Ασβεστη δίψα για έρευνα!
Της ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΥΣΑ ΝΙΚΟΛΕΡΗ nikolerix@yahoo.com)
Ο Χρήστος Τσαλίκης επέστρεψε από το Διεθνές Συνέδριο Μηχανικών της Πράγας με τον τίτλο του καλύτερου νέου ερευνητή στον σχεδιασμό μεταλλικών κατασκευών ανθεκτικών στην πυρκαγιά, ανάμεσα σε δεκάδες συναδέλφους του από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Ο 29χρονος επιστήμονας, υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατάφερε να ξεχωρίσει, κάνοντας περήφανο το Πανεπιστήμιό του αλλά και την Ελλάδα. "Ηταν εντελώς απρόσμενο. Αλλωστε, το βραβείο δεν είναι το ζητούμενο...", θα μας πει.
Γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός, ο Χρήστος Τσαλίκης εκπονεί το διδακτορικό του στο εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Στο σημαντικό για τους μηχανικούς συνέδριο με τίτλο Integrated Fire Engineering and Response, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέτος έγινε στην Πράγα, ο νεαρός επιστήμονας πήγε για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και να αξιολογηθεί για το ερευνητικό του έργο.
"Η καθημερινότητα στην έρευνα είναι αρκετά μοναχική, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να συζητήσεις θέματα που σε αφορούν, οπότε και να αντιληφθείς πού βρίσκεσαι. Στα συνέδρια αυτά βρίσκεις συνοδοιπόρους που μπορεί να σε οδηγήσουν σε συντομότερα μονοπάτια", εξηγεί ο ίδιος. "Μετά το τέλος του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντες ψηφίζουν για τον καλύτερο ερευνητή και τον καλύτερο νέο ερευνητή, αξιολογώντας την ερευνητική εργασία που παρουσίασε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την παρουσίασε. Οι ξένοι που ασχολούνται με παρόμοια θέματα συνήθως προέρχονται από ισχυρά πανεπιστήμια με κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια και μακρά παράδοση. Η βράβευσή μου, λοιπόν, ήταν τελείως απρόσμενη!".
Τι σημαίνει όμως αυτό το βραβείο; "Η διάκριση μου δίνει την απαραίτητη επιβράβευση και την επιδιωκόμενη ώθηση για να συνεχίσω προς την ίδια κατεύθυνση. Το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι κατέχει επάξια τη θέση "50-100" στη διεθνή λίστα κατάταξης Τμημάτων Πανεπιστημίων της εταιρείας QS, που ασχολείται με την ποιοτική κατάταξη πανεπιστημίων και τμημάτων όλου του κόσμου. Το λυπηρό είναι ότι και για εμένα και για το τμήμα μου η επιβράβευση έρχεται από το εξωτερικό..."
Η επιστημονική εργασία που παρουσίασε ο Χρήστος Τσαλίκης, αφορούσε τη μελέτη συμπεριφοράς μεταλλικού στύλου σε περίπτωση πυρκαγιάς και εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Χ. Μπανιωτόπουλου και του επίκουρου καθηγητή κ. Ε. Κολτσάκη. Η πυρκαγιά είναι μια φυσική καταστροφή η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρώπινη ζωή. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί ο άνθρωπος να εξαλείψει. Μπορεί όμως να το ελέγξει και να εκτονώσει την ορμή του. Η ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκονται σε ένα κτίριο αλλά και το ίδιο το κτίριο εξαρτάται από τον τρόπο με το οποίο έχει μελετηθεί από τον πολιτικό μηχανικό.
"Οι κατασκευές αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη σχεδιάζονται βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών, οι οποίοι συνεχώς εξελίσσονται και βελτιώνονται. Με την ερευνητική μου εργασία μπορώ να συμβάλω προς την κατεύθυνση αυτή", θα πει με απλό τρόπο. "Αυτό που θα μπορούσα να συμβουλεύσω τους νέους επιστήμονες, όπως εγώ, είναι να επενδύσουν στην ποιότητα. Ζούμε στην εποχή της ποσότητας και αυτό έχει επηρεάσει και την επιστήμη. Οι Ελληνες επιστήμονες διαθέτουν τη γνώση. Πολλές φορές, όμως, συναντούν προβλήματα έλλειψης υποδομών και χρηματοδότησης. Δεν πρέπει να ξεχνούν όμως ότι ο πήχης της έρευνας είναι τοποθετημένος σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς προπονούμαστε σε άλμα εις ύψος, ενώ οι ξένοι σε άλμα επί κοντώ", λέει χαρακτηριστικά.
Τα σχέδιά του για το μέλλον δεν μπορεί να τα περιγράψει με σιγουριά. "Ηθελα είτε να συνεχίσω την ερευνητική μου δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο, είτε να εργαστώ σε πρωτοπόρα κατασκευαστικά έργα. Δυστυχώς τίποτα από τα δύο πλέον δεν ευδοκιμεί στην Ελλάδα. Βρίσκομαι σε κατάσταση επαναπροσδιορισμού, όπως όλοι οι νέοι. Το ερώτημα που θέτει ο καθένας στον εαυτό του είναι τι εκπτώσεις μπορεί να κάνει σε αυτά που είχε σχεδιάσει. Οι τελείως ασυμβίβαστοι έχουν φύγει ήδη. Οι υπόλοιποι κατέβασαν τη βαλίτσα, την τοποθέτησαν στη γωνία του δωματίου και τώρα τα ζυγίζουν. Εγώ θέλω να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα, δηλαδή τη διδακτορική μου διατριβή, ώστε να λάβω τις τελικές μου αποφάσεις", τονίζει.
Διαδρομή
Θεσσαλονίκη - Λονδίνο
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Α.Π.Θ., παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα μεταλλικών κατασκευών στο Imperial College του Λονδίνου. Επέστρεψε στο Αριστοτέλειο όπου ξεκίνησε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής, "ύστερα από παρότρυνση του καθηγητή Χ. Μπανιωτόπουλου, ο οποίος επέμενε να κινηθούμε στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο", μας λέει.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΠΡΟΣΩΠΑ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου