"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ένα κράτος χωρίς αρχή, τέλος και συνέχεια

Ειδικός καρδιολόγος με εξειδίκευση και πολύχρονη θητεία στην Διοίκηση  Μονάδας Εντατικής Θεραπείας
www.cardiodoctor.gr

Ένα σύστημα υγείας για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει χρειάζεται σοβαρό και μακροχρόνιο σχεδιασμό και προοπτική σε βάθος. Και επειδή μια ή δύο τετραετίες και αυτές κουτσουρεμένες πολλές φορές δεν φτάνουν, ένας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και συμμετοχή όλων


Θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε κάποιες τουλάχιστον βασικές αρχές που θεωρούνται οι ελάχιστες απαραίτητες για να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης συνέχεια του κράτους. 


Δυστυχώς, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, οι κυβερνήσεις βλέπουν τα πράγματα κοντόθωρα και με τα γυαλιά του κομματικού βολέματος των ημετέρων, των λεγόμενων "δικών μας παιδιών".

Ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τη λειτουργία των νοσοκομείων που παρέχουν τριτοβάθμια περίθαλψη, είναι η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων τους που υποδέχονται τα έκτακτα περιστατικά. 


Η αρχή του προβλήματος είναι η ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που δυστυχώς είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη στη χώρα μας. Με το θέμα αξίζει να ασχοληθούμε σε κάποια επόμενη ευκαιρία. Για να μην αποτελεί όμως κενό για τον πιο ανυποψίαστο αναγνώστη να το περιγράψουμε πολύ απλά. Πού θα πάει κάποιος ηλικιωμένος που μετρά την πίεσή του και τη βρίσκει αυξημένη ή κατά τη γνώμη του αυξημένη;  


Σε ένα κράτος με οργανωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη θα επισκεφθεί τον οικογενειακό του ιατρό που τον γνωρίζει και θα δώσει λύση στο απλό αυτό πρόβλημα. Αν πάλι παρακολουθείται από κάποιον ιδιώτη θα επικοινωνήσει μαζί του και θα λάβει μια απάντηση.

Τι θα γίνει όμως αν έχει πάει σε κάποια δομή πρωτοβάθμιας υγείας (αυτό που ήταν παλιά το ΙΚΑ και τώρα κάποια κέντρα Υγείας αστικού λεγόμενου τύπου) για τη συνταγογράφηση και δεν έχει προσωπικό γιατρό όπως συμβαίνει με τους περισσότερους;  


Θα πάει στα επείγοντα του εφημερεύοντος νοσοκομείου. Και για ένα απλό ως ανύπαρκτο πρόβλημα θα περιμένει μαζί με εμφράγματα, σοβαρές αρρυθμίες και σπασμένα ανευρύσματα να τον δει ένας ιατρός. Έτσι τα επείγοντα περιστατικά δέχονται έναν τεράστιο όγκο ανθρώπων που εκτός από αξιολόγηση για τη βαρύτητά τους απαιτούν τον συντονισμό διαφόρων ειδικοτήτων ιατρών από διάφορες κλινικές, που πολλές φορές δεν μπορούν να εκπέμψουν στο ίδιο μήκος κύματος.  


Όποιος επισκεφθεί τα επείγοντα μεγάλου νοσοκομείου σε ημέρα γενικής εφημερίας θα αναρωτηθεί πως μπορούν να λειτουργήσουν οι ιατροί και νοσηλευτές χωρίς να κάνουν λάθη και παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. 


Η απάντηση είναι ότι επειδή άνθρωποι με όρια είναι και οι εργαζόμενοι εκεί και λάθη και μάλιστα μερικές φορές θανατηφόρα γίνονται και δεν μπορούν οι ασθενείς να απολαύσουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Πρόσφατα ασθενής που παρακολουθώ με σοβαρές αρρυθμίες, πήγε σε εφημερία μεγάλου νοσοκομείου με επεισόδιο δυνητικά θανατηφόρου αρρυθμίας και κατά την αναμονή που διαρκούσε ήδη άνω της ώρας έκανε ανακοπή και ευτυχώς τότε έσπευσαν όλοι, τον ανέταξαν και τον οδήγησαν σε καρδιολογική μονάδα. Οι συγγενείς όμως αναγνώρισαν ότι αν και παρά λίγο να χάσουν τον άνθρωπό τους, οι συνθήκες στα εξωτερικά ιατρεία ήσαν ασφυκτικές και δύσκολα θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο.

Το πρόβλημα εδώ και πολλά πολλά χρόνια, μετά από πολλές σκέψεις και συζητήσεις, αποφασίστηκε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κάπως με τη δημιουργία ανεξάρτητων τμημάτων εκτάκτων περιστατικών (ΤΕΠ) που θα είχαν ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα ασχολούνταν μόνο με αυτά, θα είχαν τη δυνατότητα καλύτερου συντονισμού και επικοινωνίας με τις κλινικές όταν απαιτείτο εισαγωγή και θα αποσυμφορούσαν τις νοσηλευτικές μονάδες που θα ασχολούνταν μόνο με θέματα νοσηλείας και θεραπείας. Αυτές οι δομές των ΤΕΠ, θα είχαν διευθυντή, επιμελητές και νοσηλευτές και στο πλαίσιό τους θα δινόταν έμφαση στην ανάπτυξη της εξειδίκευσης της Επειγοντολογίας που σε πολλές προηγμένες χώρες είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια. Τα ΤΕΠ στο εξωτερικό λειτουργούν δεκαετίες και μπορούμε να πάρουμε πολλά στοιχεία από την εμπειρία τους σχετικά με την οργάνωση και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Τα ΤΕΠ λειτουργούν ήδη και στη χώρα μας αλλά κυρίως με επικουρικούς ιατρούς που προσλαμβάνονται για ορισμένο χρόνο και η συνήθης μέχρι τώρα πρακτική ήταν οι θητείες τους να ανανεώνονται.

Στην κατεύθυνση μιας πιο σταθερής δομής τους, έγινε τα τελευταία χρόνια μια προκήρυξη 175 θέσεων ιατρών που θα τα στελέχωναν και μάλιστα η υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών έγινε ηλεκτρονικά για μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαφάνεια. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου στην προκήρυξη ήταν να μην κατέχει ήδη μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και αυτό για να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιοι να δηλώνουν υποψηφιότητα και όταν έρχεται η ώρα του διορισμού να τον αποποιούνται γιατί κατέχουν ήδη μια καλύτερη θέση στο σύστημα υγείας. Η προκήρυξη προχώρησε και μάλιστα τους τελευταίους μήνες προ των εκλογών στο πλαίσιο προφανώς μιας προσπάθειας να προλάβουν να πάνε στα νοσοκομεία οι ιατροί πριν από αυτές, για να φανεί η ευαισθησία της προηγούμενης κυβέρνησης σε θέματα υγείας, έφτασε λίγο πριν προκηρυχθούν αυτές να υπολείπεται μόνο η δημοσίευση των επιτυχόντων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα πρόσωπα που είχαν επιλεγεί έγιναν γνωστά και μάλιστα κάποιοι αποποιήθηκαν άλλες υποψηφιότητες που είχαν υποβάλλει για άλλες θέσεις για να διοριστούν στα ΤΕΠ. Κάποιοι διορισμοί κυρίως  διευθυντών στην περιφέρεια πρόλαβαν και έγιναν ήδη και οι υπόλοιποι θα γίνονταν μετά τις εκλογές

Για τις διαδικασίες επιλογής ιατρών του ΕΣΥ έχω και σε άλλες ευκαιρίες εκφράσει τη γνώμη μου και δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω ότι δεν ήσαν και αυτές στη λογική του πελατειακού κράτους. Μόνο που όπως έχω υποστηρίξει, το πελατειακό αυτό κράτος δεν εκφράζει μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, μεμονωμένους αξιωματούχους, πρόσωπα που εμπλέκονται στην κρίση και την επιλογή και γενικά όποιον έχει πρόσβαση στη διαδικασία. Επειδή όμως  ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων σίγουρα πάρα πολλοί θα ήσαν και αξιοκρατικά επιλεγέντες.

Έγιναν οι εκλογές, η κυβέρνηση διακήρυξε προς χαρά όλων των υγιώς σκεπτόμενων ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον διορισμό ιατρών και νοσηλευτών σε θέσεις αιχμής του ΕΣΥ. Δυστυχώς και οι δύο διακηρύξεις στην περίπτωση των ΤΕΠ αναιρέθηκαν. Από το Υπουργείο ανακοινώθηκε ότι υπάρχει η βούληση ο διαγωνισμός να  ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις γιατί διαπιστώθηκαν κάποιες παρατυπίες σε ορισμένους υποψήφιους.  


Όταν ο Υφυπουργός  ρωτήθηκε τι θα γίνει με όσους είχαν ήδη διοριστεί, όσους είχαν παραιτηθεί από άλλες θέσεις και όσους είχαν αποποιηθεί θέσεις διορισμού για να τοποθετηθούν σε ΤΕΠ δήλωσε άγνοια και είπε ότι θα "φροντίσει να ενημερωθεί". 


Όταν τέθηκε το θέμα να βρεθούν οι παρατυπίες και να αποκλειστούν μόνο όσοι παράτυπα επιλέχθηκαν, επέμεινε στην ακύρωση όλου του διαγωνισμού.
 

Καταλαβαίνετε τι θα ακολουθήσει. Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός...


 οι θιγέντες θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η νομική διαδικασία θα κρατήσει μήνες τουλάχιστον, μάλλον θα δικαιωθούν γιατί το ΣτΕ δεν μπορεί να μπει στην ουσία των κρίσεων παρά μόνο στο αν τηρήθηκαν οι τυπικές διατάξεις του νόμου που τηρούνται κατά κανόνα, ο νέος διαγωνισμός θα είναι στον αέρα και το αποτέλεσμα προφανές. Τα ΤΕΠ θα υπολειτουργούν


Στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, της τακτοποίησης περισσότερων "δικών μας παιδιών", της προσπάθειας αποδείξεως πόσο αναξιόπιστοι είναι οι προηγούμενοι κυβερνώντες κλπ., οι πολίτες θα συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, να κινδυνεύουν και να πεθαίνουν στα υπάρχοντα ανεπαρκή  Επείγοντα. Είναι εξάλλου γνωστό ότι όταν στον βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια.

ΥΓ. Και για όποιον κακοπροαίρετο αναζητήσει τα κίνητρά μου γι’ αυτές τις επισημάνσεις αλλά και για όσα γράφω όλο αυτό το διάστημα, να δηλώσω ότι μετά από δεκαετίες στον ιδιωτικό Τομέα εργάζομαι στο ιατρείο μου αφοσιωμένος στους ασθενείς μου και δεν έχω καμία διάθεση να εμπλακώ σε μισθωτές θέσεις του δημοσίου ή του ιδιωτικού Τομέα . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: