Σκληρό πόκερ για το τιµόνι του ∆ΝΤ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σκληρό πόκερ παίζεται στους διαδρόµους του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και στις πρωτεύουσες των ισχυρότερων οικονοµιών για να αποφασιστεί ποιο θα είναι το πρόσωπο εκείνο που θα αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του Ταµείου µετά την παραίτηση του Ντοµινίκ Στρος-Καν.
Από τη µια οι Ευρωπαίοι, εν µέσω της µεγαλύτερης κρίσης που έχει πλήξει το ευρώ από τη δηµιουργία του, θέλουν να τοποθετήσουν στη θέση αυτή δικό τους άνθρωπο.
Από την άλλη οι αναπτυσσόµενες οικονοµίες,κυρίως η Κίνα, η Ινδία που ενισχύουν συνεχώς τη θέση τους σε παγκόσµιο επίπεδο, θέλουν να έχουν λόγο στο πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του ∆ΝΤ. Ως επιχείρηµα προβάλλουν µάλιστα το γεγονός ότι τα 26 από τα τελευταία 33 χρόνια επικεφαλής του Ταµείου ήταν Ευρωπαίος και µάλιστα Γάλλος.
ΤΑ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Τους περισσότερους άσους στο χέρι τούς έχουν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και οι Ηνωµένες Πολιτείες. Τα δικαιώµατα ψήφου της Ε.Ε. στο ∆ΝΤ ανέρχονται συνολικά σε 32,4% και εάν οιΒρυξέλλες εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, που κρατούν στοχέρι άλλο ένα 16,7% των ψήφων, η υπόθεση έχει τελειώσει. Εάν η Ουάσιγκτον δεν συµφωνήσειµε τις Βρυξέλλες ωστόσο, πανίσχυρος παίκτης αναδεικνύεται η Ιαπωνία µε άλλο ένα 6% των ψήφων που µπορεί να κρίνει το αποτέλεσµα.
Τρία είναι µέχρι σήµερα τα επικρατέστερα πρόσωπα για το χρίσµα, ενώ τα ονόµατα από καµιά δεκαριά ακόµη πιθανούς υποψηφίους έχουν κάνει την εµφάνισή τους στα ξένα µέσα µαζικής ενηµέρωσης.
ΣΤΕΛΕΧΗ.
Η Ευρώπη, κυρίωςη Γερµανία, η Ιταλία αλλά και κορυφαία στελέχητης Κοµισιόνέχουν δηλώσει ότι προτιµούν την 55χρονη γαλλίδα υπουργό Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει µεγάλη επιρροή και πολύ καλήφήµη στους διεθνείς οικονοµικούς κύκλους. «Ανάµεσα στα ονόµατα που έχουν ακουστεί… εκτιµώ πολύ τη γαλλίδα υπουργό Οικονοµικών», είπε χθες η Μέρκελ προσθέτοντας πάντως ότι η δήλωση αυτή «δεν αποτελεί ανακοίνωση υποψηφιότητας αλλά είναι ένα γενικό σχόλιο».
Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών της Τουρκίας Κεµάλ Ντερβίς, ο οποίος θεωρείταιότι είναι εκείνος που έσωσε την Τουρκία το 2001 από τη χρεοκοπία, συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες για το χρίσµα αλλά χθες µε δήλωσή του αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής.
Τις τελευταίες µέρες αρκετές χώρες από την Ασία έχουν προτείνει τον υπουργό Οικονοµικών της Σιγκαπούρης Θαρµάν Σανµουγκαρατνάµ. Αλλα ονόµατα που έχουν ακουστεί είναι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο διευθύνων σύµβουλος της Ντόιτσε Μπανκ Γιόζεφ Ακερµαν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόµησης και Ανάπτυξης, Γερµανός Τόµας Μίροβ και ο πρώην γερµανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Ακόµη ο Τρέβορ Μάνιουελ, υπουργός Εθνικού Σχεδιασµού της Νότιας Αφρικής, ο Ινδός Μοντέκ Σινγκ Αλουβάλια, ο Αγκουστίν Κάρστενς, διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού, και ο οµόλογός του στο Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ. Εχουν ακουστεί ακόµη ο πρόεδρος της Μπούντεσµπανκ Αξελ Βέµπερ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταµείου σωτηρίας EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ και οπρώην γερµανός υπουργός Οικονοµικών Πιρ Στάινµπρουκ.
Ατυπη συµφωνία
Μέχρι σήµερα Ευρωπαίοι και Αµερικανοί είχαν µια άτυπη συµφωνία: η Ουάσιγκτον θα τοποθετεί το πρόσωπο της αρεσκείας της στην Παγκόσµια Τράπεζα και οι Βρυξέλλες τον δικό τους άνθρωπο στο ∆ΝΤ.
Τώρα όµως οι αναπτυσσόµενες οικονοµίες ζητούν να έχουν κι αυτές λόγο στην επιλογή της ηγεσίας του Ταµείου
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΔΝΤ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου