"Η Ελληνική κυβέρνηση ετοιμη να ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!"
Financial Times
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται για πρώτη φορά έτοιμοι να αποδεχτούν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών σε τμήμα των ομολόγων της, στο πλαίσιο νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο θα μειώσει σε ανεκτά επίπεδα το συνολικό δανειακό βάρος της χώρας.
Η νέα στρατηγική, πιθανόν να περιλαμβάνει επίσης νέες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να μειωθεί το αθηναϊκό χρέος, όπως περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων σε ευρεία βάση. Πιθανόν, επίσης, να σηματοδοτήσει την εγκατάλειψη του γαλλικού προγράμματος μετακύλισης ελληνικών ομολόγων από μέρους τραπεζών.
«Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δανειακό βάρος της Ελλάδας με κινήσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα», δήλωσε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες.
Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και δεν αναμένονται τελικές λεπτομέρειες πριν από τα τέλη του καλοκαιριού. Πάντως, αν συμφωνηθεί η στρατηγική θα συνιστά σημαντική μεταστροφή στον 18μηνο αγώνα συγκράτησης της κρίσης χρεών.
Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια ιδιωτικής συμμετοχής, αρκετοί έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν σε ένα σχέδιο που έχει υποστηρίξει η Γερμανία και προβλέπει να υποχρεωθούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα χρεόγραφα μεγαλύτερων λήξεων.
Έτσι, καταργείται ουσιαστικώς η γαλλική πρόταση που εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα, η οποία, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα πρόσθετε βάρη στην Ελλάδα, προσφέροντας ακριβά κίνητρα στις τράπεζες για να μετακυλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Institute of International Finance, το διεθνές λόμπι που εκπροσωπεί τις μεγάλες τράπεζες οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, σταδιακά ξεφεύγει από το γαλλικό σχέδιο και αρχίζει να υιοθετεί το γερμανικό.
«Υπάρχει σύγκλιση στην τραπεζική κοινότητα προς την κατεύθυνση ενός πιο ρεαλιστικού σχεδίου σε σχέση με το γαλλικό, το οποίο δεν ήταν εφικτό», δήλωσε Ευρωπαίος αναφερόμενος στο γαλλικό σχέδιο, που εκτιμάται ότι σχεδιάστηκε για να «αυτο-εξυπηρετήσει» τις τράπεζες.
Σύμφωνα με στελέχη του IIF, οι τράπεζες ωθούνται τώρα να συμφωνήσουν σε πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων σε αντάλλαγμα για το συμφωνημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, καθώς εκτιμούν ότι μόνο αν μειωθεί το συνολικό χρέος θα επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχει υποστήριξη γι' αυτό το σχέδιο μεταξύ κυβερνητικών κύκλων. Πρόκειται για σχέδιο που αρχικώς προώθησαν Γερμανοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Deutsche Bank, και προβλέπει επαναγορά έως του 10% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, από την ανοιχτή αγορά.
Δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σήμερα κάτω από την ονομαστική τους αξία, αυτές οι επαναγορές ουσιαστικώς θα είναι εθελοντικό «κούρεμα», αφού οι ομολογιούχοι θα δεχτούν αποπληρωμές πολύ μικρότερες σε σχέση με την αξία των ομολόγων.
Παραμένει, όμως, ασαφές το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επαναγορές. Η Κομισιόν επί μακρόν ζητεί να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το ταμείο διασώσεων 440 δισ. ευρώ της Ευρωζώνης, αλλά το Βερολίνο αντιτίθεται στις προτάσεις.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου