Ανησυχία στις Βρυξέλλες για το «φλερτ» Ελλάδας – Κίνας
Του Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου
H επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο προς τη χώρα μας, αλλά και προς την Ευρώπη και το ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για την 8η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Ασίας (ASEM). Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε το γεγονός ότι ο Γουέν Ζιαμπάο από το βήμα της Ελληνικής Βουλής εξήγγειλε την ευρωπαϊκή πολιτική της Κίνας, κάτι που επισημάνθηκε και από όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Σημείωσε ακόμη πως οι στρατηγικής σημασίας οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας.
Σε ό,τι αφορά στην ASEM, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της για τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της φτώχειας, το περιβάλλον και γενικότερα τον πλανήτη.
Ο κ. Παπανδρέου για μιαν ακόμη φορά πρότεινε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και να υπάρξουν νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (Tobin tax), επί των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και τα πράσινα ομόλογα, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Η σημαντική κινεζική οικονομική υποστήριξη προς την Ελλάδα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στις Βρυξέλλες.
Ορισμένοι κύκλοι εκεί εξέφρασαν την ανησυχία τους, ότι η Κίνα στοχεύοντας τον αδύναμο κρίκο της Ε.Ε., που είναι σήμερα η Ελλάδα, επιδιώκει να την μετατρέψει σε επιχειρηματικό και όχι μόνο εφαλτήριο για να μπει στα Βαλκάνια και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σχολιάζοντας τις ανησυχίες αυτές ο Μπέι Ξου, οικονομολόγος, ειδικός στα θέματα της «Μεγάλης Κίνας» (Κίνα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Μακάο) και στέλεχος της Natixis, δήλωσε στα ΜΜΕ: «Δεν βλέπω κατά πόσον οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Ελλάδα μεταξύ Πεκίνου και Αθηνών επιτρέπουν σε κάποιους να πουν ότι η Κίνα θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε πύλη της ειδικά προς την Ευρώπη. Χρηματοδοτεί ένα μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους, αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι η πρώτη χώρα που το κάνει. Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει στην Ευρώπη μέρος του ισπανικού χρέους, για να μη μιλήσω για το αμερικανικό χρέος, το ιαπωνικό, ή ακόμη και το κορεατικό... …Η Κίνα μεγαλώνει οικονομικά με πολλαπλασιασμό των επενδύσεών της, που δεν ήσαν πάντοτε συνετές και επιτυχείς, γιατί είναι ακόμη πολύ νέα, όσον αφορά στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, και τώρα μαθαίνει.
Αν ερωτηθώ αν η τελευταία επένδυσή της στον Πειραιά έγινε μετά από πολλή σκέψη, θα απαντήσω πως πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε. Πάντως στη συγκεκριμένη επιλογή δεν υπήρχαν συμφέροντα μόνο οικονομικά. Θα έλεγα πως η Κίνα κινείται επιχειρηματικά στη βάση μιας παγκόσμιας στρατηγικής και επιδιώκει να δομήσει ένα δίκτυο που να καλύπτει τα γενικά της συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρώπη δεν αποτελεί στόχο πρώτης επιλογής. Η Κίνα δεν έχει τις δυνατότητες να το κάνει. Έχει βεβαίως μια πολύ ισχυρή δυνατότητα χρηματοδότησης και οι ευκαιρίες είναι πολυάριθμες, αλλά η προσέγγιση «Σου δίνω το χέρι μου για να έχω τον έλεγχο πάνω σου» δεν περπατάει στην Ευρώπη. Έστω κι αν η Ελλάδα είναι μια αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή χώρα. Εξάλλου είναι η ίδια η Ελλάδα που πριν από ένα χρόνο ζήτησε απευθείας από την Κίνα βοήθεια, αλλά το Πεκίνο θέλησε κάποιο χρόνο για να αξιολογήσει τα ρίσκα που θα έπαιρνε με μια τέτοια κίνηση.
Πρέπει να δει κανείς και τον διεθνή ορίζοντα για την Κίνα. Οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν είναι και οι πιο ειρηνικές. Με την γειτονική Ιαπωνία υπάρχουν εντάσεις πολύ ισχυρές… Στην Αφρική κάνει επενδύσεις που δεν έχουν αποικιακό χαρακτήρα, αλλά ανταποδοτικό, αφού οι αφρικανικές χώρες την βοήθησαν να καταστεί μέλος του ΟΗΕ. Και το γεγονός είναι ότι η Κίνα επιδιώκει φιλικές σχέσεις με χώρες που να έχουν κοινά με αυτή χρηματοοικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα».
Ασφυκτική πίεση στον Γουέν Ζιαμπάο
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ηγέτες, με πρώτους την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, των οποίων οι χώρες έχουν αξιόλογες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, επιδίωξαν να πείσουν τον Κινέζο πρωθυπουργό να αλλάξει η χώρα του νομισματική πολιτική και το γουάν να μην κρατιέται σε χαμηλή τιμή έναντι του ευρώ, ώστε να διευκολυνθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα.
Ο κ. Γουέν δεν δέχθηκε αυτό να γίνει άμεσα, αλλά υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του μηχανισμού που ρυθμίζει την ισοτιμία του γουάν, ώστε αυτό να αποκτήσει μια ευελιξία. Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους τους ηγέτες που συμμετέχουν στην ASEM να κάνουν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της δομής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε «να βελτιώσει την αξιοπιστία του, τη νομιμοποίηση και την αποτελεσματικότητά του».
Τι είναι η ASEM
Πρόκειται για τη Σύνοδο Κορυφής των Χωρών της Ευρώπης και της Ασίας. Ιδρύθηκε το 1996 και περιλαμβάνει τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., τα δέκα μέλη του ASEAN (Συνδέσμου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας - Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Μπρουνέι, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες), την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Μογγολία, καθώς επίσης τη Ρωσία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι 46 αυτές χώρες διαθέτουν όχι λιγότερο από τον μισό παγκόσμιο πλούτο, το 58% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη και το 60% του διεθνούς εμπορίου.
Η προσεχής, ενάτη συνάντηση των ηγετών των εν λόγω χωρών προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο του 2012 στο Βιεντιάνε, πρωτεύουσα του Λάος.
πηγη ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΙΣΟΤΙΜΙΑ,
ΚΙΝΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου