ΚΙΝΑ: Αναβάθμιση του γουάν σε υπ’ αριθμόν 1 νόμισμα του κόσμου
Reuters
Κάποτε, το σενάριο αντικατάστασης του δολαρίου, του ισχυρού πράσινου χαρτονομίσματος με διαχρονική αξία στις αγορές, από το κινεζικό γουάν θα ακούγονταν ακραίο και εξωπραγματικό. Σήμερα, με τις ανατροπές στην παλαιά ισορροπία δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το σενάριο αυτό, αν και τρομοκρατικό για τις αμερικανικές αγορές, φαίνεται να προσεγγίζει περισσότερο από ποτέ την πραγματικότητα.
Το γουάν της Κίνας, μιας χώρας με τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε τίτλους αμερικανικού χρέους, μπορεί να είναι το νέο αποθεματικό νόμισμα με κυρίαρχο ρόλο στα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών, εκτοπίζοντας το δολάριο. «Η επικράτηση της Κίνας είναι πιο άμεση και ευρεία -σε όρους εμπορίου, βιομηχανικής παραγωγής και συναλλαγματικής κυριαρχίας- απ‘ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα», γράφει ο Αρβιντ Σουμπραμάνιαν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πέτερσον, στο νέο του βιβλίο για την Κίνα με τον αγγλικό τίτλο «Eclipse: Living in the Shadow of China’s Economic Dominance» (Ζώντας στη Σκιά της Οικονομικής Κυριαρχίας της Κίνας).
Ο κ. Σουμπραμάνιαν εκτιμά ότι αυτή η στιγμή θα έλθει στο 2030, με την Κίνα να αποκτά ρόλο στη διεθνή οικονομία σαν αυτόν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 και της Βρετανίας, περίπου, το 1870. Κατά τον ίδιο, αυτή η οικονομική κυριαρχία θα αναβαθμίσει το γουάν στο υπ‘ αριθμόν 1 νόμισμα του κόσμου.
Το Πεκίνο προωθεί, αφενός, από το 2009 την «προαγωγή» του γουάν πέραν των συνόρων της χώρας. Αφετέρου, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο αποστρέφεται τις παράτολμες επενδυτικές αποφάσεις, δεν θα παραιτηθεί των ελέγχων που ασκεί στην κίνηση των κεφαλαίων, προκειμένου να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την ισοτιμία του γουάν και έτσι να συντηρήσει την ανταγωνιστικότητα των κινέζικων προϊόντων στο διεθνές εμπόριο. «Οι εξαγωγείς θα ξεσηκωθούν με την ανατίμηση του γουάν», σχολιάζει ο κ. Σουμπραμάνιαν. Υποστηρίζει, όμως, ότι η κυβέρνηση θα στοιχηματίσει στο χαρτί της εθνικής υπεροχής που μπορεί να παιχτεί με ένα ισχυρό νόμισμα στη διεθνή σκηνή.
Η διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος θα δημιουργούσε, εν πάση περιπτώσει, για τη χώρα, ήδη κυρίαρχη οικονομία στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Η Κίνα θα καταφέρει, για παράδειγμα, με την πώληση κρατικών ομολόγων να εξασφαλίσει τη δική της θέση στις διεθνείς αγορές αντί να εκτίθεται στο χρέος ξένων χωρών.
Κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να είναι έρμαια των αναταράξεων στις αγορές αλλά και των αποφάσεων του Λευκού Οίκου, το Πεκίνο έχει εκφράσει ανησυχίες για την έκθεση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε δολάρια.
Η Αλίσια Γκράτσια-Χερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στη μονάδα της ισπανικής τράπεζας BBVA που βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, συμφωνεί με την άποψη ότι το γουάν μπορεί να αποκτήσει τόσο μεγάλο κύρος. «Εάν η Κίνα αποφύγει τεράστιες εισροές κεφαλαίων, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να επαληθευτεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Προ πέντε ετών, πάντως, κανείς δεν θα φαντάζονταν την υφιστάμενη κατάσταση στην κινεζική αγορά ομολόγων», σχολιάζει η οικονομολόγος.
Πρώτο στάδιο στην «εκστρατεία» του Πεκίνου για την αναβάθμιση του γουάν στις διεθνείς αγορές θα είναι η δυναμική προώθησή του στις ασιατικές ή γενικότερα τις αναδυόμενες αγορές. Ετσι θα είναι ευκολότερη η διείσδυση του γουάν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Το Πεκίνο, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, προετοιμάζει, παράλληλα, την μετατροπή της Κίνας από πιστωτή ξένων κρατών σε πωλητή ομολόγων.
Ο Σίμον Φρίμαντλ και ο Τζέρεμι Στίβενς, οικονομολόγοι της Standard Bank, υπολογίζουν ότι μέχρι το 2015, το 40% των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Αφρικής θα πραγματοποιείται σε γουάν. Οι συναλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 100 δισ. δολάρια. «Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης θα είναι οι εμπορικοί της εταίροι στην Αφρική, δηλαδή η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και μετά η Κένυα. Θα ακολουθήσουν η Ανγκόλα και η Γκάνα», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΚΙΝΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου