"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ισια κι όμοια ρε λαμόγιο αρχιλεχρίτη;



Σε λίγο πιθανόν θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στις φυλακές. Πολύς κόσμος θα μετακομίσει στα κελιά. Αλλά νομίζω σιγά σιγά θα πρέπει να τους διαχωρίσουμε ίσως με στολές φυλακής, άλλες με κάθετες ρίγες και άλλες με οριζόντιες.


Διότι θα υπάρχουν τα γνωστά λαμόγια, οι μιζαδόροι, οι κερδοσκόποι, οι διαπλεκόμενοι, οι φοροδιαφεύγοντες πάμπλουτοι, οι καταχραστές του δημόσιου χρήματος, οι υπερτιμολογούντες έμποροι, οι ραντιέρηδες «πλαστογράφοι», οι νοθευτές φαρμάκων και άλλων αγαθών, οι πολιτικές «πλάτες» που κάλυπταν με το αζημίωτο λαδιές και λαδώματα. 

Αλλά υπάρχουν και άνεργοι που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα χρέη τους στους ιδιοκτήτες των νοικιασμένων διαμερισμάτων, στον μπακάλη, στο φαρμακοποιό, στο καθαριστήριο, όσοι αναγκάστηκαν λόγω εκτάκτων συνθηκών -αρρώστιες, υλικές καταστροφές, απούλητα προϊόντα- να προσφύγουν στην τράπεζα για επαγγελματικά, αγροτικά ή άλλα δάνεια που τώρα αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, αφού είτε ως άνεργοι είτε ως μισθωτοί και συνταξιούχοι είδαν να μειώνονται τα έσοδά τους διότι, όπως ρητορεύουν τα μπαλκόνια, με τις θυσίες τους συνετέλεσαν να διασωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. Ετσι συνέβη το ιλαροτραγικό, ο χρεοκοπημένος πολίτης να αντιμετωπίζει τη φυλακή ή την κατάσχεση ή τον πλειστηριασμό επειδή έσωσε με τις στερήσεις του τη χώρα!

Το γνωρίζω, ο νόμος είναι ψυχρός και απρόσωπος, αλλά δεν νομίζετε πως συγκάτοικοι στο ίδιο κελί ένα λαμόγιο μ' έναν ανίκανο να πληρώσει την εφορία πολίτη ισοπεδώνει τα πράγματα και συνάμα δημιουργεί κωμικά άλλοθι για τον λεχρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: