Γκριζομάλληδες συνταξιούχοι γεμάτοι όρεξη για business!!! ("silver entrerpreneures")
Από την ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ
Ο καθηγητής Χούμπερτ Κέστερ είχε κάθε λόγο να χαίρεται για τα χρόνια που έρχονταν.
Είχε πίσω του αυτό που κοινώς αποκαλείται «μια γεμάτη ζωή» -υγιή οικογένεια, ενήλικα παιδιά που είχαν διαλέξει το δρόμο τους, μια επιτυχή πανεπιστημιακή καριέρα, περισσότερες από 80 κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες και δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά έντυπα. Ως συνταξιούχος θα μπορούσε πλέον να απολαύσει κάποια πράγματα που είχε στερηθεί από υποχρεώσεις, ίσως και να γράψει με την ησυχία του ένα βιβλίο. Ομως, γύρισε από διακοπές σε κάποια εξωτική χώρα και αποφάσισε να «μην αποσυρθεί». Ιδρυσε μια νέα επιχείρηση, την Caprotec. Αυτό έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Χ. Κέστερ ήταν στα 66 του.
«Ελπίζω ότι σε μερικά χρόνια θα μπούμε στο χρηματιστήριο» αναφέρει σήμερα, όχι δίχως υπερηφάνεια, ο Γερμανός επιχειρηματίας με τα γκρίζα μαλλιά, ξεναγώντας ενδιαφερόμενους στα εργαστήρια της εταιρείας του στην περιοχή Αντλερσντορφ του Βερολίνου, με δυναμικό 15 ειδικευμένων απασχολούμενων. Η νέα αυτή επιχείρηση έχει στόχο να καταστήσει την εξέλιξη νέων φαρμακευτικών παρασκευασμάτων διαδικασία ταχύτερη και ασφαλέστερη. Οι δαπάνες ενός φαρμακευτικού ομίλου κατά την εκπόνηση ενός νέου παρασκευάσματος ανέρχονται συχνά σε 500 εκατομμύρια ευρώ και πλέον. Η μέθοδος του Κέστερ έχει στόχο να ελέγχει πιθανές παρενέργειες των δραστικών ουσιών ήδη στο πρώιμο στάδιο των ερευνών και συνίσταται στην «αλιεία» και τον εργαστηριακό έλεγχο λευκωμάτων απευθείας από ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς.
«Ισως κάποια στιγμή να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε πειραματόζωα στις έρευνές μας» διατυπώνει την ελπίδα ο συνταξιούχος καθηγητής.
Ο Χ. Κέστερ είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα των «silver entrepreneures», όπως αποκαλούνται οι επιχειρηματίες που ξεκινούν κάτι καινούργιο μετά τη συνταξιοδότησή τους. Φαινόμενο κάθε άλλο παρά σπάνιο στην εποχή μας. Το ποσοστό των ιδρυτών νέων επιχειρήσεων ηλικίας άνω των 50 έχει διπλασιαστεί στη Γερμανία μετά το 1995, φτάνοντας το 18%. Η συνηθισμένη ηλικία νέων επιχειρηματιών κυμαίνεται γύρω στα 40, αλλά «φαίνεται, ότι πρέπει ν' αποστασιοποιηθούμε πλέον από αυτά τα στερεότυπα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γκέοργκ Μέτσγκερ από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στο Μάνχαϊμ.
Αλλά και σε άλλες χώρες το επιχειρηματικό πνεύμα των κυρίων με τους γκρίζους κροτάφους γνωρίζει ανάπτυξη. Σχεδόν 40% των 45-65χρονων Βρετανών σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται αντί να βγουν στη σύνταξη, όπως διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα της ασφαλιστικής εταιρείας «Στάνταρντ Λάιφ», ενώ το ποσοστό ήταν μικρότερο από 20% για την προηγούμενη γενεά.
Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα μελετών στις ΗΠΑ. Σε εντυπωσιακό βαθμό πολυάριθμα είναι τα άτομα που αποφασίζουν να ιδρύσουν δικές τους επιχειρήσεις σε ηλικία 55-65 ετών, διαπιστώνει ο πανεπιστημιακός οικονομολόγος Ρόμπερτ Φέρλαϊ, ενώ έκθεση του ιδρύματος «Κάουφμαν» καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι η προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα είναι σαφώς πολυπληθέστερη απ' ό,τι των 20-34 ετών.
Από πού αντλούν την όρεξη για επιχειρηματική δραστηριότητα οι συνταξιούχοι; Πρόκειται για σημείο ιδιάζουσας ζωτικότητας των μεταπολεμικών γενεών; Η συγκεκριμένη τάση, πάντως, αντιτίθεται στη θεωρία του ζωτικού κύκλου που διατείνεται ότι όλοι οι άνθρωποι γίνονται πιο άτολμοι, λιγότερο ριψοκίνδυνοι και συντηρητικότεροι με την πάροδο του χρόνου. Αντιθέτως, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η νέα θέση πως κάθε ηλικιακή ομάδα έχει τους δικούς της ρυθμούς, τους οποίους και διατηρεί μέχρι την (πολύ) προχωρημένη ηλικία. Με άλλα λόγια, όσοι είχαν ιδέες για νέα σχέδια και προωθούσαν την υλοποίησή τους πάση θυσία, θα συνεχίσουν να το πράττουν και στα χρόνια της σύνταξης.
Λόγοι διαβίωσης
Συχνά, όμως, παρατηρείται η επιλογή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και για λόγους οικονομικών αναγκών. Στις ΗΠΑ αρκετοί είναι οι ηλικιωμένοι που προβαίνουν σε αυτό το εγχείρημα απλώς επειδή τα χρήματα της σύνταξης δεν επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αλλά και στη Γερμανία αναφύονται επιχειρήσεις λόγω εκτάκτου ανάγκης -πολλοί ερευνητές από την πρώην Ανατολική Γερμανία βλέπουν στην ίδρυση μιας δικής τους εταιρείας τη μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω απασχόληση, όταν μάλιστα τα ινστιτούτα όπου εργάζονταν έπεσαν θύματα «εκκαθάρισης» μετά την επανένωση.
Ο καθηγητής Γ. Λέοναρντ στα 75 του απασχολείται στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας κοντά στην επιχείρηση του Χ. Κέστερ, το οποίο ίδρυσε το 1992. Κατά τον ίδιο, ήταν ο μόνος τρόπος να συνεχίσει την κατοχύρωση χημικών ενώσεων με ραδιενεργά ισότοπα με σκοπό την έρευνα -στο οποίο είχε ειδικευτεί στην Ανατολική Γερμανία.
Ο αριθμός των γκριζομάλληδων επιχειρηματιών αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, όχι μόνον στη Γερμανία αλλά και γενικότερα στα ευρωπαϊκά εδάφη. «Μέχρι το 2020 περιμένουμε εκατομμύρια νέους "silver entrerpreneures"» προβλέπει η Τζάνετ Χούμπερ από το Ινστιτούτο Προγνωστικών Μελετών του Κέλκχαϊμ Φρανκφούρτης, συμπληρώνοντας: «Πρόκειται για αρνητές της απόσυρσής τους από την ενεργό εργασιακή δράση».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου