"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΙΓΗΡΙΑ: Επίθεση ισλαμιστών σε αγορά - 45 νεκροί

(φωτογραφία αρχείου) Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθες κατά την επίθεση ενόπλων σε αγορά στις βορειοανατολικές περιοχές της Νιγηρίας, η οποία αποδίδεται από τις αρχές στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

«Μέχρι στιγμής έχουμε 45 νεκρούς και 26 τραυματίες (. . .). Όμως ο απολογισμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι άνδρες μας εξακολουθούν να βρίσκονται στο χωριό αναζητώντας θύματα» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας του Μπόρνο, Λαουάν Τάνκο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Προηγούμενος απολογισμός που είχαν δώσει αυτόπτες μάρτυρες σήμερα έκανε λόγο για περίπου 15 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε προχθες γύρω στις 17:00 το απόγευμα τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), όταν ομάδα ενόπλων επιτέθηκε εναντίον της τοπικής κοινότητας Καούρι, στην περιοχή Κοντούγκα, που βρίσκεται στην πολιτεία του Μπόρνο (στα βορειοανατολικά), 37 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μαϊντουγκούρι.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες έφθασαν με τετρακίνητα οχήματα, υποδυόμενοι τους εμπόρους που πήγαν για επιχειρηματικές συναλλαγές στην τοπική αγορά. Όμως η συμπεριφορά τους άλλαξε γρήγορα, αφηγήθηκε ένας μάρτυρας, ο Ίσα Ιμπραχίμ:
«Άγνωστοι προς τους ντόπιους, οι ένοπλοι τοποθέτησαν αυτοσχέδιες βόμβες σε διάφορα στρατηγικά σημεία της πόλης πριν επιτεθούν εναντίον του πληθυσμού».

Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά σε πολλά σπίτια και οχήματα πριν διαφύγουν, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο αρχηγός της αστυνομίας κατηγόρησε για την επίθεση την «αίρεση Μπόκο Χαράμ». Δε μπόρεσε να επιβεβαιώσει την χρήση εκρηκτικών αλλά ανέφερε ότι ομάδα πυροτεχνουργών έχει σταλεί στο Καούρι για να αναζητήσει και να αφοπλίσει εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν έχουν εκραγεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: