ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Δεύτερος γύρος εξέγερσης σε φόντο "χρεοκοπίας"
«Ο λαός θέλει την απομάκρυνση του στρατάρχη». Προτού το καλοκαταλάβουν οι Δυτικοί παρατηρητές, ένας «δεύτερος γύρος» της αιγυπτιακής εξέγερσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την Πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου να γίνεται το θέατρο ολονύκτιων σφοδρών συγκρούσεων διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας με τουλάχστον1300 τραυματίες στις 28-19 Ιουνίου ενώ ογκώδη συλλαλητήρια διοργανώθηκαν την Παρασκευή 8 Ιουλίου και προχθές Τρίτη στην πρωτεύουσα, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και αλλού, με αίτημα την ουσιαστική κάθαρση σε ό,τι αφορά την τιμωρία των υπευθύνων για τους θανάτους 840 διαδηλωτών τον περασμένο Ιανουάριο-Φεβρουάριο αλλά και την παράδοση της σκυτάλης από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον στρατάρχη Ταντάουι σε μια αυθεντικά πολιτική διακυβέρνηση.
Ωστόσο, στο φόντο των νέων κινητοποιήσεων παραμονεύει το φάσμα της χρεωκοπίας (και μάλιστα διόλου «επιλεκτικής») που απειλεί την Αίγυπτο. Ήδη στις 19 Μαϊου το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είχαν περιορισθεί σε μόλις 25 δις. δολάρια, έναντι 36 δις. τον Φεβρουάριο, εξέλιξη η οποία προοιωνίζεται χρεωκοπία μέχρι τέλους του 2011 - αν και η κεντρική τράπεζα σε διορθωτική ανακοίνωσή της έκανε λόγο για 28 δις. – με την διαφορά να εξηγείται προφανώς από επείγοντα δάνεια από μέρους αραβικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Στις 24 Ιουνίου, μιλώντας στη Ρώμη ο υπουργός Οικονομιών της Ιορδανίας Μοχάμαντ Αμπού Χαμούρ προειδοποίησε ότι η φυγή κεφαλαίων από τον αραβικό κόσμο φθάνει τα 500 εκατ. την εβδομάδα, με τα περισσότερα, όπως εκτιμάται να προέρχονται από την Αίγυπτο. Σε αυτό το φόντο, η σημασία της όποιας οικονομικής βοήθειας από το εξωτερικό εξανεμίζεται προτού αυτή καν καταφθάσει. Η κρίση προορίζεται σύντομα να μετατραπεί σε διατροφική και οι δηλώσεις των ιθυνόντων κάθε άλλο παρά τον καθησυχαστικό τους σκοπό επιτελούν. Έτσι, στις 13 Ιουνίου ο υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης Γκούντα Αμπντέλ Χάλεκ ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος είχε αποθέματα ζάχαρης επαρκή για επτά μήνες, ελαιόλαδου για τρεισήμισι μήνες και σιταριού για πέντε μήνες και δέκα ημέρες, ενώ στις 10 Ιουλίου η Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα υποχώρησε τον Μάιο στο 19% από 19,8% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρεία διανομής τροφίμων εκδίδει δελτία για την χορήγηση βασικών διατροφικών ειδών σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς. Ωστόσο Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι και μπλόγκερς καταγγέλλουν εκτεταμένες κλοπές των δελτίων από τα ταχυδρομεία, αλλά και διοχέτευση στο εξωτερικό ειδών αποθηκευμένων στα κρατικά καταστήματα. Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης μιας χώρας 80 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία καλύπτει με εισαγωγές τουλάχιστον το μισό της θερμιδικής της κατανάλωσης, ο διεθνής παράγοντας εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει σε πολλές περιπτώσεις τα στραβά μάτια.
Όμως το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο γνωρίζει πόσο απονομιμοποιητική για την εξουσία του θα αποδεικνυόταν οποιαδήποτε μορφή οικονομικής εξάρτησης από τη Δύση.
Έτσι, η πρόσφατη προσφορά του ΔΝΤ να χορηγήσει χαμηλότοκο δάνειο χωρίς όρους προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεωκοπίας για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού ελλείμματος της Αιγύπτου απορρίφθηκε κατόπιν σχετικής εντολής προς την κυβέρνηση του στρατηγού Σαμέχ Σαντέκ, ο οποίος έκανε λόγο για κινδύνους παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας και υποθήκευσης του μέλλοντος των επόμενων γενεών. Στο άκουσμα του νέου η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τα σχέδιά της ως προς την Αίγυπτο.
Άλλωστε, στις αρχές Ιουλίου, την ώρα ακριβώς που κατέφθαναν στο Κάιρο οι Αμερικανοί γερουσιαστές Τζον Κέρι και Τζον ΜακΚέιν, εισηγητές νομοσχεδίου στο Κογκρέσο για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, η στρατιωτική ηγεσία έτεινε το ους σε έναν άλλο ξένο επισκέπτη, τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ, ο οποίος οχύρωσε την χώρα του απέναντι στην ασιατική κρίση του 1997 αγνοώντας όλες τις συστάσεις του ΔΝΤ και θεσπίζοντας προσωρινούς περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων. Άλλες φωνές μάλιστα εισηγούνται την διενέργεια λογιστικού ελέγχου κατά το πρότυπο του Εκουαδόρ, προκειμένου να χαρακτηρισθεί επαχθές μέρος του χρέους που συσσώρευσε η αυταρχική κλεπτοκρατία Μουμπάρακ.
Η εναλλακτική προς το ΔΝΤ λύση των κυβερνώντων, είναι η προσφυγή στη γενναιοδωρία των «Αράβων αδελφών», καθώς ο υπουργός Οικονομικών διαπραγματεύθηκε εσπευσμένα την χορήγηση δανείων ύψους 3 και 4 δις. από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία – ωστόσο η βοήθεια αυτή προφανώς συνοδεύεται από πολιτικούς όρους, οι οποίοι αναμένεται να περιπλέξουν τη θέση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ενώ οΙ εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι μετανάστες του Κόλπου οι οποίοι αποστέλλουν στην πατρίδα τους εμβάσματα ύψους 7-9 δις. δολαρίων ετησίως αποτελούν άλλο ένα ισχυρό χαρτί.
Έχοντας αυτοαναγορευθεί σε συντονιστές της «αραβικής αντεπανάστασης», οι Μοναρχίες του Κόλπου, επιδεικτικά αδιάφορες προς τη ρητορική του εκδημοκρατισμού που εκπέμπεται από τη Ουάσιγκτον επιχειρούν να αναμορφώσουν την περιοχή κατά το δικό τους σχέδιο – και η ατιμωρησία του Μουμπάρακ και των ανθρώπων τους αποτελεί για αυτές ζήτημα μεγάλης συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας. Όμως αυτό ακριβώς το στοιχείο τροφοδοτεί όσο οτιδήποτε άλλο την οργή των διαδηλωτών εναντίον των στρατηγών, που αυτές τις μέρες έχει ξεσπάσει θεαματικά στους δρόμους.
capital.gr
Ετικέτες
ΑΙΓΥΠΤΟΣ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΔΝΤ,
CAPITAL
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου