"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η "γρίπη" ως μαμή της ιστορίας...

Του Κώστα Στούπα

Μεταξύ των παράδοξων απόψεων που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό  είναι και αυτή που υποστηρίζει πως η πανδημία είναι μια εκδοχή της συνηθισμένης εποχικής γρίπης, την οποία κάποιες πολιτικές και οικονομικές ελίτ που συνωμοτικά εξουσιάζουν τον κόσμο, χρησιμοποιούν για να  επιβάλουν τους σκοπούς τους.

Σαν επιχείρημα φέρουν το γεγονός πως ο αριθμός των θανάτων δεν ξεπερνά εκείνον των ετήσιων θανάτων από εποχική γρίπη, αγνοώντας επιλεκτικά τους κανόνες καραντίνας που ισχύουν στην περίπτωση της επιδημίας  "COVID-19".

Ανάλογα με το πολιτικό πρόσημο, η κάθε κατηγορία "συνωμοσιολόγων" πιστεύει πως οι ελίτ προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις κοινωνίες  προκειμένου:

α) Οι αριστεροί: Να περάσουν αντεργατικά μέτρα και να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο. 

β) Οι δεξιοί: Να αποσπάσουν την προσοχή από την είσοδο λαθρομεταναστών στο πλαίσιο της ισλαμοποίησης της Χριστιανικής Δύσης.

γ) Οι φανατικά θρησκευόμενοι: Να αποκόψουν τον λαό από έκαστη εκκλησία και τις θρησκευτικές υπαρξιακές ρίζες.

δ) Οι φιλελεύθεροι: Να αυξήσουν τον ρόλο του κράτους στην οικονομία και την προσωπική ζωή των ανθρώπων…

 

Ο κάθε είδους -ισμός αποτελεί συνήθως μια μονοδιάστατη ερμηνεία όσων συμβαίνουν όπου προσπαθεί να χωρέσει μια πολύπλοκη πραγματικότητα σε κάποιο εύκολο "καλούπι" κατανόησης.

Η αλήθεια είναι όμως πως  εν μέρει κάθε μια από τις παραπάνω πλευρές μπορεί να έχει ένα μερίδιο δίκιου...

Αυτό σημαίνει πως από τις παραπάνω εικασίες είναι πιθανό να μείνουν ως συνέπειες της επιδημίας και του κραχ που θα προκαλέσει αυτή στην παγκόσμια οικονομία.

 
Είναι σύνηθες εξάλλου οι θεωρίες συνωμοσίας να εδράζονται στην αντιστροφή του αιτίου και του αιτιατού. Λαμβάνουν δηλαδή ένα πιθανό αποτέλεσμα που το εμφανίζουν σαν αιτία.


Οι συνέπειες του κραχ…
 

Μια από  τις συνέπειες της επιδημίας είναι πιθανό να είναι η μείωση των μισθών και των συντάξεων. Αν τα επόμενα δυο χρόνια κάποιες οικονομίες δουν το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10-20% είναι απίθανο αυτό να μην μεταφραστεί σε ανάλογες προσαρμογές του βιοτικού επιπέδου.

Οι μετανάστες και δη οι παράνομοι λόγω των συνθηκών διαβίωσης είναι πιθανό να εμφανίσουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεξέλεγκτης προσβολής και αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο στοχοποίησης. Προσοχή, δεν υποστηρίζω πως η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα το οποίο  πρέπει να ελεγχθεί, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα κλίμα ξενοφοβίας και περιχαράκωσης σε μεσαιωνικού τύπου χριστιανικά φέουδα...

Η άρνηση κάποιων φανατικών θρησκευτικών ομάδων να ακολουθήσουν τους κανόνες "καραντίνας" μπορεί να καταστήσει τα μέλη τους ευάλωτα στην επιδημία με αποτέλεσμα περισσότερα κρούσματα και θανάτους. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένδειξη απουσίας κάποιας υπερφυσικής ασπίδας που προστατεύει τους πιστούς, κάτι που θα μπορούσε να κλονίσει την πίστη λιγότερο φανατικών...

Οι έκτακτες εξουσίες που αποκτούν τα κράτη την περίοδο της επιδημίας επί του ελέγχου της προσωπικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας, σε πολλές περιπτώσεις θα διατηρηθούν και όταν η επιδημία περάσει. Η εξουσία (πολιτική και οικονομική) σπάνια αποποιείται προνόμια που έχουν περιέλθει έστω και συγκυριακά στην κατοχή της.

Το γεγονός πως η επιδημία θα μας αφήσει πίσω κάποια κατάλοιπα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως κάποιος την προκάλεσε με τη δημιουργία του ιού σε κάποιο εργαστήριο ή την επικοινωνιακή παρουσίαση μιας απλής εποχικής γρίπης σαν "πανούκλα".

Συνήθως τυχαία συμβάντα όταν υπάρχουν ανάλογες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές  συνθήκες προκαλούν αλυσιδωτές απροσδιόριστες εξελίξεις.

Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες;

Στην οικονομία π.χ. τις τελευταίες δεκαετίες το παγκόσμιο χρέος έχει εκτιναχθεί πάνω από το 300% του ΑΕΠ. Μοιραία αυτό κάποια στιγμή θα οδηγούσε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους με κόστος για όλους. Η προσαρμογή του βιοτικού επιπέδου σε χαμηλότερα επίπεδα θα ήταν η συνέπεια.

Σε μια αίτια που προϋπήρχε προέκυψε και μια αφορμή…
Στην πολιτική π.χ. η ανάπτυξη τεχνολογιών των τηλεπικοινωνιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει καταστήσει τις πολιτικές και οικονομικές εξουσίες διάφανες με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν την αναγκαία απόσταση και το κύρος επιβολής και αποδοχής της ισχύος τους. Η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και ήδη παρατηρείται αύξηση των καθεστώτων που επιβάλλουν φραγές στην ελεύθερη και ενδεχομένως "πληθωριστική" ενημέρωση...

Στα ζητήματα πίστης στην εποχή του τεχνολογικού κόσμου που εισερχόμαστε είναι φυσικό να αυξηθεί η κοινότητα των "data-ιστών". Αυτών που αντιμετωπίζουν την τεχνολογία με τον ίδιο τελεολογικό τρόπο που άλλοι  προσεγγίζουν μια  θρησκεία ή μια ιδεολογία. O Νοα Χαράρι αναφέρει κάπου στο Homo Deus πως αν ο χριστιανισμός ήταν η θρησκεία της εποχής της φεουδαρχίας και ο σοσιαλισμός η θρησκεία της εποχής των βιομηχανικών επαναστάσεων ο "data-ισμός" είναι η θρησκεία της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που...


 όσο προχωράμε στο 2020 και το μέσον της πρώτης φάσης της επιδημίας όλο και πιο συχνά διάφοροι διανοητές διατείνονται πως ο κόσμος της επόμενης μέρας δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που αφήσαμε πίσω το 2019.

Τούτο δεν έχει να κάνει με κάποια συνωμοσία, αλλά με κάποιο μείγμα τυχαίων εξελίξεων, αιτιών που έχουν ωριμάσει και προθέσεων ισχυρών ατόμων ή πολλών ατόμων που συνήθως συνθέτουν και τα μεγαλύτερα μεγέθη οικονομικής και πολιτικής ισχύος σε κάθε οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Το 2020 έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα να αναδιαμορφώσει ριζικά τις συνθήκες εν μέσω των οποίων θα κινηθεί ο κόσμος τις επόμενες δεκαετίες. Πολλά από αυτά που θεωρούσαμε άπαντες ως ακλόνητες αλήθειες θα "κλονιστούν"… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: