"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Η εξέλιξη της νομιμότητας...

Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Η αλήθεια είναι πως η χώρα προόδευσε σημαντικά από το 2011.  

Τότε ακούγαμε –πρωτίστως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αριστεριστές συνοδοιπόρους του– διάφορα «κουφά», όπως «όταν ο νόμος είναι άδικος, η ανυπακοή είναι υποχρεωτική». «Αδικος νόμος» εθεωρείτο κάθε δημοκρατικώς θεσπισμένος κανόνας που κάποιος δεν γούσταρε και επομένως δεν εφάρμοζε.  

Από τότε ο δημόσιος διάλογος προχώρησε.  

Από το «τι εστί νόμος και ποιος υποχρεούται να τον εφαρμόζει;» φτάσαμε στο άλλο μεγάλο ερώτημα της Φιλοσοφίας του Δικαίου: «Πώς εφαρμόζεται ένας νόμος;»

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης υπερασπίστηκε τον νόμο που συνυπέγραψε λέγοντας ότι ναι μεν προβλέπει ότι «απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους...», αλλά «δεν προέβλεπε ποτέ τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί η αστυνομία για να κάνει αυτές τις εφόδους στους κινηματογράφους» (ΘέμαFM 22.10.2019).

Αλήθεια είναι. Ο 3905/2010 δεν γράφει για αστυνομία, αλλά όπως προσφυώς παρατήρησε ο νομικός κ. Αντύπας Καρύπογλου «ούτε το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την ανθρωποκτονία προβλέπει την παρέμβαση της αστυνομίας» (Facebook 22.10.2019).

Εκτός αυτού, ο 3905 δεν προβλέπει κάποια άλλη διαδικασία εφαρμογής τού «απαγορεύεται σε ανηλίκους», όπως θα ήταν π.χ. ο αγιασμός από ιερέα, επέμβαση πολιτοφυλακής θεαμάτων κ.λπ.

Συνεπώς απομένει η αστυνομία να πιστοποιήσει ότι κάποιοι ανήλικοι παρακολουθούν την ταινία (υπήρχαν 12χρονα στις αίθουσες) ώστε να επιβληθούν τα πρόστιμα στους αιθουσάρχες, όπως προβλέπει ο νόμος που ο κ. Ραγκούσης συνυπέγραψε.

Εις επίρρωσιν του επιχειρήματός του, ο πρώην υπουργός είπε ότι «καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν έκανε τέτοιους ελέγχους μέσα σε κινηματογράφους». Πράγματι, αλλά είναι επίσης αληθές ότι διάφορες κυβερνήσεις έβλεπαν πόλεις να καίγονται χωρίς να παρεμβαίνουν.

Το 2011 κάηκε η Νοτιοανατολική Αττική (σκάφτηκαν δρόμοι, κάηκαν μηχανήματα, υπήρξε απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού μαζί με την οικογένειά του κ.λπ.), επειδή ο κ. Ραγκούσης ήθελε να εφαρμόσει τον νόμο για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων-αποβλήτων.

Ο νόμος προέβλεπε ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Τότε ο νυν αρχηγός του και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον κ. Ραγκούση ως «παράνομο» διότι, όπως είπε, «βρισκόμαστε σήμερα στην Κερατέα για να αναδείξουμε ότι ο αγώνας σας, ο αγώνας για ποιότητα ζωής δεν είναι παράνομος. Παράνομοι είναι αυτοί που με τα ΜΑΤ, τη βία και την τρομοκρατία προσπαθούν να σας καταστείλουν (...) Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση και ιδίως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης αλλά και από τον κ. Ραγκούση να αποσυρθούν τώρα τα ΜΑΤ» (Αλ. Τσίπρας 8.1.2011).

Ευτυχώς από τότε ο τόπος προόδευσε:


Αντί να είναι «παράνομος» ο κ. Ραγκούσης που «συν-θέσπισε» τον νόμο, είναι «παράνομοι» αυτοί που τον εφαρμόζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: