"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: στο «τραπέζι» ο χημικός ευνουχισμός των παιδόφιλων

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη ένα επιστημονικό συνέδριο για τη σεξουαλική βία και τα σχετικά εγκλήματα.

Θέματα που εξετάστηκαν ήταν η πρόληψη, οι μέθοδοι ανίχνευσης και η προστασία των θυμάτων είτε αυτά είναι γυναίκες είτε ανήλικα.

Σημαντικό σημείο αναφοράς στο συνέδριο ήταν η πρόταση νόμου που είχαν ετοιμάσει δύο γυναίκες βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Ασκίν Ασάν και η Αλέβ Ντεντέγκιλ απευθύνθηκαν στους συνέδρους μέσω συνεντεύξεων που είχαν δώσει προηγουμένως στους οργανωτές. Ο λόγος ήταν απλός. Η πρόταση που είχαν ετοιμάσει, προέβλεπε μέτρα τα οποία κρίθηκαν, ανάλογα με τους κριτές, ριζοσπαστικά, αποτελεσματικά, επαναστατικά, ακραία ή αντιδημοκρατικά. Ενα από αυτά ήταν ο χημικός ευνουχισμός καταδίκων σε περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων.

Μια ολόκληρη συζήτηση προκλήθηκε στη χώρα και το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η επισημοποίηση της πρότασης νόμου. Ετσι κι αλλιώς όμως, οι δύο βουλευτές παραμένουν σημείο αναφοράς στο όλο θέμα, πράγμα που την περασμένη εβδομάδα ήταν και πάλι επίκαιρο εξαιτίας μιας επιστολής που δέχθηκαν. Τούρκος κατάδικος, με επιστολή του στις δύο βουλευτές, προσφέρθηκε οικειοθελώς να δοκιμαστεί στον ίδιον η μέθοδος του χημικού ευνουχισμού.

Το σημείο από το οποίο ξεκινούσαν οι βουλευτές ήταν το ότι η «παιδοφιλία» είναι κάτι που δεν θεραπεύεται, δηλαδή δεν τίθεται θέμα σωφρονισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για διαπίστωση που προβάλλουν οι περισσότεροι από τους επιστήμονες του χώρου. Οπως για παράδειγμα η διαπίστωση ότι οι κατάδικοι περιπτώσεων βιασμού συνήθως επαναλαμβάνουν την πράξη τους και μετά τον όποιο σωφρονισμό. Το μέτρο, πάντως, προβλεπόταν στην εν λόγω πρόταση μόνο για τους βιαστές ανηλίκων.

Αλλο ένα επιχείρημα, από τον χώρο του ποινικού δικαίου όμως, ήταν το ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς επίσης και σε Πολιτείες των ΗΠΑ.

Δεν αποκλείεται το όλο θέμα να επανέλθει και να ανοίξει ο δρόμος για την πρόταση νόμου, αφού τις ημέρες αυτές είναι υπό εξέλιξη και η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει η τουρκική κυβέρνηση στον χώρο του ποινικού κώδικα.

Μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων στο πλαίσιο αυτό είναι και το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν μέτρα όπως οι ηλεκτρονικές χειροπέδες και ο κατ' οίκον περιορισμός.  

Η βία εναντίον των γυναικών και των ανηλίκων είναι έτσι κι αλλιώς από τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα στην Τουρκία και παράγονται συνεχώς περιστατικά, κάποια από τα οποία παίρνουν τη μορφή είδησης και προκαλούν αποτροπιασμό και έντονες συζητήσεις. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, στην όλη συζήτηση περί ποινικού κώδικα να ενταχθεί και η εν λόγω βία, έτσι ώστε να υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις, ανεξάρτητα αν αυτές θα περιλαμβάνουν το μέτρο της χημικής στείρωσης. 

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Κανονικός ευνουχισμός τους αρμόζει με δίκοπο γιαταγάνι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: