Πώς η Google καταφέρνει να πληρώνει φόρο μόλις 2,4%
Επιβαρύνει τη μητρική με έξοδα και μεταφέρει τα κέρδη στις Βερμούδες
Η Google κατάφερε να γλιτώσει την τελευταία τριετία την καταβολή φόρων ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας μία τεχνική με την οποία μετακινεί την πλειονότητα των κερδών του εξωτερικού στις Βερμούδες μέσω της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας.
Η διαδικασία μεταφοράς εσόδων της Google, η οποία συμπεριλαμβάνει στρατηγικές που είναι γνωστές στους δικηγόρους ως «Double Irish» και «Dutch Sandwich», συνέβαλε στην περικοπή του φορολογικού συντελεστή της για τα κέρδη από το εξωτερικό στο 2,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις πέντε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από αρμόδιες αρχές σε έξι χώρες.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πραγματικός συντελεστής της Google είναι τόσο χαμηλός», αναφέρει ο οικονομολόγος σε θέματα φόρων και πρώην μέλος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Μάρτιν Σάλιβαν. «Ξέρουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλό επίπεδο φορολογίας, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 20%».
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 35%, ενώ στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Google βάσει εσόδων, βρίσκεται στο 28%.
Η Google, η οποία διατηρεί την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, χρησιμοποιεί μία στρατηγική, την οποία φαίνεται να προτιμούν τον τελευταίο καιρό εταιρείες όπως το Facebook και η Microsoft. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκμεταλλεύεται τη φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας για να μετακινεί νομίμως κέρδη από και προς τις ιρλανδικές θυγατρικές της, αποφεύγοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τον φόρο εισοδήματος 12,5% της χώρας. Στη συνέχεια, τα κέρδη καταλήγουν σε φορολογικούς παραδείσους, στους οποίους δεν προβλέπεται καν η χρέωση εταιρικών φόρων εισοδήματος.
Και το Facebook
Ανάλογη στρατηγική με αυτή της Google ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μεταφέροντας τα κέρδη της μέσω της Ιρλανδίας στα νησιά Κέιμαν. Από την πλευρά της, η Google αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Οι τακτικές των Google και Facebook βασίζονται στην εφαρμογή της «διακριτής τιμολόγησης» (transfer pricing), τις συναλλαγές εγγράφων μεταξύ των θυγατρικών, οι οποίες επιτρέπουν τη μεταφορά του εισοδήματος στους φορολογικούς παραδείσους, την ίδια ώρα που τα έξοδα αποδίδονται σε χώρες με υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης. Η καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Reed του Πόρτλαντ, Κίμπερλι Κλόσινγκ, υπολογίζει ότι η τακτική μεταφοράς κερδών της Google κοστίζει στην αμερικανική κυβέρνηση έως και 60 δισ. δολάρια σε έσοδα ανά έτος.
Από τις ετήσιες εκθέσεις της Google για την περίοδο 2007-2009 προκύπτει συνολική εξοικονόμηση φόρων ύψους 3,1 δισ. δολαρίων σε «διαφορές φορολογικών συντελεστών του εξωτερικού». Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε προτάσεις για τον περιορισμό της μεταφοράς κερδών από εταιρείες σε χώρες του εξωτερικού, στο πλαίσιο πακέτου μέτρων για την άντληση 12 δισ. δολ. ανά έτος κατά την επόμενη δεκαετία. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των βασικών προτάσεων του συγκεκριμένου πακέτου δεν έχουν προωθηθεί ακόμα στο Κογκρέσο, η Φορολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (IRS) ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα διαθέσει επιπλέον ελεγκτές και δικηγόρους προκειμένου να επικεντρωθούν σε πέντε μεγάλες συναλλαγές διακριτής τιμολόγησης.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΦΟΡΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου