"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η αυριανή (φτωχή) Ελλάδα

Του Γιαννη Kοτοφωλου

Οι Eυρωπαίοι εταίροι είναι πολύ προβληματισμένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται την ελληνική κρίση, οι Γερμανοί ειδικότερα είναι εξαγριωμένοι επειδή –με αφορμή την πολιτική ανεπάρκεια στην Ελλάδα– η Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει την Καγκελαρία, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες πολιτικοί δείχνουν εντελώς ανίκανοι να κρατήσουν με σοβαρότητα το τιμόνι της χώρας, όταν η ελληνική οικονομία διαλύεται κυριολεκτικά και ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού βυθίζονται στη φτώχεια και την απόγνωση. Αυτή είναι σήμερα η αδιαμφισβήτητη εικόνα εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας μας. Δυστυχώς…

Tο ερώτημα είναι: Με αυτά τα δεδομένα, πώς μπορεί να διαγράφεται πλέον το μέλλον της Ελλάδας; Ποια μπορεί να είναι η «επόμενη ημέρα» για την οικονομία και την κοινωνία;

Κατά την προσωπική μας άποψη, σε ενάμισι ή δύο έτη, η Ελλάδα θα είναι μία χώρα πολύ φτωχότερη από αυτήν όπου ζούσαμε έως πρότινος. Θα έχει μετατραπεί, το πιθανότερο, σε μία φτωχή επαρχία της Ευρώπης και θα παραμείνει καθηλωμένη σε αυτό το χαμηλό επίπεδο για μεγάλο διάστημα. Οι περισσότεροι Ελληνες θα δουλεύουμε σχεδόν για τα μισά λεφτά, σε σχέση με τα εισοδήματα προς τριετίας, η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% και το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων θα έχει συρρικνωθεί από τα 24 χιλιάδες ευρώ, στα 15 ή 16 χιλιάδες ευρώ. 

Δρόμος διαφυγής προς τα εμπρός, ίσως ακόμη και τούτη την ύστατη στιγμή να υπάρχει, αλλά θα πρέπει οι πολιτικοί της χώρας να αλλάξουν άρδην τη σημερινή τους νοοτροπία, να ανατρέψουν τις πελατειακές τους σχέσεις, να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και να κινητοποιήσουν γρήγορα τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις. Αλλά πόσο μπορεί να ελπίζει κανείς σε αυτό, την τελευταία μάλιστα ώρα, όταν πέρασαν δύο χρόνια μέσα στην κρίση χωρίς να γίνει τίποτε το ουσιαστικό και αντί να πηγαίνουμε λίγο καλύτερα, έπειτα από τόσες θυσίες, τα πράγματα στην ελληνική οικονομία γίνονται κάθε μήνα ακόμη χειρότερα;

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, κατά την προσωπική μας πάλι άποψη, δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει πλήρως, να χρεοκοπήσει και «τελειωμένη» για την Ευρώπη να βγει από το ευρώ. Διότι, τα κεφάλαια που μας έχουν δανείσει είναι πάρα πολλά και τα συμφέροντα που διακυβεύονται από ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε όλη τη Ευρωζώνη είναι πολύ μεγάλα. Η Ευρώπη, το χρηματοοικονομικό της σύστημα και τα δημόσια οικονομικά της στη συνέχεια θα υποστούν κολοσσιαίες ζημίες. Οι συνέπειες θα τραυματίσουν ακόμη και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξ ου και η μεγάλη αγωνία, η οποία οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ στην προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup (τη λύση που πρότεινε για την αναχαίτιση της κρίσης την περιγράψαμε πρώτοι από τη στήλη αυτή πριν από 15 ημέρες, στο φύλλο της 4ης Σεπτεμβρίου).
Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθεί να «βάζει πλάτη» για την Ελλάδα. Ομως, πλέον, επιβάλλοντας πλήρως και με κάθε τρόπο τους όρους της για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απολέσει εντελώς και την εθνική της κυριαρχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: