"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ευρώπη µέσω ΝΑΤΟ θέλουν για την Τουρκία

Από την Αριστοτελία Πελώνη

Δέσµη προτάσεων µε στόχο να δοθεί στην Τουρκία ειδικό καθεστώς στα ευρωπαϊκά θέµατα ασφάλειας και άµυνας από την «πίσω πόρτα» _ µε παράκαµψη δηλαδή του κυπριακού και του ελληνικού βέτο _ προωθεί στο παρασκήνιο ο γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν.
Οι προτάσεις του Ράσµουσεν (όπως φάνηκε χθες στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αµυνας των κρατών - µελών της Συµµαχίας) τις οποίες παρουσίασε στην τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα την περασµένη εβδοµάδα και οι οποίες κατέστησαν χθες σαφείς στα ενδιαφερόµενα µέρη, περιλαµβάνουν σύναψη συµφωνίας ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε την Τουρκία, χορήγηση ειδικού στάτους για τη γειτονική χώρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Αµυνας και συµµετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. σε θέµατα ασφάλειας και άµυνας, µε αντίστοιχη χορήγηση στην Κύπρο δικαιώµατος συµµετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, πράγµα που, πάντως, δεν ενδιαφέρει την Κυπριακή Δηµοκρατία.

Επί της ουσίας, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, το «πακέτο» Ράσµουσεν το οποίο αναµένεται να παρουσιάσει ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόµενη εβδοµάδα δίνει στην Τουρκία λόγο στην ευρωπαϊκή άµυνα, παρακάµπτοντας το κυπριακό βέτο (που έχει επανειληµµένα µπλοκάρει τη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ). Οι ίδιες πηγές σηµειώνουν ότι επιχειρείται να διαµορφωθεί ένα ειδικό καθεστώς για την Τουρκία στα θέµατα άµυνας και ασφάλειας της Ε.Ε. µέσω του ΝΑΤΟ, χωρίς να υποχρεώνεται η Αγκυρα να προχωρήσει σε παραχωρήσεις και, πολύ περισσότερο, χωρίς να έχει συµµορφωθεί µε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της.  

Αυτό επισήµανε στη χθεσινή συζήτηση ο υπουργός Εξωτερικών Δηµήτρης Δρούτσας, λέγοντας ότι ο σωστός τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν να ανοίξει ο δρόµος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πάντως, ο γραµµατέας του ΝΑΤΟ έδωσε µια πρόγευση των πιέσεων που θα ασκηθούν στην ελληνική πλευρά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συµµαχίας που θα πραγµατοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεµβρίου στη Λισαβώνα.

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή
Με πλούσια διµερή ατζέντα αρχίζει την Κυριακή η περιοδεία του Δ. Δρούτσα στη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ στο Ισραήλ θα συναντηθεί µε τον πρόεδρο Σιµόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπενιαµίν Νετανιάχου, στην Αίγυπτο µε τον πρόεδρο Χόσνι Μουµπάρακ και στον Λίβανο µε τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. 

Στην Αίγυπτο και στον Λίβανο αναµένεται να συζητηθεί και το τι µέλλει γενέσθαι µε τις συνοµιλίες για τον καθορισµό θαλασσίων ζωνών ανάµεσα στην Ελλάδα και στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν «παγώσει», συχνά µε υπαιτιότητα της Τουρκίας. Ενώ, όπως επιβεβαιώνει χθεσινό δηµοσίευµα ισραηλινής εφηµερίδας, η ελληνική κυβέρνηση µελετά σοβαρά το ενδεχόµενο να δεχθεί την πρόταση του Ισραήλ για µεταφορά του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί εκεί (κοίτασµα Λεβιάθαν) προς την Ευρώπη µε υποθαλάσσιο αγωγό που θα καταλήγει στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: