Η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα
Tης Δωρας Αντωνιου
«Η Τουρκία παραμένει η κύρια χώρα διέλευσης για παράνομους μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην Ε.Ε.», διαπιστώνει, για άλλη μια φορά, η έκθεση της Frontex. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Ελλάδα παραμένει η κυριότερη πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών στην Ε.Ε. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν μια καθημερινή διαπίστωση, καθώς η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Η Τουρκία δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να ανακόψει τη διέλευση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Εχει συνδέσει το θέμα της επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με την άρση από την Ε.Ε. των περιορισμών βίζας για τους Τούρκους και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης παρά μόνο εάν λάβει τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Για τη γείτονα αποτελεί ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί.
Οι χώρες της Ε.Ε. από την άλλη πλευρά, έχουν θωρακιστεί πίσω από τις ρυθμίσεις του «Δουβλίνο ΙΙ», που προβλέπουν ότι οπουδήποτε εντός της Ε.Ε. και αν συλληφθεί ένας παράνομος μετανάστης, επιστρέφεται στη χώρα πρώτης εισόδου, δηλαδή, για τον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών, στην Ελλάδα.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει διπλή πίεση: από τα ανατολικά σύνορα οι ροές παράνομων μεταναστών συνεχίζουν αθρόες και όσοι από αυτούς φθάνουν στην Ελλάδα, εγκλωβίζονται εδώ, χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν προς τα δυτικά. Προκειμένου να αποφύγουν τις εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και σε μια προσπάθεια να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως οδός διέλευσης, οι αρμόδιες αρχές φρόντισαν να «σφραγίσουν» τις εξόδους προς τα δυτικά.
Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που καταφέρνουν να φύγουν από τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας προς την Ιταλία, έχει σχεδόν μηδενιστεί. Ωστόσο, αυτό δεν δείχνει να λειτουργεί αποθαρρυντικά για τα κυκλώματα, που συνεχίζουν από τα ανατολικά σύνορα να φέρνουν παράνομους μετανάστες με τον ίδιο ρυθμό.
Η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της τη μεταναστευτική πίεση, να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης. Η ενεργοποίηση της Frontex είναι ένα χέρι βοήθειας, ωστόσο η Ε.Ε. θα πρέπει να χειρισθεί συνολικά, με κατανομή των βαρών, το ζήτημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου