Eίδος προς εξαφάνιση οι νέοι αγρότες στην Ευρώπη
Της Μαρίας Γιουρουκέλη
«Καμπανάκι» για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στην γεωργία, χτυπούν οι Νέοι Αγρότες της Ευρώπης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι χωρίς μέτρα στήριξης σε λίγο οι επαγγελματίες του χώρου θα αποτελούν είδος υπό... εξαφάνιση.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) ο αριθμός των νέων αγροτών συρρικνώνεται σταθερά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 6% του συνολικού αγροτικού πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σήμερα κάτω των 35 ετών.
«Ποιοι θα καλλιεργούν τη γη σε 20 χρόνια ή ακόμη και το 2020;», αναρωτιέται ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Γιόρις Μπέκε επισημαίνοντας ότι σήμερα το 32% των Ευρωπαίων αγροτών είναι πάνω από 65 ετών. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τον τομέα, αφού με το ρυθμό αυτό σύντομα η αγροτική εκμετάλλευση θα περάσει στα χέρια μεγάλων εταιρειών ακόμα και έξω από την Ε.Ε., ενώ τα εδάφη θα καλλιεργούνται μόνον όταν οι τιμές θα είναι συμφέρουσες.
Σύμφωνα με τον Γιόρις Μπέκε σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι αγρότες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά εμπόδια:
* Να αγοράσουν ή να νοικιάσουν γη, που είναι δυσεύρετη και όλο και πιο ακριβή.
* Να αγοράσουν αγροτικά μηχανήματα, όμως η πρόσβαση στο δανεισμό είναι δύσκολη όταν είναι κανείς νέος και χωρίς επαρκή κεφάλαια.
* Να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δημιουργεί η αστάθεια των τιμών.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, οι συζητήσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι στιγμής αγνοούν την επείγουσα ανάγκη για ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, τονίζοντας ότι η στήριξη των νέων πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ. Σύμφωνα με τον Μπέκε, τα ισχύοντα μέτρα για τους νέους αγρότες στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ (προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης) δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα, το 3% της χρηματοδότησης του β' πυλώνα απευθύνεται στους νέους αγρότες, ωστόσο σε πολλά κράτη μέλη δεν χρησιμοποιείται ή δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε.
Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της CEJA ζητά η στήριξη των νέων αγροτών να ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή και των δύο πυλώνων (άμεσες χρηματοδοτήσεις-προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης). Στον πρώτο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, η στήριξη αυτή μπορεί να δοθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση για τους νέους αγρότες, ενώ στο δεύτερο πυλώνα με αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στο 80%. Με τον τρόπο αυτό, θα υπερδιπλασιαζόταν η στήριξη για τους νέους αγρότες. Οι προτάσεις των Νέων Αγροτών. Για τους λόγους αυτούς η CEJA προτείνει στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ:
Ειδική συμπληρωματική ενίσχυση περιορισμένης χρονικής διάρκειας για τους νέους αγρότες στον Πρώτο Πυλώνα.
Να γίνει υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη η στήριξη των νέων αγροτών. Αν ένα κράτος μέλος αρνείται τη χορήγηση πριμ εγκατάστασης, να υποχρεούται να υποβάλει εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Κοινοτική χρηματοδότηση 80%, έναντι του 50% που ισχύει σήμερα. Κατάργηση του ανώτατου ορίου στο πριμ εγκατάστασης.
Το πριμ επιδότησης να περιλαμβάνει προνομιακή πρόσβαση των νέων αγροτών σε επενδυτικά κεφάλαια Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιδοτούμενα δάνεια να καλύπτουν το 80% των επενδύσεων των νεοεισερχόμενων στη γεωργία, όταν αφορούν επενδύσεις στην καινοτομία αλλά και την αγορά γης.
Δυνατότητα το πριμ εγκατάστασης να δίνεται σε δόσεις, σε διάστημα 5 ετών.
Εκπαιδευτικά «Κουπόνια» που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση σε νέες μεθόδους παραγωγής, την εκπαίδευση στα φυτοπροστατευτικά μέσα, τις άμεσες πωλήσεις και το μάρκετινγκ.
Δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, μέσα από ένα πρόγραμμα Ερασμος για Νέους Αγρότες.
Πόροι συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν στους αγρότες της χώρας εντός του 2011, στα πλαίσια του μέτρου για τα Σχέδια Βελτίωσης. Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με την ένταξη πράξης του συγκεκριμένου προγράμματος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης ορίζεται από την 1/1/2011 ως την 31/12/2013, ενώ συνολικά το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.
Λόγω συμβατικών παραβάσεων και με την σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων τέθηκε οριστικά εκτός διαδικασίας διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων (δηλώσεις ΟΣΔΕ) για το 2011, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών αναλαμβάνει συνεργείο, που έχει ορίσει η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Προσδιορίστηκε με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, η ετήσια απασχόληση σε αγροτική ή υδατοκαλλιεργητική εκμετάλλευση, καθώς και η απασχόληση των αλιέων για τις ανάγκες του «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».
Σύμφωνα με την απόφαση για τη μέτρηση της εργασίας χρησιμοποιείται η Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), η οποία ορίζεται ως η εργασία που προσφέρεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης από φυσικό πρόσωπο στη γεωργική εκμετάλλευση κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους και αντιστοιχεί σε απασχόληση 1.750 ωρών.
Υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Εκθεση της Επιτροπής Γεωργίας σχετικά με την «ΚΑΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020. Με τη σχετική έκθεση οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου στις άμεσες ενισχύσεις, οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τους ενεργούς αγρότες, ενώ απορρίπτουν την ιδέα για μεταφοράς πόρων από τον Πρώτο (άμεσες ενισχύσεις) στο Δεύτερο Πυλώνα (προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης). Επιπλέον, η έκθεση τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης ενός ειδικού, απλουστευμένου συστήματος ενίσχυσης για τις μικρές εκμεταλλεύσεις.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΓΡΟΤΕΣ,
ΑΓΡΟΤΙΚΑ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου