"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Η αιγυπτιακή κρίση προκαλεί εντονότατους τριγμούς στις σχέσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Η αιγυπτιακή κρίση προκαλεί εντονότατους τριγμούς στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η επιλογή του ισλαμιστή Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν να κατηγορήσει ανοιχτά το Ισραήλ για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο έμελλε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και του Τελ Αβίβ.  

Χαρακτηριστικά, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν έσπευσε να ανταποδώσει τα πυρά χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν «ιδεολογικό απόγονο του ναζιστή Τζόζεφ Γκέμπελς».

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, είχε επίσης αποκηρύξει τις δηλώσεις Ερντογάν ως «προσβλητικές, ανυπόστατες και λάθος»

Κατά τα λοιπά, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν σε έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες να παγώσουν προσωρινά τις εξαγωγές όπλων προς την Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο να πειράξουν την οικονομική βοήθεια που δίνει η ΕΕ στη χώρα του Νείλου.

«Καταδικάζουμε σθεναρά όλες τις πράξεις βίας και αποτιμούμε ότι οι ενέργειες που έγιναν πρόσφατα από τους στρατιωτικούς ήταν δυσανάλογες. Καλούμε όλες τις πλευρές να δώσουν ένα τέλος στη βία», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος. «Το κείμενο των συμπερασμάτων επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει τις δικές της πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για μας, όλα αυτά έχουν πρόσθετη σημασία, λόγω της παρουσίας στην Αίγυπτο των ελληνικών κοινοτήτων και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: