"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Συγχαρητήρια, Βρετανία!

Γράφει ο Πέτρος Λάζος


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson, κέρδισε στις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας.

 
Ο πρώην Δήμαρχος Λονδίνου θα χρειαστεί ν’ αποδείξει αρκετά πράγματα, μέσα σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα. Κυρίως θα πρέπει ν’ αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί της χώρας όπως επίσης πως μπορεί να τηρήσει τα όσα υποσχέθηκε κατά τον προεκλογικό αγώνα. Οι Βρετανοί Συντηρητικοί (και οι Βρετανοί ψηφοφόροι γενικώς) δεν έχουν ιδιαίτερες ομοιότητες με τα ελληνικά αντίστοιχά τους ή πρότυπα και δεν συγχωρούν κωλοτούμπες τύπου Τσίπρα (το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης, "εξ αδιαιρέτου" με την kolotoumba, ήταν το καλύτερο ανέκδοτο σε όλο το Νησί). Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να καταπιεί την ασύνορη εγωπάθειά του και, πάντα με εφόδιο τον ασύνορο λαϊκισμό του, να επιστρέψει στη δημοσιογραφία.
 

Επομένως θα πρέπει εντός 100 ημερών (προθεσμία Brexit 31/10/19) και σύμφρωνα με τις δεσμεύσεις του:
Α. "Να υλοποιήσει το Brexit πάση θυσία"
Β. "Να ενώσει τη διαιρεμένη χώρα"
Γ. "Να κερδίσει τον Jeremy Corbyn" (αρχηγός των Εργατικών)


Η πλειοψηφία 2/1 ψήφων (92.153 έναντι 46.656) που του έδωσαν τα μέλη των Τόρυς απέναντι στον νυν Υπουργό Εξωτερικών Jeremy Hunt, του εξασφαλίζει μία άνετη και αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία. Τουλάχιστον αρχικά. Διότι, όπως συνέβη και με την προκάτοχό του Theresa May, ελάχιστα θα χρειαστούν για ν’ ανοίξει η κατηφόρα προς την (ατιμωτική) έξοδο.
 
Φυσικά οι δεσμεύσεις του BoJo (nickname προερχόμενο από τις πρώτες συλλαβές του ονόματός του), κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να υλοποιηθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως άλλη συμφωνία πέραν αυτής που επιτεύχθηκε με την κυρία Μέη δεν υπάρχει και το Κοινοβούλιο (αμέσως, εμμέσως και με όποιο τρόπο μπορείτε να φανταστείτε) έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει "αποχώρηση χωρίς συμφωνία" (No Deal Brexit).

Ο ευκατάστατος (τουλάχιστον) νέος πρωθυπουργός με την εξαιρετική μόρφωση (έχει παρακολουθήσει σχεδόν τα ίδια σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Eaton, Oxford κ.λπ.), βέβαια ισχυρίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει την έξοδο χωρίς συμφωνία και να ακολουθηθούν οι κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organisation – WTO). Άποψη ελάχιστα αποδεκτή, με πάρα πολλά προβλήματα.

 
Αφενός διότι οι κυριότεροι αντιρρησίες είναι ο ίδιος ο Οργανισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρούν πως η περίπτωση δεν καλύπτεται από τους υπάρχοντες κανόνες, αφετέρου επειδή σε κάποιες δοκιμές που έγιναν για την εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων, οι ουρές των φορτηγών από το Dover (κύριο σημείο χερσαίας εισόδου από την ηπειρωτική Ευρώπη), ξεπέρασαν τα 50 μίλια! Οπότε, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η λύση αυτή δεν προβλέπεται να είναι τίποτα περισσότερο από μια προεκλογική εξαγγελία του κυρίου Τζόνσον, η οποία είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί.
 

Εάν, παρ’ ελπίδα, προσπαθήσει να την εφαρμόσει, μοναδικό αποτέλεσμα θα είναι ένα μπλέξιμο ακόμη χειρότερο από αυτό που υπάρχει ήδη, στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν εμφανισθεί τόσο απερίσκεπτος, θα αθετήσει ταυτόχρονα και τη δεύτερη δέσμευση του, περί ενότητας. Ευτυχώς γι’ αυτόν, η τρίτη δόθηκε μόνο για εσωκομματική κατανάλωση. Εάν υποχρεωθεί να καταφύγει σε νέες κάλπες, θα έχει ήδη ηττηθεί...

 
Εάν δεχθεί την ήδη υπάρχουσα συμφωνία, έστω με μικρές τροποποιήσεις που θ’ αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι, θα έχει τεράστιο πρόβλημα τόσο από το εσωτερικό του κόμματός του, όσο και από το Brexit Party του ακροδεξιού Nigel Farage. Το μεγάλο αγκάθι σε αυτή την περίπτωση είναι η ύπαρξη ανοικτών συνόρων με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, γι’ απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (ανάλογα την τελική σχέση μεταξύ των μερών). Πρόκειται για αμετακίνητη απαίτηση των Ιρλανδών, την οποία στηρίζει απόλυτα η ΕΕ και η οποία έχει τεράστια συμβολή διατήρηση της ειρήνης στην Βρετανική Βόρεια Ιρλανδία.
 

Όπως καταλαβαίνετε, εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα, για τον νεοεκλεγέντα κάτοικο του αριθμού 10 της Downing Street. 
 

Τι προβλέπεται λοιπόν, να γίνει; 
Πώς θα προχωρήσει η Βρετανία στο Brexit;

 
Αυτή είναι μία πάρα πολύ καλή ερώτηση! Για την οποία όμως, άμεση απάντηση δεν υπάρχει! Εδώ δεν ξέρουν οι ίδιοι οι Βρετανοί τι θα κάνουν, που και πως θέλετε να ξέρει οποιοσδήποτε άλλος, ποια λύση θα δώσουν τελικά σε αυτό το απίστευτο μπάχαλο που δημιούργησαν;

Απόκτησαν αυτό που αναζητούσαν: τον "τρελό-Μπόρις" πρωθυπουργό. 


Έχουν ό,τι τους άξιζε οπότε...


 όπως έστρωσαν, έτσι θα πρέπει και να κοιμηθούν!
Τελικά, η απόσταση μεταξύ μιας (κάποτε) κραταιάς αυτοκρατορίας και μιας τριτοκοσμικής χώρας, είναι πολύ μικρότερη απ’ όσο όλοι νόμιζαν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: