Υπάλληλοι - δούλοι στην Apple
Ταπείνωση, πενιχροί µισθοί, εξαντλητικές υπερωρίες που φθάνουν τις 60-80 ώρες τον µήνα. Σε αυτές τις συνθήκες εργασίας είναι καταδικασµένοι οι υπάλληλοι δύο εργοστασίων κατασκευής iPad και iPhone στη Νότια Κίνα. Εναν χρόνο µετά τις αυτοκτονίες επτά υπαλλήλων στα εργοστάσια της Foxconn στις πόλεις Σενζέν και Τσενγκντού, έρευνες µη κυβερνητικών οργανώσεων αποκαλύπτουν τη ζοφερή καθηµερινότητα των εργατών.
Ξυπνούν στις 6.30 το πρωί. Στις 7.10 το αργότερο πρέπει να βρίσκονται στη στάση του λεωφορείου, αφού χρειάζονται περίπου µισή ώρα για να φθάσουν στο εργοστάσιο. ∆ουλειά πιάνουν στις 8.30 ακριβώς, είναι όµως υποχρεωµένοι να βρίσκονται εκεί από τις 8.10.Η µέρα τους δεν τελειώνει ποτέ πριν από τις 8.30 το βράδυ.
Οσο εργάζονται είναι υποχρεωµένοι να είναι όρθιοι, απαγορεύεται να µιλούν µεταξύ τους και όταν δεν είναι όσο πρέπει παραγωγικοί, θυσιάζουν ακόµη και το διάλειµµά τους για φαγητό. Το ρεπό τους περιορίζεται σε ένα κάθε 13 µέρες, το οποίο συνήθως εκµεταλλεύονται για να κοιµηθούν.
«Πολλά βράδια, έπειτα από µια µεγάλη µέρα, οι συνάδελφοι επιστρέφουν στους κοιτώνες µε κλάµατα», αποκαλύπτει 19χρονη υπάλληλος.
Η Λι είναι µία από τους 500.000 εργαζοµένους που αποφάσισε να ενταχθεί στο δυναµικό του νεώτερου εργοστασίου της Foxconn, του µεγαλύτερου προµηθευτή της Apple. Οπως οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της, πείστηκε από τις κρατικές διαφηµίσεις που υπόσχονταν έναν εργασιακό παράδεισο. Γρήγορα τον ανακάλυψε: µόλις 6 ευρώ για τουλάχιστον 12 ώρες εργασίας την ηµέρα…
Οπως προκύπτει από τις µελέτες του Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες και της ανθρωπιστικής οργάνωσης Φοιτητές και Μαθητές Ενάντια στην Επιχειρηµατική Κακοδιαχείριση (SACOM), οι υπάλληλοι µοιάζουν πιο πολύ µε στρατιώτες. Τα δωµάτιά τους θυµίζουν θαλάµους στρατοπέδων: στον ίδιο χώρο κοιµούνται 24 άνθρωποι, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να ακολουθούν αυστηρότατους κανόνες. Η χρήση σεσουάρ και βραστήρα λ.χ. απαγορεύεται διά ροπάλου και οι παραβάτες καλούνται να ζητήσουν δηµοσίως συγγνώµη.
Εκπρόσωπος της εταιρείας µιλώντας στον «Οµπζέρβερ» χαρακτηρίζει την κριτική των υπαλλήλων σκληρή. Οσον αφορά τις κατηγορίες για δηµόσια διαπόµπευση, υποστηρίζει πως ίσως και να παρατηρούνται µεµονωµένα περιστατικά, όµως η εταιρεία προσπαθεί να τα εξαλείψει.
TA NEA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΚΙΝΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου