"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο Γιώργάκης δήλωσε «παρών» στην κορύφωση της Αποκριάς

Γράφει η ΑΤΡΟΠΟΣ


Άκουγα τον Γιώργο Παπανδρέου να μιλάει σε αποφοίτους του Χάρβαρντ και…τσιμπιόμουνα. Όλα τα έκανε σωστά ως πρωθυπουργός, έλεγε, δεν μπόρεσε όμως να ολοκληρώσει το έργο του, διότι τον πολέμησαν τα «συμφέροντα»!
 
Και τώρα;  

Α, τώρα, φτάνει η στιγμή της δικαίωσής του. Γι αυτό και δηλώνει «παρών», μας είπε.
 

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν κατάλαβα αν αυτό είχε χαρακτήρα υπόσχεσης ή απειλής…
 

Είναι και που λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει πόσα χάσαμε ως λαός που δεν κάναμε το περίφημο Δημοψήφισμα…
 

Ξέρετε, εκείνο που αν το προχωρούσε, θα μας είχαν διώξει από την Ευρωζώνη με τις κλωτσιές και θα σκοτωνόμαστε στους δρόμους για ένα καρβέλι ψωμί…



Σιγά τα λάχανα, βέβαια. Σίγουρα κάτι άλλο θα σκεφτόταν ο Γιώργος και όλα θα πήγαιναν καλύτερα για τη χώρα. Και αν δεν είχε ο ίδιος την καλή ιδέα, οπωσδήποτε θα τη γεννούσαν μυαλά -κολοσσοί, όπως του Καστανίδη ή του Πετσάλνικου.
 

Δεν φαντάζομαι να μην τους θυμάστε…



Ήταν τέτοιας έντασης οι εκπεμπόμενες βεβαιότητές του που, πραγματικά, σάστισα.
 

Σκεφτείτε, νιώθει δικαιωμένος ο άνθρωπος που του φώναζαν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, «πάρε μέτρα αλλιώς θα κλείσουν οι αγορές» και εκείνος ταξίδευε στην Καραϊβική χορεύοντας χούλα χουπ με τοπικές καλλονές!
 

Δεν πιστεύω να ξεχάσατε το ταξιδάκι αναψυχής για τη Σοσιαλιστική Διεθνή – Χριστούγεννα του 2009 ήταν…



Νιώθει δικαιωμένος ο πολιτικός που οδήγησε τη χώρα στο πρώτο Μνημόνιο, χωρίς να κάνει την παραμικρή διαπραγμάτευση πάνω στους όρους του δανείου.



Νιώθει δικαιωμένος ο πρωθυπουργός που επέτρεψε στην τρόικα να περάσει θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων. Και, έτσι, σήμερα να μετράμε ενάμισυ εκατομύριο ανέργους, δυο εκατομύρια κάτω απ’ το όριο της φτώχειας, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές και το 1/4 του πλούτου της χώρας χαμένο. Όσοι έχουν δε την τύχη να εργάζονται ακόμη, αμείβονται με μισθούς 50% χαμηλότερους.


Έμεινα έκπληκτη από την αλαζονεία του ανθρώπου. Ούτε μια λέξη αυτοκριτικής δεν άφησε να βγει απ’ τα χείλη του. Ούτε μισή συγνώμη, ούτε ένα λυπάμαι, βρε αδερφέ. Τίποτα…
Τίποτα δεν έχει καταλάβει και σε τίποτα δεν έχει αλλάξει.
 

Η πριγκιπική εικόνα που έχει για τον εαυτό του, εκείνη που έσπρωξε την Ελλάδα στην άβυσσο, παραμένει ακλόνητη…
Και τώρα σπρώχνει τον ίδιο στο «ξέφωτο».
 

Ας μην εκπλαγούμε αν τον δούμε να πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του, ας μην εκπλαγούμε αν μετά τις ευρωεκλογές (και την προεξοφλούμενη μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ) ακούσουμε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέα πολιτική κίνηση.


Ήδη έδειξε ότι θεωρεί τους Έλληνες λωτοφάγους. Ή μάλλον ανόητους που δεν κατάλαβαν ότι τους έσωσε και διαμαρτύρονται…
 

ΥΓ. Κάθε άλλη εποχή μια τέτοια εμφάνιση θα με έκανε να θυμώσω πολύ. Καθώς πλησιάζουμς, όμως, στην κορύφωση της Αποκριάς καταλαβαίνω το βαθύτερο νόημα της εμφάνισης του Γιώργου.
 
Ήταν η δική του συνεισφορά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: