"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διεθνής «ασπίδα» στα πνευματικά δικαιώματα

Περίπου 40 χώρες υπέγραψαν το Σάββατο δοκιμαστική συμφωνία με στόχο τη διεθνή μείωση της ζημιάς από την καταπάτηση των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία προκαλεί απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

"Οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις αποφάσισαν εποικοδομητικά για όλα σχεδόν τα ουσιώδη θέματα... και συμφώνησαν να αποφασίσουν για ένα μικρό αριθμό άλυτων θεμάτων" σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωση οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ενωση (και οι 27 χώρες), η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Ελβετία, το Μαρόκο και το Μεξικό.

"Καταρχήν, βρήκαμε λύσεις, ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα. Σχεδόν όλες οι χώρες αποδέχτηκαν αυτές τις λύσεις" δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος Ρον Κερκ για τη συμφωνία που υπεγράφη στο Τόκιο, ενώ προσέθεσε ότι οι "διαπραγματεύσεις έφτασαν σχεδόν στην τελική ευθεία".

Ενας από τους όρους-κλειδιά της συμφωνίας Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) είναι ότι προβλέπει πως οι αρμόδιες αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να κατάσχουν πλαστά προϊόντα χωρίς να απαιτείται αίτηση από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων ή δικαστική απόφαση.

Οι συμμετέχουσες χώρες τόνισαν ότι οι οικονομίες τους έχουν υποστεί βλάβη από την απότομη άνοδο των πλαστών και πειρατικών προϊόντων στην αγορά. Σε αυτό έχει συντελέσει έντονα το Ιντερνετ, που έχει κάνει ευκολότερη την επαφή μεταξύ αγοραστών και πωλητών πλαστών προϊόντων, ενώ συγχρόνως διανέμει πειρατική μουσική, ταινίες και software.

Τα έσοδα από το παγκόσμιο εμπόριο πλαστών και πειρατικών προϊόντων έχουν σημειώσει άνοδο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, το 2000 σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι η μουσική, η κινηματογραφική βιομηχανία και οι εταιρείες παραγωγής προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών χάνουν περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των πειρατικών εκδοχών.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: