"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΥΡΙΖΑίικο ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΑΔΙΚΟ: Αυτή είναι η μια και μοναδική λύση του μεταναστευτικού

Του Πολύβιου Πετρόπουλου*

Πολλά λέγονται και γράφονται για το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, που ολοένα θα οξύνεται. Είναι λίγο-πολύ γνωστά, και θ' αποφύγω να τα επαναλάβω, αλλά και να τα διαψεύσω. Σχόλια, διαπιστώσεις και -το χειρότερο- ευχολόγια, όπως ότι η ΕΕ θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα. Ας το καταλάβουμε επιτέλους ότι η κάθε χώρα νοιάζεται για τα δικά της συμφέροντα.

Είναι γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατη η απόλυτη φύλαξη των συνόρων μας -ιδίως των θαλασσίων- για προφανείς λόγους. Θα περιγράψω μόνο τη στιγμή που πλησιάζει μία βάρκα στις ακτές μας, και μάλιστα ειδικά στις ακτές που υποτίθεται πως υπάρχει φύλαξη, για να δείτε με ποιο γελοίο κόλπο μας ξεγελούν οι διακινητές. Αναποδογυρίζουν τις βάρκες, πέφτουν οι περισσότεροι στη θάλασσα δήθεν ότι πνίγονται, και πέφτουν οι λιμενικοί μας να τους "σώσουν", ανεβάζοντάς τους στη στεριά, στο νησί μας. Από εκεί και μετά το πρόβλημα δεν έχει τις εύκολες λύσεις που ακούω και διαβάζω.

Όλοι αυτοί θα ισχυριστούν ότι είναι πρόσφυγες, και θα ζητήσουν άσυλο, γιατί αυτό τους συμφέρει για πολλούς λόγους. Όμως η ροή των μεταναστών-προσφύγων είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους για άσυλο. Επομένως θ' αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων, άρα και των μεταναστών-προσφύγων στη χώρα μας.

Θα μπορούσα ν' αναφερθώ διεξοδικά γιατί δεν μας καλύπτουν το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις και τα πρωτόκολλα, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κλπ., ειδικά απέναντι στην Τουρκία, απ' όπου έρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών-προσφύγων. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πολύ χώρο, που δεν είναι διαθέσιμος εδώ, και θ' αποτελέσει αντικείμενο μιάς εργασίας που ίσως ετοιμάσω. Το ίδιο ισχύει και για τα λάθη που έγιναν και γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και τα σχέδια που λέγεται ότι καταστρώνονται.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ: 



Όσοι επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας, θα υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, είτε επιστολική (σας θυμίζει κάτι;;;) προς την αρμόδια υπηρεσία, είτε στα κατά τόπους προξενεία μας. 

Εκείνοι των οποίων θα εγκρίνεται η αίτηση, θα τους αποστέλλεται η σχετική βεβαίωση-άδεια, και θα καλούνται να έρθουν ατομικά, ή με την οικογένειά τους, στη χώρα μας

Όλοι οι άλλοι που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν με τους γνωστούς τρόπους ΘΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ εκεί απ' όπου ήρθαν

Έπεσαν στην θάλασσα; 

Θα τους μαζεύουν οι λιμενικοί μας, και θα τους επιβιβάζουν σε δικό μας σκάφος για την επιστροφή. Παρομοίως, όσοι αποβιβάζονται σε ερημικές ακτές μας, ή διασχίζουν τον Έβρο, ή κυκλοφορούν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, θα τους ζητείται -εν είδει ταυτότητας- η άδεια ασύλου, κι αν δεν έχουν, θα επαναπροωθούνται άμεσα με κάθε πρόσφορο μέσο. 

Κι αν π.χ. η Τουρκία δεν τους δέχεται; 

Έχει κι αυτή ερημικές ακτές...
 

* Ο κ. Πολύβιος Πετρόπουλος είναι πρώην καθηγητής Αμερικανικών πανεπιστημίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: