"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΑΣΤΗΜΑ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Πώς η προσελήνωση του Apollo 11 άνοιξε τον δρόμο για την οικονομία του διαδικτύου

Τα πρώτα βήματα του Neil Armstrong στη Σελήνη (20 Ιουλίου 1969), με πολλούς τρόπους, άνοιξαν τον δρόμο για να γίνουν άλματα στη διερεύνηση του Διαστήματος. Μετά το "μικρό βήμα" ακολούθησε ο πρώτος διαστημικός σταθμός, οι πρώτοι ανιχνευτές στάλθηκαν στο Διάστημα, τα πρώτα ρομπότ στον Άρη, και πολλά άλλα.

Ωστόσο, το Διάστημα δεν ήταν ο μοναδικός χώρος που εξερευνήθηκε περισσότερο χάρη στις προσεληνώσεις.
Πολλές από τις τεχνολογίες του διαδικτύου προέρχονται από αυτή την επιστημονική επανάσταση και την αποστολή του Apollo. Ορίστε μερικές από αυτές.
 
Δορυφόροι τηλεπικοινωνιών

Ένα μεγάλο τμήμα του σύγχρονου διαδικτύου εξαρτάται από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, οι οποίοι μεταδίδουν τα πάντα, από δεδομένα μέχρι τα τηλεοπτικά προγράμματα. Η Ella Atkins, καθηγήτρια αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, λέει πως αν και η αποστολή του Apollo δεν στόχευε στην ανάπτυξη του διαδικτύου, συνέβαλε κομβικά στην επιτάχυνση αυτών των τεχνολογιών.

Όταν οι άνθρωποι που δούλευαν στη NASA έφυγαν για τον ιδιωτικό τομέα ή όταν σταμάτησαν να εργάζονται στο πρόγραμμα Apollo, είχαν αποκτήσει σημαντικές γνώσεις από τις προσεληνώσεις. Αυτές οι γνώσεις λοιπόν βοήθησαν να οικοδομηθούν τα σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών στα οποία βασίζεται το διαδίκτυο. 

Ολοκληρωμένα κυκλώματα και Ενσωματωμένα υπολογιστικά συστήματα (Integrated Circuits And Embedded Computing)
"Η τεχνολογία των ημιαγωγών ήταν η εκκίνηση όλων αυτών", λέει ο Bob Zagrodnick για τα υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή του Apollo. Ο Zagrodnick εργάστηκε στη Raytheon κατά τη διάρκεια του Apollo, και μέρος της δουλειάς του ήταν ο χειρισμός αυτών των συστημάτων.

Αν και η συγκεκριμένη τεχνολογία σήμερα θεωρείται δεδομένη, τότε ήταν πραγματική επανάσταση. Οι υπολογιστές που χρησιμοποιήθηκαν στον Apollo μπορούσαν να χειρίζονται πολυάριθμα περιφερειακά συστήματα ταυτόχρονα, όπως δηλαδή κάνουν οι σημερινοί υπολογιστές. Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος ενσωματωμένος υπολογιστής. 


Απομακρυσμένος έλεγχος

Οι εξελίξεις στις επικοινωνίες επιτρέπουν τον έλεγχο πολλών συστημάτων από εκατοντάδες ή και χιλιάδες μίλια μακριά. Αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν τον απομακρυσμένο έλεγχο, και αυτή η γνώση προέρχεται από την αποστολή του Apollo. Μάλιστα, πολλά από τα σημερινά συστήματα έχουν αντιγράψει το "Mission Control" που είχε εφαρμόσει η NASA στη διαστημική αποστολή. Πλέον οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες δεδομένα από απόσταση και περιεχόμενο.

Buzz Aldrin carrying the laser retroreflector
 

Πλοήγηση GPS

Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν στη Σελήνη ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin ήταν...


 η τεχνολογία λέιζερ, μέσω ανακλαστήρων, που μετρούσε την ακριβή απόσταση με τη Γη, με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτή η τεχνολογία, που επέτρεπε στους επιστήμονες να καθορίζουν την απόσταση της Γης με τη Σελήνη, αποκάλυψε τις βαρυτικές δυνάμεις που επηρεάζουν την κίνηση της Σελήνης καθώς και την τροχιά του πλανήτη μας γύρω από τον Ήλιο.

Χωρίς τη γνώση αυτών των δυνάμεων δεν θα ήταν δυνατό να λειτουργήσουν και να παραμείνουν συγχρονισμένοι οι δορυφόροι του GPS. Πλέον πολλοί δορυφόροι έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους την ίδια τεχνολογία που είχαν χρησιμοποιήσει οι Armstrong και Aldrin.
Δεδομένου πόσες εταιρείες εξαρτώνται από το GPS, αντιλαμβανόμαστε πως οι ανακλαστήρες που εφαρμόστηκαν τότε στη Σελήνη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης οικονομίας του διαδικτύου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: