"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το ’βλεπε, το ’παιξε... 43 φορές

Του Βαγγελη Μανδραβελη

Το μεσημέρι της 2ας Μαΐου 2007, στο πρακτορείο με κωδικό 112 (ΧΧ) 2 τοποθετήθηκε στην τερματική μηχανή το ίδιο δελτίο 43 φορές. Το κάθε στοίχημα (δελτίο) αφορούσε ποντάρισμα 2.000 στηλών συνολικής αξίας 600 ευρώ με απόδοση 6.066,48 ευρώ. Το συγκεκριμένο δελτίο περιλάμβανε τέσσερις ποδοσφαιρικούς αγώνες εκ των οποίων οι δύο ήταν του εξωτερικού και οι δύο του εσωτερικού. Οι δύο τελευταίοι αφορούσαν αγώνες της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, Χαϊδάρι - Λεβαδειακός και Πανσερραϊκός - Αγροτικός Αστέρας.

Με δεδομένο ότι τα 43 δελτία πέρασαν μέσα σε διάστημα 10 λεπτών της ώρας, πολλοί υποθέτουν ότι δεν αφορούσαν ισάριθμους διακριτούς παίκτες, αλλά ίσως έναν και μοναδικό. «Κανένας δεν στήνεται στην ουρά για να παίξει, εκτός και αν έχει καλό λόγο να το πράξει», παραδέχεται πρώην στέλεχος του ΟΠΑΠ. Με αυτή την υπόθεση, αν δηλαδή τα 43 δελτία τοποθετήθηκαν στη μηχανή από έναν παίκτη, το συνολικό ποσό που στοιχηματίστηκε ανέρχεται σε 43 Χ 600 ευρώ= 25.800 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 3.000 ευρώ που θέτει ο ΟΠΑΠ ανά δελτίο. Για οποιοδήποτε δελτίο αξίας άνω των 3.000 ευρώ, απαιτείται η έγγραφη έγκριση του οργανισμού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο ακριβώς δελτίο «παίχτηκε» με λίγη ώρα καθυστέρηση και μάλιστα μαζικά και σε άλλα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Για παράδειγμα στο πρακτορείο με κωδικό 119 (ΧΧ) 2 το ίδιο δελτίο τοποθετήθηκε στο σύστημα τουλάχιστον 38 φορές μέσα σε λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας, ενώ στο πρακτορείο με κωδικό 119 (ΧΧ) 7 το ίδιο δελτίο μπήκε στο σύστημα 7 φορές μέσα σε έξι λεπτά της ώρας. 

Δυστυχώς για τον ΟΠΑΠ και τη διαχείριση του στοιχήματός του, γι’ αυτή την ασυνήθιστη συμπεριφορά δεν χτύπησε συναγερμός. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι δύο αγώνες της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας είχαν συγκεντρώσει πονταρίσματα 2,9 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στον αγώνα «Πανσερραϊκός - Αγροτικός Αστέρας» οι παίκτες πόνταραν 1.321.323 ευρώ, ενώ στον αγώνα «Χαϊδάρι - Λεβαδειακός» πόνταραν άλλα 1.681.668 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αγώνας του προβεβλημένου Champions League «Μίλαν - Μάντσετερ Γιουνάτεντ» είχε συγκεντρώσει πονταρίσματα μόλις 7 εκατ. ευρώ.

«Αγώνες της Β΄ Εθνικής που συγκεντρώνουν πονταρίσματα πάνω από 200.000 ευρώ πρέπει να μπαίνουν στο μικροσκόπιο», παραδέχεται στέλεχος του ΟΠΑΠ. Το ίδιο παραδέχεται και ο προϊστάμενος διαχείρισης του παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ κ. Γ. Ηλιόπουλος, ο οποίος στην αναφορά του προς την εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ε. Ράικου υπογραμμίζει ότι ο οργανισμός στις 27/10/2009 έφραξε τον στοιχηματισμό του αγώνα «Αγροτικός Αστέρας - Καβάλα» καθώς υπήρξε ασυνήθιστη συμπεριφορά. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της εισαγγελέως, στον συγκεκριμένο αγώνα το συνολικό ποσό στοιχηματισμού ανήλθε σε 158.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 132.000 ευρώ (ποσοστό 84%) τοποθετήθηκαν στο σημείο «1», δηλαδή στη νίκη του Αγροτικού Αστέρα. Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Ηλιόπουλου, υπήρξαν μαζικά στοιχήματα από συγκεκριμένα πρακτορεία της Β. Ελλάδος, γεγονός που προκάλεσε υποψίες και ανάγκασε τον ΟΠΑΠ να φράξει το παιχνίδι. Δεν έγινε όμως το ίδιο από τον ΟΠΑΠ στους αγώνες του 2007 που προαναφέρθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα πονταρίσματα ήταν 10πλάσια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα «στημένα» παιχνίδια δεν μπορούν -ή είναι δύσκολο- να υπάρξουν, χωρίς την ανωνυμία που προσφέρει το δελτίο και το απεριόριστο του στοιχήματος που πρακτικά προσφέρει ο οργανισμός. «Σε μια διαδικτυακή εταιρεία που ποντάρει κάποιος έχει το μειονέκτημα ότι είναι προσωποποιημένος. Το ηλεκτρονικό χρήμα αφήνει ίχνη...», λέει στέλεχος του ΟΠΑΠ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: