"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Περού παραχωρεί διέξοδο στον Ειρηνικό στην Βολιβία!!!

ΛΙΜΑ Ποιος είπε πως η Βολιβία δεν έχει θάλασσα; Οσοι ήξεραν πως η χώρα των Ανδεων είναι περίκλειστη θα πρέπει να αναθεωρήσουν καθώς το γειτονικό της Περού αποφάσισε να της παραχωρήσει διέξοδο στη θάλασσα. Οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο κεντροδεξιός Περουβιανός Αλαν Γκαρσία και ο αριστερός ομόλογός του Εβο Μοράλες, υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία με την οποία δίδεται στη Βολιβία η άδεια να κατασκευάσει ένα λιμάνι κοντά στην πόλη Ιλο του Περού.

Με τη συμφωνία αυτή επεκτείνεται μια παλαιότερη που είχε υπογραφεί το 1992, βάσει της οποίας η Βολιβία αποκτούσε μια λωρίδα γης στην ακτογραμμή του Περού στον Ειρηνικό ωκεανό. Τώρα η περιοχή αυτή επεκτείνεται κατά 80% ξεπερνώντας τα τριάμισι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θα επιτρέπεται επίσης σε πλοία του βολιβιανού Ναυτικού να αγκυροβολούν εκεί. Ως τώρα τα πολεμικά πλοία της χώρας έχουν τη βάση τους στη λίμνη Τιτικάκα, σε υψόμετρο τεσσάρων χιλιομέτρων!

«Η συμφωνία ανοίγει την πόρτα στους Βολιβιανούς ώστε να έχουν ένα διεθνές λιμάνι, να χρησιμοποιούν τον ωκεανό για παγκόσμιο εμπόριο και τα βολιβιανά προϊόντα να τυγχάνουν έτσι μεγαλύτερης πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές» είπε ο ιθαγενής (από τη φυλή Αϊμάρα) πρόεδρος Μοράλες, ο οποίος κάποτε είχε αποκαλέσει τον περουβιανό ομόλογό του «χοντρόκαι όχι και τόσο αντι-ιμπεριαλιστή». Ο ηγέτης της Βολιβίας είπε μάλιστα πως, αν ποτέ νυμφευθεί, θα περάσει τον μήνα του μέλιτος στο νέο λιμάνι και συγκεκριμένα στο θέρετρο που θα χτιστεί στην έκταση που νοίκιασε από τη Λα Παζ για 99 χρόνια.

Η Βολιβία εξορύσσει πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα, όπως ασήμι, ψευδάργυρο και κασσίτερο, αλλά ως τώρα αναγκάζεται να πραγματοποιεί τις περισσότερες εξαγωγές ορυκτών της μέσω της Χιλής. Η συμφωνία ανοίγει επίσης τον δρόμο για τη συνεργασία μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων Περού και Βολιβίας. «Το Περού δεν θα μπει ποτέ εμπόδιο σε διμερείς συνομιλίες (μεταξύ Βολιβίας και Χιλής) που θα επέτρεπαν στη Βολιβία να ανακτήσει πρόσβαση στη θάλασσα» είπε ο πρόεδρος Γκαρσία. «Είναι άδικο να μην έχει η Βολιβία πρόσβαση στον ωκεανό. Αυτή η θάλασσα ανήκει και στη Βολιβία» προσέθεσε.

Εκφράζονται πάντως αμφιβολίες κατά πόσον η συμφωνία αυτή θα υλοποιηθεί από τη Βολιβία. Αλλωστε και το 1992 η τότε συμφωνία, επέκταση της οποίας αποτελεί η τωρινή, πανηγυρίστηκε δεόντως από τον τότε πρόεδρο Ζαμόρα αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε- και η αμμώδης παραλία έξω από το Ιλο παρέμενε ως τώρα ανέγγιχτη.

125 χρόνια «μοναξιάς» τερματίζονται
Η συμφωνία Βολιβίας- Περού, που επισφραγίστηκε με διακηρύξεις περί νοτιοαμερικανικής αδελφότητας, αποτελεί διπλωματικό χτύπημα στη Χιλή, τη χώρα που κατέλαβε τα παραθαλάσσια εδάφη της χώρας του Μοράλες αλλά και περουβιανά εδάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ειρηνικού τα έτη 1879-84. Από τότε η Χιλή ελέγχει το πλούσιο σε ορυκτά υπέδαφος που προηγουμένως ανήκε στο Περού και στερεί από τη Βολιβία τη διέξοδο στη θάλασσα.

πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: