"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Πέθανε ο Ερικ Λόουσον, ο «άνδρας του Marlboro» από πνευμονοπάθεια

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ "ΜΑΓΚΙΑ"...

Ενα από τα πιο αρχετυπικά σύμβολα του κόσμου της διαφήμισης - και ενός κόσμου που το τσιγάρο και το κάπνισμα ήταν ακόμη παντού - έφυγε αθόρυβα πριν από λίγες ημέρες: Ο Ερικ Λόουσον, ο δευτεροκλασάτος ηθοποιός που ενσάρκωσε τον σκληροτράχηλο «άνδρα του Marlboro» στις διαφημίσεις της δεκαετίας του '70, πέθανε σε ηλικία 72 ετών. 
Οπως είπε η σύζυγός του, Σούζαν Λόουσον, την Κυριακή, ο Ερικ πέθανε στις 10 Ιανουαρίου από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία οφειλόταν στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την οποία υπέφερε.

Ο Λόουσον, ηθοποιός που είχε κάνει περάσματα από τις αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές «Baretta» και «The Streets of San Francisco» μέχρι που τον ανακάλυψε η διαφημιστική εταιρεία που είχε τον λογαριασμό της Marlboro για να γίνει ο κλασικός καουμπόι με το τσιγάρο στο στόμα στις καταχωρήσεις της περιόδου 1978-1981. 

Τότε φάνταζε μια τέλεια επιλογή: Καπνιστής από τα 14 του, με τα αδρά χαρακτηριστικά του άνδρα που θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον άνθρωπο πρότυπο του «αμερικανικού τρόπου ζωής». 

Αργότερα όμως ο Λόουσον συμμετείχε σε διαφημιστικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος και μάλιστα είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα φιλμάκι - παρωδία ακριβώς αυτών των διαφημίσεων που τον είχαν κάνει διάσημο σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, εθισμένος στο κάπνισμα, ο Λόουσον δεν μπόρεσε να το κόψει παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.  

«Ηξερε ότι τα τσιγάρα τον είχαν στο χέρι. Ηξερε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει» είπε η γυναίκα του.

Οπως σημειώνει το Associated Press, δύο άλλοι ηθοποιοί που συμμετείχαν σε διαφημίσεις των τσιγάρων Marlboro πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. 


Ο Ντέιβιντ Μίλαρ πέθανε από εμφύσημα το 1987 και ο Ντέιβιν ΜακΛιν νικήθηκε από τον καρκίνο του πνεύμονα το 1995

Δεν υπάρχουν σχόλια: