"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: γονείς σε απόγνωση για απαγωγές και πωλήσεις παιδιών

Ζευγάρια σε απόγνωση κατέφθασαν στο Πεκίνο από διάφορες περιοχές της Κίνας, κρατώντας πλακάτ με φωτογραφίες των αγνοούμενων παιδιών τους, για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση ανοχής που δείχνουν συχνά οι κινεζικές αρχές, τόσο για τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων ανηλίκων όσο και για τις αγοραπωλησίες από κυκλώματα τράφικινγκ.

«Η γυναίκα μου κι εγώ δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε τα πάντα από την αστυνομία. Ψάχνουμε. Οσο πιο πολύ περιμένεις, τόσο πιο πολύ χάνονται οι ελπίδες», λέει ο πατέρας ενός μικρού αγοριού που χάθηκε πέρυσι.

Πολλά από τα ανήλικα αγόρια που εξαφανίζονται, πωλούνται σε άτεκνα ζευγάρια που απευθύνονται σε σπείρες κακοποιών, προκειμένου να αποκτήσουν τον πολύτιμο διάδοχο, ενώ τα κορίτσια τα περιμένει μια πιο σκληρή μοίρα, αφού καταλήγουν είτε πόρνες είτε νύφες σε αγροτικές περιοχές

Οπως είναι γνωστό, η πολιτική τού ενός παιδιού έχει στοιχίσει στην Κίνα σημαντική έλλειψη σε κορίτσια. Οσο κι αν ακούγεται ανοίκειο, τα μωρά αγοράκια πωλούνται έως και 4.000 δολάρια, ενώ τα κορίτσια για μόλις 300, σύμφωνα με στοιχεία από οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών.  

Πολλά από τα παιδιά καταλήγουν εργάτες σε φούρνους πλινθοποιείων στην ενδοχώρα και άλλα ζητιάνοι στις αναπτυσσόμενες πόλεις της ανατολικής ακτής. Κατά καιρούς βγαίνουν στη δημοσιότητα σκάνδαλα για την πώληση απαχθέντων παιδιών σε ορφανοτροφεία προς προώθηση στο εξωτερικό.

Οι γονείς που διαδήλωσαν στο Πεκίνο ήλθαν σε επαφή μέσω ιστοσελίδας που έχει φτιάξει λίστα με τουλάχιστον 2.000 παιδιά και έχει δημιουργήσει ένα ανεπίσημο δίκτυο απελπισμένων ενηλίκων. Κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί στο να δηλώσουν σε δημοσιογράφους το όνομά τους, καθώς στην πορεία τους στο Πεκίνο ήταν έντονη η αστυνομική παρουσία, ενώ άλλοι έφυγαν σιωπηρά όταν οι αρχές τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν τη διαδήλωση.

Αν και η Κίνα δεν δίνει επίσημα στοιχεία, εκτιμάται (με βάση ντοκιμαντέρ βρετανικού δικτύου) ότι 70.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο από τους δρόμους των κινεζικών πόλεων. Πέρυσι τον Απρίλιο, οι αρχές έκαναν μια μεγάλη επιχείρηση και εξάρθρωσαν, σύμφωνα με δικά τους στοιχεία, 2.400 σπείρες που κρατούσαν σχεδόν 16 χιλιάδες άτομα. 

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: