"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ: Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης ο Σνόουντεν

Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2014 είναι ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται από τις αρχές της χώρας του για κατασκοπεία και έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.


Τον Έντουαρντ Σνόουντεν υπέδειξαν ως υποψήφιο δύο Νορβηγοί πολιτικοί, για τη συμβολή του στη διαφάνεια και την παγκόσμια σταθερότητα μέσω της αποκάλυψης του προγράμματος παρακολουθήσεων των ΗΠΑ.


Συγκεκριμένα, οι Νορβηγοί βουλευτές Μπορντ Βέγαρ Σούλιελ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Παιδείας και αργότερα Περιβάλλοντος και ο συνάδελφος του, Σνόρε Βάλεν, βουλευτής επίσης των Σοσιαλιστών, δήλωσαν στην επιστολή ανάδειξης υποψηφίου που έστειλαν στην επιτροπή ότι «οι καταγγελίες του Σνόουντεν έχουν συμβάλει σε μια πιο σταθερή και ειρηνική παγκόσμια τάξη πραγμάτων».


Εξάλλου, υποστηρίζουν ότι «Ο Σνόουντεν συνεισέφερε στο να μάθει ο κόσμος τι έχει συμβεί προκαλώντας έναν δημόσιο διάλογο σχετικά με την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις, η οποία αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την ειρήνη».


Οι δύο πολιτικοί ξεκαθάρισαν ότι δεν συμφωνούν με όλες τις πράξεις του Σνόουντεν, εξήραν ωστόσο την επιθυμία του να αποκαλύψει «τη φύση και τα τεχνολογικά κατορθώματα της σύγχρονης παρακολούθησης».

Ολες οι προτάσεις για τις υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στην επιτροπή έως την 1η Φεβρουαρίου.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: