"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ξεπέρασε τον Σταχάνοφ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εβδοµήντα πέντε χρόνια µετά τον Σταχάνοφ, ο ουκρανός ανθρακωρύχος Σεργκέι Σεµούκ κατέρριψε το ρεκόρ του µεγαλύτερου «ήρωα της σοσιαλιστικής εργασίας» - τούτη τη φορά όχι για την πατρίδα αλλά για τον επιχειρηµατία που έχει αγοράσει το ορυχείο.

Η λεκάνη του Ντόνµπας µε τα ανθρακωρυχεία της υπήρξε σύµβολο της σοβιετικής εκβιοµηχάνισης. Τη νύκτα της 30ής προς την 31η Αυγούστου 1935, στα βάθη του ορυχείου Τσεντράλναγια - Ιρµινο, ο Αλεξέι Σταχάνοφ έκανε το θρυλικό ρεκόρ του εξορύσσοντας 102 τόνους κάρβουνο µέσα σε έξι ώρες. Από τότε, όλοι οι Σοβιετικοί που ξεπερνούσαν µε τη δουλειά τους τις αναµενόµενες επιδόσεις χαρακτηρίζονταν σταχανοβίτες

 Μολονότι δε το Ντόνµπας ανήκει πλέον στην Ουκρανία, η πληροφορία πως στις 9 Αυγούστου 2010 κάποιος Σεργκέι Σεµούκ, από την κωµόπολη Τζερζίνσκ, έσπασε το ρεκόρ του Σταχάνοφ εξορύσσοντας 170 τόνους κάρβουνο µέσα σε οκτώ ώρες, µεταδόθηκε απ όλα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Ο Σεργκέι Σεµούκ είναι 38 χρονών και τα µάτια του είναι µαυρισµένα από τη σκόνη του κάρβουνου, όπως άλλωστε και όλων των συναδέλφων του. «Το ορυχείο είναι η ζωή µου»«Μέσα σ αυτό βρίσκοµαι στη θέση µου, το σώµα µου αισθάνεται άνετα σ αυτήν τη δουλειά».   λέει στο ρωσικό περιοδικό Ογκονιόκ.

Εχει άραγε κάποιο επαγγελµατικό όνειρο; «Δεν µπορείς να βρεις τίποτε καλύτερο από το ορυχείο» απαντά. «Ολη η οικογένειά µου εργάζεται σε ορυχείο, και µάλιστα στο ίδιο». Οταν στα 18 του συνάντησε τη µέλλουσα γυναίκα του, εκείνη του ζήτησε να της γράψει µια επιστολή ώστε αν, ο µη γένοιτο, συνέβαινε κάτι στο ορυχείο, να µην κατηγορήσουν εκείνη. «Ο υπογεγραµµένος Σεργκέι Σεµούκ βεβαιώνω ότι πήγα µε τη θέλησή µου να δουλέψω στο ορυχείο. Δεν µε υποχρέωσε η Ολγα Τιµοφέγεβα» υπέγραψε εκείνος.

«Ηθελα να τον σπρώξω να σπουδάσει, του πρότεινα να τον βοηθήσω στα µαθήµατα, αφού είχα πάρει χρυσό µετάλλιο στο Λύκειο (αντίστοιχο του άριστα), όµως το µόνο που τον ενδιέφερε ήταν το ορυχείο» λέει η Ολγα, η οποία εργάζεται ως νοσηλεύτρια.

Ο Σεργκέι Σεµούκ έχει γίνει τοπικός ήρωας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας του έστειλε συγχαρητήρια, ο κυβερνήτης της περιοχής τον επισκέφθηκε. Στο Κίεβο εξετάζεται ο φάκελός του για να αναγορευθεί «ήρωας της Ουκρανίας», παρ όλο που από το ρεκόρ του δεν ωφελήθηκε η πατρίδα αλλά η εταιρεία Μekhanik και ο ιδιοκτήτης της, ο Βίκτορ Βισνεβέτσκι, που έχει αγοράσει το ορυχείο. 

Αν και µπορεί να πάρει σύνταξη, αφού µία εβδοµάδα πριν να καταρρίψει το ρεκόρ είχε συµπληρώσει 20 χρόνια δουλειάς στα έγκατα της γης, την εποµένη του ρεκόρ κατέβηκε και πάλι στο ορυχείο. Πήρε απλώς ένα πριµ που αντιστοιχεί σε 435 ευρώ και ένα παράσηµο το οποίο του δόθηκε στο τέλος Αυγούστου, µε την ευκαιρία της Ηµέρας των Ανθρακωρύχων. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: