"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Σταματούν οι έλεγχοι στο αίμα με κίνδυνο της ζωής των ασθενών


Τελικά είναι ασφαλές το αίμα από σήμερα ή όχι; Με αυτό το ερώτημα -ζωής και θανάτου- προσέρχονται από σήμερα στις κλινικές της χώρας οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστική και τονίζει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, την ίδια στιγμή όμως τα αντιδραστήρια όπου ελέγχεται το αίμα λένε ότι σταματούν τον έλεγχο. 

Ο λόγος; «Κενό» στις συμβάσεις.
    
Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης, για την προμήθεια των αντιδραστηρίων όπου πραγματοποιείται ο μοριακός έλεγχος και για τα εννέα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου που λειτουργούν στη χώρα μας. Πρόκειται για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Γ.Ν. «Γ. Γεννηματάς» και Γ.Ν. «Λαϊκό» στην Αθήνα, για το ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, και τα Γενικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Πάτρας και Ηρακλείου («Βενιζέλειο»).

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα αντιδραστήρια έχει δώσει εντολή να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι από χθες, ενώ μέχρι προχθες το βράδυ πηγές ανέφεραν ότι στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου που στεγάζεται στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών οι πόρτες από σήμερα θα παραμείνουν κλειστές.

Η εν λόγω εταιρεία ειδοποίησε από την περασμένη Παρασκευή το επιστημονικό προσωπικό, με το οποίο συνεργάζεται, ότι από χθες δεν θα χρησιμοποιείται ο δικός της εξοπλισμός για τον έλεγχο των δειγμάτων αίματος που προέρχεται από τις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας, ενώ πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε και η εταιρεία που κάνει τις μεταφορές των δειγμάτων ότι σταματά η σύμβασή της με το υπουργείο.

«Από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου δεν θα γίνεται μοριακός έλεγχος του αίματος, ο κάθε ασθενής που θα χρειαστεί μετάγγιση αίματος ή παραγώγων θα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και ξαναγυρνάμε σε εποχές πριν από το 1993, όταν οι μεταγγίσεις γίνονταν χωρίς έλεγχο για μετάδοση μολυσματικών ασθενειών» καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Μεσογειακή Αναιμία) και καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα. Αιτία, όπως αναφέρει, η είναι η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη διαδικασία προμήθειας αντιδραστηρίων για το μοριακό έλεγχο του αίματος (για HBV, HCV, HIV) για τους τρεις επόμενους μήνες.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων για το μοριακό έλεγχο του αίματος έληξε χθες και ο διεθνής διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία παρουσιάζει καθυστερήσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, από σήμερα θα υπάρξει και νέα εντολή προς τις διοικήσεις να προχωρήσουν στη σύναψη των μεταβατικών συμβάσεων, αν και όπως δήλωσε ο υφυπουργός σε αρκετά Κέντρα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι εταιρείες θα συνεχίσουν να τα προμηθεύουν με αντιδραστήρια.

Σημειώνεται ότι διανύουμε μια περίοδο με πολλές δυσκολίες στη διακίνηση αποθεμάτων αίματος, γιατί οι αποθήκες ανά την Ελλάδα φαίνεται να έχουν στερέψει. Την κατάσταση έχει επιδεινώσει το γεγονός ότι αρκετές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας έχουν αποκλειστεί από την αιμοδοσία υπό το φόβο της μετάδοσης του ιού του Νείλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: