"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Αρνείται κάθε σχέση με την έρευνα για τις μίζες o Γκιουλέν

Επιτιθέμενος ξανά ευθέως στον Ερντογάν, ο ιμάμης Γκιουλέν αρνείται ότι η ρήξη μεταξύ τους ήταν η ρίζα της έρευνας για το σκάνδαλο με τις μίζες που έχει εκθέσει το κυβερνών AKP στην Τουρκία.
«Δεν είχα καμία σχέση, οι εισαγγελείς έκαναν το καθήκον τους» λέει σε συνέντευξή του ο Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, που δεν φείδεται ειρωνείας όταν επισημαίνει ότι «προφανώς δεν ήξεραν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία έπαψαν να είναι ποινικά αδικήματα».

Ο Γκιουλέν ηγείται, από τις ΗΠΑ όπου εδράζεται, του κινήματος «Χιζμέτ», που έχει μακρόχρονη παρουσία στην Τουρκία αλλά και στις τουρκικές κοινότητες πέραν των συνόρων. Η κόντρα με τον Γκιουλέν είχε ξεκινήσει όταν η τουρκική κυβέρνηση προώθησε αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών «φροντιστηρίων», που αποτελούν σκελετό του Χιζμέτ.

Πολλοί στην Τουρκία θεωρούν ότι το κίνημα, που έχει επιρροή σε σημαντικό τμήμα των στελεχών της κρατικής μηχανής, υποκίνησε τη δικαστική έρευνα. Μιλώντας στο βρετανικό BBC, ο Γκιουλέν το αρνήθηκε: «Δεν γνωρίζω ούτε το 0,1% των δικαστών και των εισαγγελέων, δεν έχω σχέση μαζί τους» είπε.

«Δεν θα μπορούσαν να πάρουν διαταγές από εμένα» είπε. Οι αξιωματούχοι (αρκετοί από τους οποίους έχουν απομακρυνθεί), συνέχισε «έκαναν απλώς το καθήκον τους, και προφανώς δεν γνώριζαν ότι η διαφθορά και η δωροδοκία έπαψαν να είναι αδικήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: