"ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΑΘΟΥΣ" : Πού δαπανούν τα χρήματά τους οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη
Αυξηµένη ζήτηση για αντικείµενα τέχνης, σπάνια κρασιά, αυτοκίνητα-αντίκες και άλλες µη συνηθισµένες επενδύσεις καταγράφηκε το 2010 από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, οι οποίοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να δαπανήσουν τα ενισχυµένα για πρώτη φορά µετά το ξέσπασµα της χρηµατοοικονοµικής κρίσης εισοδήµατά τους.
Η Merrill Lynch σε σχετική έκθεσή της αποκαλεί τις συγκεκριµένες τοποθετήσεις «επενδύσεις πάθους», τονίζοντας ότι η αξία τους διαµορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα την περυσινή χρονιά. Οι οικονοµολόγοι του οίκου σηµειώνουν ότι ο αυξανόµενος πλούτος στις αναδυόµενες οικονοµίες, και ειδικά στην Ασία, η οποία ξεπέρασε την Ευρώπη σε αριθµό εκατοµµυριούχων την περυσινή χρονιά, συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση των τιµών των συγκεκριµένων µορφών επένδυσης.
Οπως υπογραµµίζουν, σε περιόδους χαµηλών επιτοκίων και µεταβλητότητας οι εναλλακτικές επενδύσεις επιτρέπουν στους πλούσιους να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, αγοράζοντας αξιόγραφα που έχουν χαµηλή συσχέτιση σε σχέση µε τις κινήσεις των παγκόσµιων χρηµατοοικονοµικών αγορών και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις. Είδη πολυτελείας, όπως εντυπωσιακά αυτοκίνητα, σκάφη και ιδιωτικά αεροπλάνα, απετέλεσαν το 2010 σχεδόν το ένα τρίτο τής υπό εξέταση µορφής επένδυσης σε αξία συναλλαγών. Η ζήτηση για αυτοκίνητα Mercedes-Benz και Ferrari από την Κίνα σηµείωσαν εντυπωσιακή άνοδο την περυσινή χρονιά.
Σύµφωνα µε την έκθεση της Merrill Lynch, η αγορά αυτοκινήτων, ρολογιών ή κρασιών εξαρτάται από τα προσωπικά «γούστα» που έχει ο κάθε εκατοµµυριούχος, ενώ στην περίπτωση των αντικειµένων τέχνης βασικό κριτήριο επιλογής αποτελεί η προοπτική υπεραξιών.
«Νεόπλουτοι Κινέζοι είναι βασικοί αγοραστές και συµµετέχοντες σε πλειστηριασµούς έργων τέχνης ή ακριβών κατοικιών, απορροφώντας σηµαντικό µέρος από την προσφορά» σηµειώνουν οι οικονοµολόγοι του επενδυτικού οίκου. Την περασµένη εβδοµάδα λάτρεις της τέχνης εµφανίστηκαν πρόθυµοι να πληρώσουν υψηλές τιµές στην έκθεση Art Basel, που είναι η µεγαλύτερη στον κόσµο, επαναφέροντας τις τιµές στη συγκεκριµένη αγορά στα προ της κρίσης επίπεδα.
Σηµαντική αύξηση έχουν καταγράψει τους τελευταίους µήνες και οι τιµές χρυσών κοσµηµάτων και νοµισµάτων, ως αποτέλεσµα της ενίσχυσης της ζήτησης για τα πολύτιµα µέταλλα. «Οι τιµές-ρεκόρ που σηµειώθηκαν το 2010 στους διεθνείς πλειστηριασµούς αποτυπώνουν την οπτική των πλουσίων, οι οποίοι βλέπουν τα µεγάλα διαµάντια ως ένα ασφαλές καταφύγιο που µπορεί να προσφέρει κέρδη και ως επένδυση» σηµειώνει η Merrill Lynch, συµπληρώνοντας ότι επενδυτές από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή έδειξαν αυξηµένο ενδιαφέρον για τέτοια ακριβά αντικείµενα.
Στην έκθεση της Merrill Lynch αναφέρεται ότι µπορεί το ενδιαφέρον για εναλλακτικές µορφές επένδυσης να παρουσιάζει άνοδο, ωστόσο οι πολυεκατοµµυριούχοι δεν έχουν ακόµη ξεπεράσει το σοκ της πιστωτικής κρίσης που ξέσπασε µε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
ΒΗΜΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΗΜΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΛΟΥΤΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου