"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


At I.M.F., Men on Prowl and Women on Guard (Οι γκομενιάρηδες άνδρες και αμυνόμενες γυναίκες του Δ.Ν.Τ.)


Είναι ένα νησί στο μέσον της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, ένα άκρως ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, όπου κυριαρχούν απόλυτα οι πιο δυναμικοί αρσενικοί.Οι ερωτικές σχέσεις ανθούν και οι διαχωριστικές γραμμές χάνονται. Πολλές γυναίκες εργαζόμενες αποφεύγουν να φορούν φούστα για να μη γίνονται στόχος των γυναικάδων προϊσταμένων τους. Αλλες ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους υπερβολικά εκδηλωτικούς συνεργάτες τους. Ετσι είναι η ζωή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον δανειστή των κυβερνήσεων, το οποίο, υπό την καθοδήγηση του Ντομινίκ Στρος-Καν, αναδείχθηκε σε δυναμικό παίκτη της παγκόσμιας οικονομίας. Εργαζόμενοι από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου «συμβιώνουν» στις αποστολές τους στο εξωτερικό.

Οι διώξεις για την απόπειρα βιασμού μιας νεαρής καμαριέρας από τον τέως επικεφαλής του οργανισμού έθεσαν επί τάπητος διάφορα ερωτήματα, όπως π.χ. τι συνέβη το 2008, όταν το ΔΝΤ αποφάσισε ότι ο Στρος-Καν δεν είχε παραβεί κανέναν κανόνα παρότι διατηρούσε σχέση με υφισταμένη του.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι ένας από τους επίδοξους διαδόχους του υπόδικου Στρος-Καν, ο Τούρκος Κεμάλ Ντερβίς, διατηρούσε σχέση, ενόσω εργαζόταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, με μία γυναίκα εργαζόμενη στο ΔΝΤ

Τα ήθη και τα έθιμα στο ΔΝΤ διαφέρουν από αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ουάσιγκτον και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες στη σεξουαλική παρενόχληση. Η αμερικανική νομοθεσία δεν επιβάλλεται στο εσωτερικό του κτιρίου και τα στελέχη του αναζητούν πιεστικά σχέσεις με τις υφιστάμενές τους.

Το 2007 οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να ερευνήσουν καταγγελία διοικητικής υπαλλήλου που διατηρούσε σχέση με προϊστάμενό της, υπό τον φόβο των δυσμενών αξιολογήσεων της εργασιακής της απόδοσης. Μια νεαρή γυναίκα, που δεν εργάζεται πλέον για το ΔΝΤ, κατήγγειλε ότι το 2009 ο προϊστάμενός της της έστελνε ηλεκτρονικές επιστολές με τις οποίες απαιτούσε να συνάψουν σχέση. Οταν διαμαρτυρήθηκε στον προϊστάμενό της, αυτός κώφευσε.

Η Βιρτζίνια Ρ. Κάντερ, η οποία θα ερευνήσει τις καταγγελίες, λέει ότι έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα για να προστατευθούν οι εργαζόμενες, όπως παραδείγματος χάρη ο νέος δεοντολογικός κώδικας που υιοθετήθηκε στις 6 Mαΐου.

Τα τελευταία χρόνια, το ΔΝΤ προσλαμβάνει όλο και περισσότερες γυναίκες, ωστόσο ακόμα και σήμερα μόνο έξι από τα τριάντα υψηλόβαθμα στελέχη ανήκουν στο ωραίο φύλο. Το 21,5% των διευθυντών είναι γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Παγκόσμια Τράπεζα είναι 32% και για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι 26%.

Βέβαια, πολλές γυναίκες υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ είναι ιδανικός χώρος εργασίας, ενώ είναι σίγουρο ότι κάποια προβλήματα γεννώνται από τη συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος δεοντολογικός κώδικας αποτελεί απάντηση στην καταγγελία της Ουγγαρέζας οικονομολόγου Πιρόσκα Μ. Νάγκι, η οποία διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Στρος-Καν. Οπως λέει η Σούζαν Σάντλερ, που εργάστηκε επί 32 χρόνια στο ΔΝΤ, «μας δόθηκε η εντύπωση ότι δεν ήταν κάτι για το οποίο θα ανησυχούσε το ΔΝΤ, και αυτό ενοχλούσε πολύ όλες τις γυναίκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: