ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΟΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Το κράτος ως πολυτεχνίτης
Εχουμε αναφερθεί πολλάκις στο πάθημα των συχνοτήτων, το οποίο ποτέ δεν έγινε μάθημα.
Πριν από επτά χρόνια σημειώναμε ότι «μέχρι το 1987 ο κρατικός έλεγχος στις ραδιοσυχνότητες ήταν ασφυκτικός. (...) Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αντί να συζητήσει τους όρους απελευθέρωσης του σπάνιου πόρου, επέμενε μέχρι τέλους στην πεισματική του άρνηση της πραγματικότητας. Μέχρι που η πραγματικότητα παρέσυρε τα τείχη και έγινε το “έλα να δεις και να ακούσεις”. Η απελευθέρωση έγινε άναρχα. Οποιος πρόλαβε έστησε ένα αυθαίρετο στην μπάντα των συχνοτήτων, για να το μεταπωλήσει σε αστρονομικές τιμές».
Επισημαίναμε ταυτοχρόνως πως «με τον ίδιο τρόπο θα καταρρεύσει και η ΔΕΗ για να τη δώσουμε καθ’ ολοκληρίαν, χωρίς να κρατήσει το κράτος αυτά που πρέπει να διατηρήσει». Κι αυτό δεν είναι άλλο από το δίκτυο διανομής, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα (5.8.2012).
Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ιδεοληπτική προσέγγιση που θέλει τα πάντα κρατικά, χαντάκωσε την κρατική ΔΕΗ. Η κοινή μας περιουσία σχεδόν μηδενίστηκε· η εταιρεία έχασε το 90% της αξίας της στο χρηματιστήριο, εξαιτίας κυρίως της εγκατάλειψης του μοντέλου της «μικρής ΔΕΗ», το έσχατο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης. Μετά τους πειραματισμούς των Λαφαζάνη - Σκουρλέτη, μπήκε σε εφαρμογή ο «νόμος του (κρατικοπαρεμβατικού) Μέρφι». Στον τελευταίο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας δεν εμφανίστηκε ούτε ένας «στυγνός καπιταλιστής» για να αγοράσει αυτά που επί μακρόν και με πολλούς αγώνες προστατεύαμε μην τυχόν και πουληθούν. Βρεθήκαμε κατά κάποιον τρόπο στη θέση που ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015. Εκεί που νόμιζε πως εκβίαζε τους εταίρους με Grexit, κατάλαβε ότι όλοι θέλουν να μας διώξουν.
Σχετική παρένθεση. Μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης είπε στον πρωθυπουργό: «Μιλήσατε για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και κάνετε μια άστοχη, πιστεύω, σύγκριση με τον ΟΤΕ. Είναι άλλο μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών και άλλο ένα φυσικό μονοπώλιο, όπως είναι η ΔΕΗ». Κάποια στιγμή στα ελληνικά λεξικά πρέπει να μπει ο όρος «μπαρουφακισμός». Είναι οι μπαρούφες με πομπώδες ύφος. Κλείνει η παρένθεση.
Η βασική συνέπεια όμως του «νόμου του (κρατικοπαρεμβατικού) Μέρφι» είναι η επανάληψη του παθήματος των συχνοτήτων.
Μιλώντας ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προανήγγειλε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ. (...) Οπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση...»
Ετσι, επειδή δεν αποκρατικοποιήσαμε αυτό που ανήκει στην αγορά (η παραγωγή σήμερα γίνεται απ’ όλους, ακόμη και με τα φωτοβολταϊκά των σπιτιών μας), είμαστε αναγκασμένοι να ιδιωτικοποιήσουμε αυτό που έπρεπε να ανήκει στο κράτος.
Ποιος είπε ότι...
οι ιδεοληψίες και οι αγώνες πάνε χαμένα;
Ετικέτες
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΔΕΗ,
ΔΕΚΟ,
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ,
ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ,
ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου