Virtual Bridge Allows Strangers in Mideast to Seem Less Strange (Tο facebook ως γέφυρα ειρήνης στη Μεση Ανατολή)
Η σελίδα λέγεται Γιάλα-Νέοι Ηγέτες (facebook.com/yalaYL, όπου «yala» στα αραβικά σημαίνει «πάμε» και YL παραπέμπει στους «νέους ηγέτες»). Τη δημιούργησε ένας ισραηλινός πρώην διπλωμάτης. Και αποσκοπεί στο να αναπληρώσει το κενό επικοινωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τον πρώτο μήνα της ζωής της είχε 91.000 επισκέψεις. Από τους 22.500 ενεργούς χρήστες της, το 60% είναι Αραβες. Οι περισσότεροι είναι Παλαιστίνιοι, και ακολουθούν οι Αιγύπτιοι, οι Ιορδανοί, οι Τυνήσιοι, οι Μαροκινοί, οι Λιβανέζοι και οι Σαουδάραβες.
«Ολα συζητιούνται σήμερα στο Internet: σεξ, πόλεμος, επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γιατί όχι και η ειρήνη;», αναρωτιέται ο Ούρι Σαβίρ, πρόεδρος του Κέντρου Πέρες για την Ειρήνη και ιδρυτής της νέας ομάδας. Ο Σαβίρ υπήρξε επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της δεκαετίας του '90, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και βουλευτής.
«Σήμερα δεν έχουμε γενναίους ηγέτες σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, οπότε στρέφομαι στη νέα γενιά, τη γενιά της Πλατείας Ταχρίρ και του facebook», λέει ο 58χρονος Σαβίρ. «Ο στόχος μου είναι 100.000 άνθρωποι να αρχίσουν να εργάζονται σε κοινά προγράμματα μέσω του Yala, ώστε να πιεστούν οι ηγέτες μας να κάνουν ειρήνη».
Ενα από τα ατού αυτής της πρωτοβουλίας είναι οι διασυνδέσεις που έχει ο Σαβίρ. Η σελίδα υποδοχής δημοσιεύει μηνύματα του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, του παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και της ηθοποιού Σάρον Στόουν. Ο Πέρες και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του facebook, έχουν ήδη μιλήσει τηλεφωνικά για το πρόγραμμα αυτό.
Το πιο ενδιαφέρον με αυτή την ιστοσελίδα είναι οι συζητήσεις που γίνονται. Ενώ οι Αραβες αποφεύγουν σε γενικές γραμμές τις επαφές με τους Ισραηλινούς, εδώ μιλούν ανοιχτά για την επιθυμία τους να τους γνωρίσουν καλύτερα.
Ο Σαλάχ αλ-Αγιάν, ένας αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής και φίλος του Σαβίρ, επισημαίνει ότι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για καθημερινά πράγματα είναι ανησυχητική. «Πιστέψτε με, δεν γνωρίζονται καθόλου», τονίζει. «Ο στόχος μας είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για τέχνη και σπορ. Αφού οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν συναντιούνται πια πρόσωπο με πρόσωπο, το facebook είναι ένας εικονικός τόπος συνάντησης».
Το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου μοιάζει να γίνεται μεταξύ κατοίκων της Ραμάλα και του Τελ Αβίβ. Ο Χάμζε Αουάουντε, όμως, ένας φοιτητής 21 ετών από τη Ραμάλα, λέει ότι έλαβε μηνύματα να γίνει «φίλος» με χρήστες από το Μαρόκο και την Αίγυπτο.
Μια μέρα, ένας Ισραηλινός ρώτησε τι θα γινόταν αν ο Νετανιάχου και ο Αμπάς κλειδώνονταν σε ένα δωμάτιο για μια εβδομάδα. Ενας Παλαιστίνιος απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα συνειδητοποιούσαν ότι έχουν κι οι δύο αυτιά, μάτια, χέρια και στόμα, ότι δηλαδή είναι ανθρώπινα όντα. Ενας άλλος ήταν πιο κυνικός: «Μην ανοίξετε την πόρτα!».
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΙΣΡΑΗΛ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ,
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου