"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Tα πάμπλουτα πακετωμένα γιουσουφάκια του Ερντογάν



Οι φωτογραφίες του 30χρονου Ριζά Σαράφ στον τουρκικό σκανδαλοθηρικό Τύπο προκαλούν δέος. Σε μία από αυτές, η έπαυλή του στις όχθες του Βοσπόρου -δώρο γάμου αξίας 72 εκατ. δολαρίων- γίνεται σκηνικό για φωτογράφηση της ευειδούς ποπ σταρ συζύγου του. Σε άλλη, ο Σαράφ κάθεται δίπλα στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν σε επίσημη εκδήλωση, ενώ σε τρίτο στιγμιότυπο, η μαντιλοφορούσα σύζυγος του πρωθυπουργού, Εμινέ, απονέμει βραβείο στον νεαρό επιχειρηματία.

Οι σημερινοί ορίζοντες του Σαράφ περιορίζονται, όμως, από τους τοίχους φυλακής της Κωνσταντινούπολης όπου κρατείται, προφυλακισμένος στο πλαίσιο της μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς κρατικών λειτουργών. Οι ημέρες του πάλαι ποτέ μεγιστάνα περνούν πλέον σε κελί, με τέσσερις ακόμη κρατούμενους.

Ο Ριζά Σαράφ, που απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα μόλις το 2007, παραδίδοντας το ιρανικό του διαβατήριο, βρίσκεται στο επίκεντρο δικτύου διαφθοράς, πλαστογραφίας και λαθρεμπορίου χρυσού. Οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις και στην παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν. Η δικογραφία δείχνει ότι ο Σαράφ προσέφερε χρήματα και ακριβά δώρα σε υπουργούς και μέλη των οικογενειών τους, απολαμβάνοντας μέχρι και συνοδεία μοτοσικλετιστών της Αστυνομίας, ώστε να συντομεύονται οι οδικές μετακινήσεις του στο κυκλοφοριακό χάος της Κωνσταντινούπολης.

Πώς, όμως, απέκτησε τόσο μεγάλη επιρροή ο Σαράφ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; 

Η άνοδος του Σαράφ στον κολοφώνα της τουρκικής υψηλής κοινωνίας οφείλεται στο κενό που δημιούργησαν οι αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις κατά του Ιράν και στις ευκαιρίες για αγορά ιρανικού πετρελαίου, έναντι χρυσού. Η χαώδης φύση της αγοράς αποδείχθηκε μποναμάς για τολμηρούς επιχειρηματίες, όπως ο Σαράφ. Χάρη στις διασυνδέσεις του, ο πολιτογραφημένος αυτός Τούρκος πολίτης διακινούσε σε καθημερινή βάση ένα τόνο χρυσού με προορισμό το Ιράν, για 18 τουλάχιστον μήνες. Η συνολική αξία του μετάλλου ανέρχεται στα 28 δισ. δολάρια.

Στα μέσα του 2012 και ύστερα από επίμονες προσπάθειες Αμερικανών γερουσιαστών, η διακίνηση χρυσού προς το Ιράν απαγορεύθηκε οριστικά. Ο Σαράφ, όμως, είχε ήδη πετύχει να εδραιώσει τη θέση του στην υψηλή κοινωνία της Κωνσταντινούπολης, εκμεταλλευόμενος αριστοτεχνικά τον γάμο του με την σούπερ σταρ της τουρκικής ποπ μουσικής, Εμπρού Γκιουντές. Ο Σαράφ, τον οποίο ο τουρκικός Τύπος αποκαλεί «Αζέρο», παρά την καταγωγή του από το βόρειο Ιράν, προτιμούσε να χρησιμοποιεί μεσάζοντες για τη μεταφορά του χρυσού μέσω εμπορικών πτήσεων, παρότι κάποιες φορές επέλεξε να ναυλώσει αεροσκάφη για μεγαλύτερα φορτία. Οι συναλλαγές αυτές απέφεραν στον Σαράφ προμήθεια 1,7% επί της αξίας του χρυσού. Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εκτιμά ότι ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας εξασφάλισε κέρδη 484 εκατ. δολαρίων.

Ο πολυτελής τρόπος ζωής του ζεύγους Σαράφ δεν έπαψε να απασχολεί τον τουρκικό Τύπο. Για τον μήνα του μέλιτος, ο νεαρός μεγιστάνας παρήγγειλε θαλαμηγό μήκους 30 μέτρων και διαμαντένιο δαχτυλίδι 7 καρατίων. Το ζευγάρι κυκλοφορούσε στους δρόμους της τουρκικής μεγαλούπολης στο τιμόνι BMW 7.60, ή εναλλακτικά της Aston Martin και της Rolls Royce του Σαράφ.

Η αγάπη τους για τα υλικά αγαθά ξεπέρασε κατά πολύ τα ρολόγια και τα αυτοκίνητα. Οι δίδυμες επαύλεις του ζεύγους στην όχθη του Βοσπόρου (η μία σε οθωμανικό και η άλλη σε μπαρόκ ρυθμό), συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια σήραγγα, ενώ η συνολική τους αξία φθάνει τα 65 εκατ. δολάρια. Το ζευγάρι τα είχε κυριολεκτικά όλα: 

Kατοικία στο Ντουμπάι, θερινή έπαυλη στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και ιδιωτικό αεροσκάφος τζετ, με το οποίο η Γκιουντές πραγματοποιούσε τις μουσικές της περιοδείες.  

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, έλαβε ως δώρο από τον Σαράφ ρολόι Patek Philippe αξίας 300.000 δολαρίων, ενώ σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ο επιχειρηματίας ζητεί από υπάλληλό του να αγοράσει κοστούμι, να βάλει στην τσέπη του σακακιού 500.000 δολάρια και να το παραδώσει στον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς. Σε αντάλλαγμα της γενναιοδωρίας του, ο Σαράφ εξασφάλισε μικρές και μεγάλες χάρες από πολιτικούς, όπως την πολιτογράφηση του πατέρα του ως Τούρκου πολίτη. Πέρυσι το καλοκαίρι, η Γκιουντές ανέλαβε να ψυχαγωγήσει με το τραγούδι της τους προσκεκλημένους στον γάμο του Καάν Τσαγλαγιάν, υιού του πρώην υπουργού Οικονομίας.

Μετά τη σύλληψη του συζύγου της, η Γκιουντές -που σήμερα είναι κριτής στην τουρκική εκδοχή του τηλεοπτικού διαγωνισμού ταλέντων «The Voice»- εμφανίσθηκε στην εκπομπή για να ξεσπάσει σε κλάματα και να ευχαριστήσει τους θαυμαστές της για τη στήριξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: