"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΝΤ: Κίνδυνος «τεχνητής χρεοκοπίας» για τις ΗΠΑ

Associated Press

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρότρυνε χθες τις ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο δανεισμού του κράτους, στην ετήσια έκθεσή του για την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τότε θα υπάρξει άνοδος των επιτοκίων και άρα του κόστους δανεισμού για τις ΗΠΑ, πλήττοντας την οικονομία και τις διεθνείς αγορές, προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός. Eκρουσε, όμως, και τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον κόσμο, δεδομένου του κεντρικού ρόλου των αμερικανικών ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξαντλήσει το τρέχον όριο δανεισμού, με κίνδυνο να οδηγηθεί σε «τεχνητή χρεοκοπία» η χώρα στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν δώσει εγκαίρως το «πράσινο φως» για την επέκταση του δανεισμού πέραν των υφιστάμενων 14,3 τρισ. δολαρίων. Η προθεσμία λήγει στις 2 Αυγούστου, εντείνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στις αγορές, δεδομένης της κλιμάκωσης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρωζώνη. Οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, ζητούν ως αντάλλαγμα μία μεγάλη μείωσης των δημοσίων δαπανών ακόμη και στο σύστημα πρόνοιας, σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα των Δημοκρατικών που επιμένει σε μια πιο μετριοπαθή γραμμή δημοσιονομικής λιτότητας, με παράλληλη αύξηση της φορολογίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος και στο 2,7% το 2012. Μετά την τραπεζική κρίση, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν επικεντρωθεί στη μείωση των δανείων τους, ενώ οι περικοπές του αμερικανικού Δημοσίου εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την αγοραστική τους δύναμη, αναφέρεται στην έκθεση. Η θέση του ΔΝΤ ως προς το έλλειμμα και το χρέος της αμερικανικής οικονομίας παραπέμπει σε προηγούμενες προειδοποιήσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και Standard & Poor’s. Και οι δυο έχουν υπογραμμίσει ότι ενδεχομένως να προχωρήσουν σε υποβάθμιση του αμερικανικού χρέους εάν δεν ψηφιστεί η αύξηση του ορίου δανεισμού από το Κογκρέσο μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το Κογκρέσο ορίζει ένα ετήσιο πλαφόν, δηλαδή ένα ανώτατο όριο για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Στο παρελθόν, το πλαφόν αυτό αυξανόταν πριν εξαντλήσει το υπουργείο Οικονομικών τους διαθέσιμους πόρους του κράτους. Αυτή η διαδικασία έχει ακολουθηθεί 16 φορές μόνον από το 1993. Πάντα, όμως, οι αποφάσεις αυτές συνοδεύονταν από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Φέτος οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιμένουν στην αποδοχή ιδιαίτερα αυστηρών όρων από τους Δημοκρατικούς. Το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο 60ετίας, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν πιέσεις για περικοπές δαπανών τουλάχιστον της τάξεως των 2 τρισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία, χωρίς καμία αύξηση της φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: