τηλεόραση στο μαντρί και στη βοσκή. 

Με το Διαδίκτυο, η πληροφορία φτάνει στο κρεβάτι του εφήβου και στο κελί της φυλακής, στη μοναξιά του νοσοκομείου, ακόμη και στη σκοπιά.  

Τι δυνατότητες διάχυσης της διεθνούς κουλτούρας! Μπορείς να κατεβάσεις ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του Βατικανού, να δεις έναν πίνακα από το Μουσείο Τρετιακώφ και ν' ακούσεις απ' ευθείας συναυλία της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.


Και τι βλέπουμε; Στην Ελλάδα τουλάχιστον. 

Κάτι καραγκιόζηδες των πρωινάδικων, κάτι απολιθώματα μιας ζέχνουσας δημοσιογραφίας και κάτι τηλεοπτικές σειρές ξεφτίλας πλάι σε παιδοφιλικά, πορνογραφικά και τζογαδόρικα χυδαιογραφήματα, ακροάματα χαριεντιζόμενα, σεισοπηγικά και τουρλωτά.


Αντί του μάννα, χολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: