"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέο σοκ περικοπών για τους ένστολους!

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ κατά ριπάς! Οι στρατιωτικοί εν ενεργεία και απόστρατοι δεν... λένε να βγουν από το στόχαστρο της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο της Εθνικής Άμυνας γενικότερα, αφού αυτή τη στιγμή το επιτελείο του Πάνου Μπεγλίτη επεξεργάζεται συνεχώς σενάρια περικοπών σε οπλικά συστήματα και μονάδες.

Το πρώτο σοκ και δέος αφορά τους απόστρατους αξιωματικούς οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται από 6% έως και 10%!

Σύμφωνα με το άρθρο 42, παράγραφος 11 του εφαρμοστικού νόμου, όσοι έκαναν το «έγκλημα» να παραιτηθούν από τις Ε.Δ. «τιμωρούνται» με αυτή τη... γενναία μείωση.

Από 1/8/2011, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά ως εξής:

1. Για συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 6%.
2. Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ έως 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 8%.
3. Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 10%.

Αυτό το όρθρο παίρνει «μπάλα» και τους στρατιωτικούς. Οι μόνοι που εξαιρούνται είναι όσοι αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας...

Ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης υποστηρίζει ότι από την κοινή προσπάθεια δεν δύναται να εξαιρεθούν οι απόστρατοι κάτω των 60 ετών, που αποχώρησαν οικειοθελώς από την υπηρεσία με καθαρά ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.700 ευρώ και επικουρικής ασφάλισης άνω των 300 ευρώ μηνιαίως. Ως χαμηλότερο όριο καθαρών μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών καθορίζεται το ποσό των 2.000 ευρώ και αντιστοιχεί συνολική εισφορά 110 ευρώ. Από την άλλη, ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της Ν.Δ. Μαργαρίτης Τζίμας υπενθύμισε στον υπουργό Άμυνας ότι πριν από λίγο καιρό -και συγκεκριμένα τον Μάρτιο- έλεγε ότι «το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουν δηλώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι συναρμόδιοι υπουργοί με τον πιο απόλυτο τρόπο, δεν πρόκειται να θιγεί».

Και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, όμως βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες διόλου ευχάριστες. Φέτος για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το αδιανόητο φαινόμενο στελέχη των Ε.Δ. να επιβαρύνονται με τα έξοδα μεταθέσεως και μετακίνησής τους! Αυτό έγινε με τρόπο μάλλον εκβιαστικό. Οι ένστολοι στους οποίους προτάθηκε να αναλάβουν οι ίδιοι τα έξοδα μετακόμισης ήταν αξιωματικοί που, μετά από υπηρεσία πολλών χρόνων σε μονάδες της μεθορίου, κατόρθωσαν να πάρουν μετάθεση σε μονάδα κοντά στον τόπο συμφερόντων τους. Προκειμένου να μη ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία που τους είχε παρουσιαστεί, δέχτηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησης που δεν είναι και λίγα!

Και έπεται συνέχεια...

Μείον 30% σε όπλα και μονάδες

Η είδηση ότι ο Στόλος κινδυνεύει να «στεγνώσει» από καύσιμα προκάλεσε πραγματικά σοκ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείτο να δεχτεί το επείγον αίτημα του Π.Ν. και χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να βρεθεί λύση και τα πλοία του Στόλου μας να μην έχουν πρόβλημα! Στο επιτελείο του Μπεγλίτη έχουν την άποψη ότι πρέπει να γίνει ένα γενικό συμμάζεμα και υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να έχουμε λιγότερα σε αριθμό όπλα, αλλά να είναι όλα αξιόμαχα, παρά να έχουμε μεγάλους αριθμούς και να μη λειτουργεί τίποτα. Έτσι, έχει προταθεί:

• Μείωση των πλοίων του Στόλου. Οι φρεγάτες για παράδειγμα, θα είναι 12 και όχι 14, όπως προέβλεπε η μέχρι τώρα δομή δυνάμεων του Π.Ν. Ανάλογες μειώσεις θα γίνουν στα υποβρύχια.

• Στον Στρατό Ξηράς προβλέπεται η μείωση των αρμάτων μάχης από 1.700 σε 1.100. Για να γίνει αυτό, πρέπει να λυθεί το θέμα των πυρομαχικών των Λέοπαρντ, ώστε να είναι δυνατή η απόσυρση τουλάχιστον 500 παλαιών αρμάτων μάχης!

• Στην Π.Α. τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Προοπτική για αγορές νέων αεροσκαφών δεν υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, έχει προταθεί η απόσυρση των «αρχαίων» πια βόμβαρδιστικών Α-7. Ο αριθμός των αεροσκαφών της Π.Α. θα κατέβει στα 250, ωστόσο έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν κονδύλια για αγορές ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης ώστε όλα να είναι ετοιμοπόλεμα. Δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά, αφού η ψαλίδα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου ενδέχεται να ανοίξει επικίνδυνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», η Τουρκία είναι ήδη έτοιμη να υπογράψει την παραγγελία των νέων μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ. Περίπου 100 θέλει να αγοράσει, με κόστος 12 δισ. ευρώ! Βέβαια, η γείτονα παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανάπτυξη 11%! Έχει την πολυτέλεια να σπαταλά λεφτά σε όπλα.

Στον Π. Μπεγλίτη έχουν δοθεί και προτάσεις για κλείσιμο τουλάχιστον 250 μονάδων σε όλη τη χώρα, από τις περίπου 800 που λειτουργούν. Το πολιτικό κόστος για τις τοπικές κοινωνίες που θα πληγούν προβληματίζει και γι' αυτό εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια όπως η αδρανοποίηση μονάδων! Δηλαδή, θα παραμείνουν εν λειτουργία με υποβαθμισμένο ρόλο, ελάχιστο προσωπικό και καμία συμμετοχή σε επιχειρησιακές δραστηριότητες. Αυτή η λύση, όμως δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα.

ΠΗΓΗ REALNEWS ΜΕΣΩ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: