"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο βασιλιάς Ιντερνετ είναι γυμνός

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια. Το 2004 ένας 19χρονος χάκερ παραβιάζει τα email δύο φοιτητών του Χάρβαρντ, έχοντας προηγουμένως εισβάλει παράνομα στη βάση δεδομένων του αμερικανικού πανεπιστημίου για να υποκλέψει τις φωτογραφίες συμφοιτητριών του.

Επτά χρόνια αργότερα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ - όπως είναι το όνομα του χάκερ - είναι γνωστός όχι για τις ηλεκτρονικές του επιθέσεις, αλλά για το facebook, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, η αξία του οποίου αποτιμάται στα 100 δισ. δολάρια.

Ο 18χρονος Αλέξανδρος, «συνάδελφος» του Ζάκερμπεργκ από την Ελλάδα, δεν είχε την ίδια τύχη. Τον περασμένο μήνα συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενος για επιθέσεις εναντίον των ηλεκτρονικών συστημάτων του FBI και του Πενταγώνου. Η σύλληψη του έλληνα χάκερ ήρθε σε μια εποχή όπου οι διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν σαστισμένες διάφορες ομάδες χάκερ να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητες σε ηλεκτρονικά δίκτυα και να κλέβουν προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.

ΟΙ LulzSec. Πριν ακόμη καταλαγιάσει ο θόρυβος από τις επιθέσεις εναντίον της Sony, που κόστισαν τη διαρροή των δεδομένων 100 εκατ. πολιτών, ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον πολυεθνικών εταιρειών, διεθνών οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών, επιβεβαίωσε την αντίληψη ότι ο βασιλιάς Ιντερνετ είναι γυμνός.
Οι πιο γνωστές από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις αποδίδονται στην ομάδα χάκερ LulzSec, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι διαλύεται, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των Διωκτικών Αρχών, αν και τα μέλη της υποστήριξαν ότι σταματούν «επειδή βαρέθηκαν».

Ομάδα με βραχύβια δράση, η LulzSec εμφανίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, εξαπολύοντας επιθέσεις «για την πλάκα της» εναντίον της CIA, της αμερικανικής Γερουσίας, της Sony και άλλων προβεβλημένων στόχων.
Είτε από «βαρεμάρα» είτε από φόβο, η LulzSec δεν υπάρχει πια. Ξεμπερδέψαμε, όμως, από τους χάκερ; «Οχι», απαντούν κατηγορηματικά οι αναλυτές του Διαδικτύου.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της στο twitter, η ομάδα παρότρυνε άλλους χάκερ να συμμετάσχουν στην «επανάσταση» που άρχισαν οι Anonymous, η κολεκτίβα των αυτοαποκαλούμενων «χακτιβιστών», η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής, καθώς και όσους αντιστρατεύονται το Wikileaks.

«Φαίνεται ότι αυτού του είδους οι "χακτιβιστικές'' ιδέες εξαπλώνονται», εκτιμά ο Ντίνο Ντάι Ζόβι, ανεξάρτητος σύμβουλος ασφάλειας υπολογιστών.

«Το μόνο που χρειάζεται, είναι ένας τύπος στο υπόγειό του, όχι μια οργανωμένη ομάδα», τονίζει στην εφημερίδα «The New York Times» κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. 

Αλλοι αναλυτές θεωρούν ότι η LulzSec μπλοφάρει και προεξοφλούν ότι θα συνεχίσει τη δράση της. «Τώρα σταματούν και ανασυντάσσονται, εξασφαλίζοντας ότι θα επιβιώσουν και θα συνεχίσουν να επιτίθενται», σημειώνει ο Κρις Γουαϊσόπαλ, τεχνικός διευθυντής της εταιρείας ασφάλειας Veracode.

Εκτός από τις κυβερνήσεις τις οποίες καταγγέλλουν ως αυταρχικές, στο στόχαστρο των χάκερ βρίσκονται και οι πολυεθνικές εταιρείες. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι Anonymous έκαναν λόγο για «εταιρική φεουδαρχία» και για «κατάχρηση εξουσίας», επιτιθέμενοι σε ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι χάκερ επιστρέφουν σταδιακά στις «ρίζες» τους. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, διάφορες ομάδες εξαπέλυαν απανωτές επιθέσεις εναντίον μεγάλων οργανισμών. Η «εξέγερση» των κυβερνοεγκληματιών καταπνίγηκε έπειτα από μια οργανωμένη επιχείρηση καταστολής στις ΗΠΑ, κατά την οποία γνωστοί χάκερ συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν με αυστηρές ποινές, όπως εξηγεί στους «New York Times» η Γκαμπριέλα Κόουλμαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν οι χάκερ εργάζονταν αθόρυβα, ενώ πολλοί στελέχωσαν τη βιομηχανία της ασφάλειας, βρίσκοντας εκεί ένα καταφύγιο για να τελειοποιήσουν την τεχνική τους. Στο μεταξύ, το οργανωμένο έγκλημα άρχισε να μεταφέρεται στο Ιντερνετ, ακολουθώντας τη ροή των χρημάτων που έφεραν το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι τραπεζικές συναλλαγές.

Η επιστροφή των χάκερ στο προσκήνιο συνέπεσε με την εμφάνιση του Wikileaks, η «ακτιβιστική» δράση του οποίου τούς έδειξε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της δημόσιας σφαίρας. Και τώρα, παίρνουν την εκδίκησή τους.

Χορός δισεκατομμυρίων
Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν «μία από τις πιο σοβαρές απειλές για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια», έχει δηλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Βέβαια, δεν χάνουν όλοι από τη δράση των χάκερ. Οι εταιρείες λογισμικού ασφάλειας κάνουν χρυσές δουλειές, με τον παγκόσμιο τζίρο της αγοράς να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 80 δισ. δολάρια μέχρι το 2017, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών Global Industry Analysts.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ e-ΠΙΘΕΣΕΩΝ
Οι πιο πρόσφατες υποθέσεις ηλεκτρονικών παραβιάσεων

- 16-19 Απριλίου. Αγνωστοι επιτίθενται στα δίκτυα PlayStation Network και Sony Online Entertainment, κλέβοντας δεδομένα 100 εκατ. χρηστών, μεταξύ αυτών και 210.000 Ελλήνων.

- 24 Μαΐου. Τα προσωπικά στοιχεία 8.500 πελατών της Sony Music στην Ελλάδα κάνουν φτερά, έπειτα από ηλεκτρονική επίθεση.

- 29 Μαΐου. Αποκαλύπτεται εισβολή εναντίον του ηλεκτρονικού δικτύου της Lockheed Martin.

- 1 Ιουνίου. Το Gmail δέχεται επίθεση, με αποτέλεσμα να εκτεθούν οι λογαριασμοί κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ.

- 2 Ιουνίου. Χάκερ κλέβουν ξανά τα δεδομένα 1 εκατ. πελατών της Sony, επιτιθέμενοι στην ιστοσελίδα της Sony Pictures.

- 9 Ιουνίου. Αποκαλύπτεται επίθεση εναντίον της Citigroup, κατά την οποία παραβιάστηκαν τα στοιχεία 200.000 κατόχων πιστωτικών καρτών.

- 11 Ιουνίου. Αποκαλύπτεται εισβολή στο δίκτυο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

- 13 Ιουνίου. Η ιστοσελίδα της Γερουσίας των ΗΠΑ δέχεται επίθεση.

- 15 Ιουνίου. Η ιστοσελίδα της CIA δέχεται επίθεση.

- 19 Ιουνίου. Χάκερ κλέβουν τα δεδομένα περισσότερων από 1,3 εκατ. χρηστών της Sega.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: