"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να μπει κάτω από την πυραυλική ασπίδα

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Το αμυντικό πυραυλικό σύστημα το οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη κατά του Ιράν και της Β. Κορέας, θα αποτελέσει ουσιαστικό θέμα και θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της Συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λισαβόνα τον επόμενο μήνα, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανοτουρκικού Συμβουλίου (ATC), κάλεσαν χθες την Αγκυρα να στηρίξει το προτεινόμενο αμυντικό πυραυλικό σύστημα και να λάβει μέτρα για να περιορίσει την αυξανόμενη αντίθεση του αμερικανικού Κογκρέσου στις μελλοντικές πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το 29ο Συνέδριο, που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, είχε αναβληθεί τον περασμένο Απρίλιο λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της Αγκυρας για την ψήφιση από την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής του ψηφίσματος αναγνώρισης της αρμένικης γενοκτονίας. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας (εκ των χορηγών του συνεδρίου), που προτάσσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα, επιχείρησαν στις τριήμερες εργασίες του στην Ουάσιγκτον να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στο Κογκρέσο η άρνηση της Αγκυρας να υπερψηφίσει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, καθώς και η μετωπική της σύγκρουση με το Ισραήλ με αφορμή την ισραηλινή επιδρομή στο στολίσκο των ακτιβιστών. Ας σημειωθεί ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Φράνσις Ρικαρντόνε, δεν έχει λάβει ακόμα τη σχετική έγκριση του Κογκρέσου για την τοποθέτησή του στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η αμερικανική διπλωματία πιέζει την Τουρκία, ώστε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει την πυραυλική ασπίδα για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να στοχεύει το Ιράν, μια χώρα με την οποία η Αγκυρα διατηρεί στενές σχέσεις. Η Τουρκία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την πυραυλική ασπίδα υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να παρουσιαστεί ως άμυνα απέναντι στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας στο συνέδριο παραδέχτηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Αγκυρα για την πιθανή «τεχνική και επιχειρησιακή» συμβολή της Τουρκίας στην πυραυλική ασπίδα. Στην ίδια εκδήλωση ο Τούρκος ομόλογός του, Βετσντί Γκιονούλ, «ανταπάντησε» λέγοντας ότι καλωσορίζει την προσέγγιση των ΗΠΑ για το πυραυλικό σύστημα, «το οποίο κατά την άποψή μας θα έπρεπε να αναπτυχθεί εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε όμως ότι η ΝΑΤΟϊκή ασπίδα θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει «όλων των ειδών τις απειλές από βαλλιστικούς πυραύλους».

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει την επί της αρχής τουρκική υποστήριξη ούτως ώστε να ξεπεράσει ένα σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθειά της να «πουλήσει» το αντιπυραυλικό σύστημα ως ΝΑΤΟϊκό και όχι αμερικανικό. Ετσι, επί του πρακτέου, ακόμη και αν η Τουρκία δεν δεχτεί το σύστημα στο έδαφός της έχει την εναλλακτική των Ρουμανίας και Βουλγαρίας, πέραν της Τσεχίας και της Πολωνίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: