"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΗΠΑ: Πόλος έλξης για τους υποψηφίους αυτόχειρες η γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο!

ΗΠΑ: Ρεκόρ αυτοκτονιών από τη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο το 2013 Ορόσημο για το 2013, υπήρξε η κρεμαστή γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο καθώς 46 άνθρωποι επέλεξαν να τερματίσουν τη ζωή τους πέφτοντας από εκεί, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η οργάνωση Bridge Rail Foundation, η οποία καταγράφει τις αυτοκτονίες από την μήκους 1.280 μέτρων γέφυρα, ανακοίνωσε ότι ο μεγάλος αριθμός τους υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε να είναι δυσκολότερη η πτώση για τους επίδοξους αυτόχειρες.

«Ξέρω ότι δεν θα τοποθετηθεί σύντομα κι αυτό είναι το πιο απογοητευτικό απ΄όλη την κατάσταση. Δεν θέλουμε να δούμε άλλους 17χρονους ή 86χρονους να ρίχνονται στο κενό, είναι κρίμα", σχολίασε η Ντέινα Γουίτμερ, μέλος του ΔΣ της οργάνωσης.

Η Γέφυρα τέθηκε επισήμως σε λειτουργία το 1937. Εκτείνεται στο άνοιγμα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.

Το οδόστρωμά της απέχει 67 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας κι αυτό την καθιστά μία από τις συχνότερες επιλογές στον κόσμο για τους επίδοξους αυτόχειρες. Είναι επίσης από τα σημεία εκείνα απ΄όπου η πτώση είναι σχεδόν βέβαια μοιραία.

Η εκπρόσωπος του Αυτοκινητοδρόμου της Γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ και των Μεταφορών της Περιφέρειας, η Μέρι Κάρι, επιβεβαίωσε ότι 46 άνθρωποι αυτοκτόνησαν από τη γέφυρα τον περασμένο χρόνο, ο μεγαλύτερος ετήσιος απολογισμός από τουλάχιστον το 2000 όταν ξεκίνησε η καταγραφή τους.

Η Κάρι είπε ότι η αστυνομία και πολίτες επενέβησαν για να αποτρέψουν άλλους 118 ανθρώπους από την αυτοκτονία μέσα στο 2013.

Η Γουίτμερ δήλωσε ότι ο περυσινός απολογισμός των αυτοκτονιών, από 33 που ήταν το 2012, ήταν ο «υψηλότερος που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε» από το 1937 που κατασκευάστηκε η γέφυρα και πρόσθεσε ότι το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ ήταν 40 ή 41.

Μία στατιστική που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle αναφέρει ότι το 1977 καταγράφηκαν 40 αυτοκτονίες από τη συγκεκριμένη γέφυρα.

Οι αρχές έχουν εκπονήσει σχέδιο για την τοποθέτηση ενός διχτυού ασφαλείας κάτω από τη γέφυρα για να πέφτουν εκεί όσοι πηδούν στο κενό αλλά ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση των περίπου 66 εκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κατασκευή του. 

Το 2011, μία εταιρεία έλαβε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να σχεδιάσει το δίχτυ, είπε η Κάρι.

Για την ώρα, οι αρχές εργάζονται προς την κατεύθυνση της αποτροπής των αυτοκτονιών με περιπόλους αστυνομικών με ποδήλατα.

Πάντως, οι αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν τον υψηλό αριθμό των αυτοκτονιών τον περασμένο χρόνο.

Μάλιστα και ο 20χρονος γιος της Γουίτμερ εικάζεται ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από τη γέφυρα το 2007. Ηταν επί μέρες αγνοούμενος και το αυτοκίνητό του βρέθηκε εκεί κοντά, εξηγεί η ίδια.
 
Όπως λέει η Γουίτμερ, το δίχτυ ασφαλείας θα αποτρέψει μελλοντικούς θανάτους σώζοντας άτομα που πολλές φορές οδηγούνται από στιγμιαία παρόρμηση στη συγκεκριμένη απόφαση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: